İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Bebeklerde Uyku Gerilemesi, Uyku Regresyonu Nedir?

Bebeklerde Uyku Gerilemesi, Uyku Regresyonu Nedir?
Anne ve Bebek

Bebeklerde Uyku Gerilemesi, Uyku Regresyonu Nedir?

Bebeklerde uyku bebeklerin doğumdan sonra hayatında büyük yer kaplayan bir süreçtir. Uyku düzenini oluşturmak, bebeklerin yeteri kadar uyumasını sağlamak ebeveynler için zorlu bir süreçtir. Her bebek farklıdır ve buna bağlı olarak yaşadığı uyku alışkanlığı da değişiklik gösterebilir. Fakat her bebeğin gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlaması için yeteri kadar uyuması gerekmektedir. Bunun için bebeklerde uyku düzeninin sağlanması gerekir. Minik bebeğinize bir uyku düzeni oluşturma hedefindeyseniz mutlaka Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Oluşturulur? Blog yazımızı incelemenizi öneririz. Bu blog yazımız sayesinde bebeklerde uyku düzeni hakkında daha iyi bilgi sahibi olarak bebeğiniz için uyku düzenini daha kolay hale getirebilirsiniz.

Uyku düzeni kadar bebeklerde uyku gerilemesi de ebeveynlerin bilgi sahibi olması gereken bir konudur. Bebeğiniz dünyaya geldikten sonra hayatınıza birçok terim ve birçok dönem girer. Bu dönemler hakkında önceden daha iyi bilgi sahibi olmak dönemleri daha sakin ve kontrollü bir şekilde yaşamanızı sağlayacaktır. Bebeklerde uyku gerilemesi ve uyku regresyonu da bebeklerin yaşadığı dönemlerden birisidir. Bu blog yazımızı inceleyerek bebek uyku regresyonu hakkında daha iyi bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bebeklerde Uyku Gerilemesi Nedir?

Bebeklerde uyku gerilemesi, uyku düzeni oturmuş ve aynı zamanda gece uykusunu sorunsuz geçiren bebeklerin geceleri uykularından sebepsiz yere uyanmaya başlamasına ve gündüz uykularının kısalmasına neden olur. Bebeklerinizin uyku düzenini oluşturduktan sonra böyle bir durumla karşılaşmak sizleri korkutabilir fakat bebeklerde uyku gerilemesi ve uyku regresyonu hakkında daha iyi bilgi sahibi olduktan sonra bu süreci daha kolay atlatabilirsiniz.

Bebeklerinizin tam olarak gece gündüz ayrımı yapıp uyku düzenini rutin haline getirdiği dönemde uyku regresyonu sorunu ile karşılaşmanız sizleri korkutabilir. Fakat bu durum genellikle her sağlıklı bebekte görülebilen bir durum olduğu için kontrol altına da alınabilir. Uyku düzeni bozulan ve uyku gerilemesi yaşayan bebeğiniz uyku regresyonu 1 ile 4 hafta sürebilir. Bu süreç hakkında önceden bilgi sahibi olmak süreci daha kolay atlatmanızı sağlayacaktır.

Bebeklerinizin uyku gerilemesi yaşadığını bebeğinizin gece uykularından aniden uyanması, gündüz uykularının kısılması ya da tamamen ortadan kalkması, huzursuzluk gibi belirtiler ile anlayabilirsiniz. Her bebek farklı zamanda geliştiği için uyku gerilemesi belirtileri de farklılık gösterecektir.

Bebeklerde Uyku Gerilemesi, Uyku Regresyonu Nedir? 4 Aylık Bebek Uyku Gerilemesi Nedir?

Uyku gerilemesinin görüldüğü dönemler her bebek ve çocuk için farklılık gösterecektir. Her bebeğin gelişim adımları birbiri ile uyumlu olmadığı gibi uyku gerilemesi gördüğü dönemler de değişiklik gösterecektir. Fakat 4 aylık bebek uyku gerilemesi genellikle daha sık görülen bir durum olduğu için araştırmalar da buna göre sıklık gösterir. 4 aylık bebeğinize uyku eğitimi verdikten sonra bebeğinizin uyku gerilemesi yaşaması durumu daha kötü hale getirebilir. Fakat bu dönemde sakin kalmaya, uyku rutinini devam ettirmeye ve bebeğinize destek olmaya çalışmanız önemli olacaktır.

4 aylık olan bebeklerin uyku döngüleri değişmeye daha müsait olur. 4. Aya kadar sadece uykunun REM evresinde* uyuyan bebekler 4. Ay ile birlikte artık NON REM* olan uyku evresinde uyumaya başlarlar. Bebeğinizi sallayıp ağzına emzik verdiğinizde bebeğiniz uykuya kolayca dalıp saatlerce uyuyabiliyorken bu dönemden sonra uyku döngüleri sarsılarak uyku arasında kısmi uyanmalar yaşayacak ve kendi kendine uykuya döndürme becerisine henüz sahip değilse uykular gittikçe kısalacaktır. Yani bu her derin uykudan (NON REM) hafif uykuya geçtiklerinde (REM) uyanmaları anlamına gelecektir. 

Bebeklerde Uyku Gerilemesi Ne Zaman ve Neden Olur?

Bebeklerde uyku gerilemesinin birçok nedeni olabilir. Ama genel olarak bebeklerin gelişim adımları uyku gerilemesini etkilemektedir. Bebeklerin yaşadığı hızlı gelişmeler uykuyu etkilerken aynı zamanda gelişimlerini de etkiler. Uyku gerilemesi yaşayan bebeğinizin yeni beceriler kazandığının da farkına varabilirsiniz. Örneğin diş çıkarmak, yürümeye başlamak, emeklemek bunlara örnek olabilir.

Her bebeğin yaşadığı uyku gerilemesi zamanı gelişim dönemlerine göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle net bir zaman söylemek doğru olmaz. Fakat genel olarak. 4. ay, 8-10. ay, 12. ay ve 24. Ay uyku gerilemesinin yaşandığı dönemlerden olacaktır.

Bebeklerde Uyku Gerilemesi, Uyku Regresyonu Nedir?

8-10. Ay Uyku Gerilemesi : 8-10 aylık bebek döneminde bebeğiniz ayağa kalkmaya başlar ve emekler. Aynı zamanda zihinsel açıdan hızlı bir şekilde gelişir. Yani bebeğiniz fiziksel olarak değişiklikler yaşarken aynı zamanda zihinsel olarak da değişiklikler yaşar. Bunun üzerine bir de diş çıkarma dönemi denk geldiğinde zorlu süreçler ile karşılaşabilirsiniz. Yeni kazanılan beceriler ve değişiklikler ile sürecin uykuyu etkilemesi de çok normal olacaktır.

12. Ay Uyku Gerilemesi: 11-12. aylarda yaşanabilen bu uyku gerilemesini ebeveynler bebeklerinin tek başına uyumaya hazır olduğu şeklinde algılayabilir. Çünkü bebeğiniz öğlen uykularını az uyumaya ve bazen hiç uyumamaya başlayacaklardır. Fakat bu iki durumu karıştırmamak gerekir. Bebeğiniz tek uyumaya hazır olduğu dönem 15 ile 18. Aylar arasında olacaktır. Aynı zamanda 12. Ay ile birlikte yürümeye başlayan çocuğunuz birçok gelişim adımlarını tamamlayacaktır. Bu durum da uyku rutinin bozabilir ve uyku gerilemesi yaşamasına neden olabilir. Daha önceki gerilemelerde de olduğu gibi bebeğinizin uyku rutinini devam ettirmeye çalışın. Sabırlı ve istikrarlı olmak bu dönemi daha hafif atlatmanızı sağlayacaktır.

24. Ay Uyku Gerilemesi : Bu dönemde bebeğiniz gündüz uykusunu uyumak istemeyip huysuzluk çıkartabilir. Uyurken anne babasını yanında isteme durumu görülebilir. Bu dönemde bebeğinize kesin olup uyku düzenini bozmamaya çalışın. Bebeğiniz artık 2 yaşına geldiği için gündüz uykusuna gerek kalmayacağını düşünebilirsiniz. Fakat bebeğinizin hala gündüz uykusuna ihtiyacı olacaktır. Bebeğinizle uyumak yerine bebeğinizin yatağında vakit geçirebilirsiniz. Bebeğinize kitaplar okumak bebeğinizin kolay bir şekilde uykuya dalmasını sağlayacaktır.

Uyku regresyonu yaşayan bebeğinize destek olmanız fakat uyku düzenini de aynı şekilde sürdürmeniz gerekir. Her bebek ve her bebeğin gelişim dönemi farklı olduğu için yaşadığı uyku gerilemesi zamanları da değişiklik gösterebilir. Böyle bir dönem ile karşılaştığınızda stres olmamayı ve bu dönemin geçici olduğunu bilmeniz gerekir. Uyku bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyümesi için önemli bir noktadır. Bebekler büyürken uykusunu etkileyen birçok durum ile karşılaşır bu da uyku gerilemesi gibi durumları tetikler. Bu blog yazımız sayesinde bebeğinizin uyku gerilemesi hakkında daha iyi bilgi sahibi olabilirsiniz. Aynı zamanda diğer bütün anne bebek ve çocuk ihtiyaçlarınızı karşılamak için Welcome Baby web sitemizi ziyaret etmenizi öneririz.

Rem Evresi: Bebeklerin uykudan aniden uyanması anlamına gelir.

Nom Rem Evresi. Bebeklerin hafif uykuya geçtiği anlamına gelir.

Diğer Yazılar

Çok Ağlayan Bebek Nasıl Sakinleştirilir?

Çok Ağlayan Bebek Nasıl Sakinleştirilir?

Yeni doğan bebekler sıkça ağlar; açlık, kucak isteği, uyku ihtiyacı ve gaz sancısı gibi nedenlerle ağlamaları normaldir. Bebeği sakinleştirmek için onu kucağa almak, nazikçe sallamak, şarkı söy...

Daha fazlasını oku
Bebeklerde Pamukçuk

Bebeklerde Pamukçuk

Bebeklerde pamukçuk, "candida albicans" mantarının aşırı çoğalması sonucu oluşur ve ağızda beyaz yaralar şeklinde görülür. Belirtiler arasında yutkunma zorluğu ve huzursuzluk bulunur. Pamukçuk ...

Daha fazlasını oku