İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Oluşturulur?

Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Oluşturulur?
Anne ve Bebek

Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Oluşturulur?

Bebeklerde uyku aslında her şey demektir. Bunun nedeni bebek gelişimini doğrudan etkileyen en önemli iki unsur arasında beslenme ve uyku gelmektedir. Uykuyu ele alacak olursak, kaliteli uyku uyumaları bebekler için önemlidir. Kaliteli uyku uyumaları ancak uyku düzeni ile sağlayabilirsiniz. Bugün sizlere uyku düzenini nasıl oluşturabileceğinizi ve düzenli uykunun faydalarını inceledik.

Bebeklerin günlük uyku süresi ay ve yaşa göre değişmektedir. İlk aylarında bebekler daha fazla uyur. Bunun sebebi gelişimleri daha hızlıdır. Bu gelişimlerin desteklenmesi için düzenli ve uzun uykulara ihtiyaç duymaktadırlar.

5-8 Ay Bebeklerde Uyku

5 – 8 ay aralığında günde 4 kere uyumalıdır. Bu 4 kere uyumaların 3’ü gündüz uykusu 1’i ise gece uykusudur. Gündüz uykular kısadır, gece uykusu ise uzun sürelidir. Gündüz uykuları 3 kez olmak üzere toplamda iki buçuk – üç buçuk saat aralığındadır. Geceleri ise 10 – 12 saat arası uyumaları gerekiyor.

15-18 Ay Bebeklerde Uyku

15 – 18 ay arası olan bebeklerin gündüz uykuları 3’ten 2’ye düşmektedir. Gündüz uykuları 2 kez olmak üzere toplam iki buçuk saat civarı uyurlar. Geceleri ise 10 – 11 saat arası uyurlar. Bu dönem aslında bebekler için bir geçiş dönemidir. Bu geçiş günde 2 kere yaptıkları gündüz uykusunu bire düşürmektir. İlk başlarda bebekler için bu durum zor olacaktır. Ancak daha sonrasında alışacaklardır.

24 Ay ve Üstü Bebeklerde Uyku

24 aydan sonra bebekler günde bir kere uyumaktadır. Bu uykunun süresi 2 saati geçmemektedir. Gece uykuları ise 10 – 11 saat arası olmaktadır.

 

Bebeklerde Uyku Düzeni Oluşturmak İçin Yapılması Gerekenler;

Bebeğinizin uyku düzenini oluşturmak için kesinlikle acele etmemeniz gerekiyor. İlk aylardan uyku düzeni oluşturmak için saydığımız maddeleri uygulamanız pek doğru olmayacaktır. Bebekler sizleri ilk aylarda tanımaya ve benimsemeye başlar. Bu saydığımız maddeleri bebeğinizin 4. Ayı dolduğu zaman uygulamaya başlamanız en doğru zaman olacaktır. Bebeklerle ilk 4 ay bol bol temas etmeye çalışın. O size alışsın siz de ona alışın. Ancak 5. Ayına girdiği ilk günden bu saydıklarımızı uygulamayı ihmal etmeyin.

Şimdi bebeklerimize uyku düzeni oluşturmak için neler yapabileceğimize geçelim;

  •  Bebeğinizi zifiri karanlık olan bir ortamda veya çok loş ışığın olduğu ortamda uyutmanız gerekiyor. Bebekleri korkar düşüncesiyle sürekli ışıklı ortamlarda uyutuyoruz. Ancak bu doğru bilinen bir yanlıştır. Bebeklerin uyuması için aynı bizde olduğu gibi karanlık bir ortama ihtiyaç vardır. Karanlık bir ortamda daha derin uyurlar.
  • Başta bahsettiğimiz gibi ilk 4 ay bebeğinizle sürekli olarak temas halinde olun. Ancak bebeğiniz beş aylık olduğu zaman kesinlikle bu teması kesin. Teması kesin derken bebek uyurken kesinlikle onunla temas etmeyin. Bunun nedeni bebeğiniz sürekli sizinle temas ederek uyumaya alışır ve temas etmeden uyuyamaz. Bu yanlış bir alışkanlık olacaktır.
  • Ebeveynler olarak sizin de uykuya ihtiyacınız var ve sürekli olarak bebeğinizin başında ona temas edemezsiniz. Bir diğer nedeni ise bebeğinizin cildi çok hassastır ve siz her dokunduğunuzda uykusunu bölebilirsiniz. Uykusu bölünen bebekler uyku düzenine giremez.
  • Bebeklerin uyumaları için kesinlikle bir odaları olmalıdır. Bu odaya uyuma esnasında değil daha önceden geçmeleri düzenli uyku için çok önemlidir. Bebeklerin gündüz uykularında 10 – 20 dakika önce, gece uykularından ise 40 – 50 dakika önce yatak odasına geçmesi gerekiyor. Bunun sebebi o odada uyumaları gerektiğini anlamaları ve öncesinde bebeğinizi uyku için hazırlamak.
  • Bebeğinizi önceden uyku için hazırlamak gerektiğinden bahsettik peki bu nasıl olacak? Bebeğiniz ile konuşmalısınız. Bebekler aslında bizleri anlıyorlar ve onlarla konuşmamız huzurlu olmalarını sağlıyor. İletişim bebeklerde her zaman çok önemlidir.
  • En başta belirttiğimiz gibi uyku düzeni bir anda oluşacak bir şey değildir. Bebeklere bu konuda sabırlı davranmanız gerekiyor. Kararlılık ile her gün aynı şeyleri uygulamanız gerekiyor. Ara verdiğiniz her gün sizi başa atacaktır.
  • Bebeklerde bilinen büyük yanlışlardan birisi ise uykudan önce yorulmalarını sağlamaktır. Bunu yaptığınızda bebeğiniz uyku düzenine sahip olduğu için uyumaz.
  • Uyku düzeni için bebeklerinizin kıyafetini ve ortamını iyi ayarlamanız gerekiyor. Ortamda sıcak normal olmalı, ışık olmamalı ve ses olmamalıdır. Bebeğinize kalın kıyafetler giydirmemeniz gerekmektedir.

 

Düzenli uyku bebeklerimizin gelişimini doğrudan etkilemektedir. Düzenli uyku uyuyan bebekler, gün içerisinde daha aktif olurlar ayrıca öğrenmeleri için yeterli dikkati toplayabilirler. Düzenli uyku bebeklerinizin hormonlarını düzenlemektedir. Hormonları düzenli bebeklerin gelişimleri düzenli olur.

Düzenli uyku bebekleri hastalıklara karşı korur. Bebeklerin bağışıklık sistemleri uyku ve beslenme düzenlerine bağlıdır. Düzenli bebeklerin bağışıklık sistemlerini güçlendirir ve hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlar. Gün içinde bebeğiniz sürekli huzursuz ise bu tamamen düzenli uykuya bağlıdır. Düzenli uyku uyuyamayan çocuklar gün içerisinde yorgun ve huzursuz olur.

Aynı zamanda bebeklerinizin uykularını daha düzenli hale getirmek ve uykuyu kolaylaştırmak için dönence oyuncakndan ve masal bebek çocuk kitaplarıından yardım alabilirsiniz. Bebeğinizin ve sizin hayatınızı kolaylaştıracak anne bebek ürünleri için Welcome Baby web sitemizi ve mağazalarımızı ziyaret etmenizi öneririz

Diğer Yazılar

Bebeklerde İsilik

Bebeklerde İsilik

İsilik, ter kanallarının tıkanmasıyla ortaya çıkan, kaşıntılı döküntülerle kendini gösteren bir cilt rahatsızlığıdır. Bebeklerde özellikle sıcak havalarda, ter bezlerinin henüz olgunlaşmaması n...

Daha fazlasını oku
Bebek Masajının Faydaları

Bebek Masajının Faydaları

Bebek masajı, bebeğinizin gelişimini destekler, ebeveyn-bebek bağını güçlendirir ve huzursuzluğu azaltır. Aynı zamanda gaz, kabızlık ve kolik gibi sorunların giderilmesine yardımcı olur.

Daha fazlasını oku