İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Bebek Masajının Faydaları

Bebek Masajının Faydaları
Anne&Bebek

Bebek Masajının Faydaları

Bebek masajı, 30 yıl önce yeni doğan servislerinde ve yoğun bakım ünitelerinde yatan prematüre bebeklerin gelişimini desteklemek amacıyla yapılan bir eylem olsa da günümüzde, ebeveyn ve bebek arasındaki duygusal bağı desteklemesi ve doğum sonrası depresyon problemi olan annelerin, ruhsal ve zihinsel sağlığına iyi gelmesi sebebiyle aileler tarafından sıklıkla tercih edilen bir aktivite şeklidir.

Bebek masajı, bebekle bağ kurmanın en güzel yollarından biridir ve her şeyden önce bebeğe sevildiğini hissettirerek minikleri rahatlatır. Fiziksel temasın artması ile birlikte bebeklerde sevgi ve şefkat hisleri yoğunlaşacaktır ve bebeğin ebeveynleri ile güvenli bir bağ geliştirmesi hızlanır.

Ten temasının, rutin dokunuşların ve masaj yapmanın, çocukların bilişsel performansının gelişimine ve dikkatlerinin artmasına yardımcı olduğu yapılan araştırmalarca ortaya konmuştur. Temas, bebek ile ebeveynlerinin kurduğu ilk duygusal bağa büyük ölçüde olumlu katkıda bulunmaktadır. Sıklıkla gerçekleştirilen dokunuşlar ilerleyen dönemlerde çocuğunuzun duygusal ve zihinsel gelişiminin temelini oluşturacak önemli bir adımdır. Bebeğinizin hızlı bir şekilde fiziksel ve zihinsel gelişim sağlaması için doğumdan itibaren ilk 3 ayda bebek masajını başlamanız fayda sağlayacaktır.

Bebeklerin kemik ve kasları çok narin olduğu için bebek masajının nasıl uygulanacağı çok önemlidir. Olabildiğince hafif ve narin hareketlerle bebeğe dokunarak rahat ettirmek ve güvende hissettirmek masaj yapmanın öncelikli amacıdır. Rastgele bir şekilde uygulanmamalı, öncesinde iyice araştırılmalı hatta gerekirse ilgili eğitimler alınmalıdır. Bebeğiniz için en sağlıklı masajın hangisi olduğunu, bebek masajının nasıl yapıldığını ve faydalarını sizin için hazırladığımız yazımızı inceleyerek öğrenebilirsiniz.

Bebek Masajı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Bebek masajının farklı yöntemlerinden bahsetmeden önce daha keyifli bir zaman geçireceğiniz ve bebeğinizin daha huzurlu olacağı püf noktalarını ebeveynler ile paylaşmak isteriz;
  • Başlamadan önce bebeğinizin huysuz ve aç olmadığına emin olmalısınız. Yemekten 45 dakika sonra masaj yapabilirsiniz.
  • Bebeğiniz ile göz teması kurabileceğiniz bir pozisyonda olmanız kuracağınız bağ ve verimli vakit geçirebilmeniz için çok önemlidir.
  • Bebeğinizi yatırmak için güvenli ve rahat bir zemin seçmelisiniz.
  • Direkt tenine temas etmek isterseniz bebeğinizin giysilerini çıkarabilirsiniz.
  • Ellerinizin temiz ve sıcak olduğundan emin olun.
  • Oda ısısını 23-26 derece olarak ayarlayabilirsiniz.
  • Hareketlerinizin sakin ve yumuşak olmasına özen gösterin.
  • Masaj yapmaya bacaklardan ve sırt bölgesinden başlamak bebeğinizin huysuzlanmasının önüne geçecektir.
  • Masaj sırasında bebek yağı kullanmak masaj hareketlerini kolaylaştıracak ve bebeğinizi rahatlatacaktır. Masaj esnasında size yardımcı olacak, doğal içerikli ve bebeğinizin narin cildine zarar vermeyecek bebek yağlarının bulunduğu Eyüp Sabri Tuncer ve UniBaby markalarını incelemek için tıklayın.
  • Bebeğinizin burnuna, kulaklarına ve gözlerine kesinlikle yağ uygulaması yapmayın.
  • Masaj yaparken basınç uygulamaktan kaçının.
  • Göbek kordonu kurumadan bebeğinizin göbek bölgesine masaj yapmayın.
  • Bebeğiniz hıçkırıyorsa karın bölgesine dokunmaktan kaçının.
  • Enfeksiyona bağlı bir hastalık, açık yara, kanama, cilt hassasiyeti, güneş yanığı gibi durumlar söz konusuysa masaj yapmanız tavsiye edilmemektedir.
  • Yeni doğan bebeğinize 10 dakikadan fazla masaj yapmanız önerilmemektedir.
  • Belirli bir bölgeye yapılan masaj sırasında bebeğinizin rahatsız ya da huzursuz olduğunu fark ederseniz; o bölgeye masaj yapmaktan vazgeçin ve farklı bir bölgeye geçin. Farklı bölgelere yaptığınız masajlarda yeniden huysuzlanıyorsa masaja devam etmeyin, bebeğinizle iletişimde kalın ve sakince bebeğinizin üzerini giydirin.

Bebeğinize uygun olan en doğru yöntemi seçmeniz için birkaç farklı masaj tekniğini sizler için düzenledik:

I Love You Masajı : Karın bölgesine yapılan bir masaj tekniğidir. Bağırsak hareketlerini hızlandırdığı, sindirimi hızlandırdığı, kabızlık ve gaz sancısına iyi geldiği bilinen bir yöntemdir.

Bu yöntemde önce sağ elinizi bebeğin karnının sol tarafında yukarıdan aşağıya doğru “I” çizin; daha sonra karnın üst tarafında, soldan sağa ve ters bir şekilde “L” yapın; sonrasında sağ elinizle, sağ alttan başlayarak ters bir “U” çizin. İngilizce seni seviyorum anlamına gelen “I Love You” masajı sırasında bebeğinizle bol bol konuşmayı ve gülümsemeyi ihmal etmeyin.

Kanguru Masajı : bebeğiniz çıplakken kendi çıplak göğsünüze bebeğinizi yatırın. Bebeğinizin bacaklarını, sırtını ve kollarını okşayarak gevşemesini sağlayın. Bu yöntem direkt temas içerdiği için ebeveyn ve bebek arasındaki duygusal bağın gelişimine de büyük ölçüde katkı sağlayacaktır.

Yüz Masajı : Başparmaklarınızın uçlarını bebeğin alnının ortasında birleştirin ve parmaklarınızı şakaklara doğru kaydırın, ardından şakaklardan yanaklara doğru ilerleyin. Bu hareketi birkaç kez tekrarlayın. Yeniden başparmaklarınızı kullanarak bebeğinizin göz kapaklarını şakaklarına doğru nazikçe ovun ve bu hareketi de birkaç kez tekrarlayın. Başparmaklarınızı bebeğin burnunun kenarlarından yanaklara doğru hafifçe kaydırın. Bebeğinizi gülümsetmek ister gibi parmaklarınızı dudakların çizgisinde hafifçe dolaştırın ve buradan çeneye inin, yanlardan kulak arkasında doğru ilerleyerek masajınızı tamamlayın. Daha iyi bir uyku için bebeğinizin kulaklarının önüne ve arkasına masaj yapmanız yeterli olacaktır, bu hareketler bebeğin rahatlamasını ve gevşeyerek hızlıca uykuya dalmasına yardımcı olur.

Kol ve Bacak Masajı : Bebeğinize ayak masajı yaparken bebeğinizin bileklerini ve parmaklarını dairesel hareketlerle gevşetin. Bebeğinizin topuklarından parmaklarına doğru ritmik hareketlerle bu işlemi birkaç kez tekrarlayın. Sol elinizi kullanarak bebeğinizin bir bacağını ayak bileğinden tutun diğer elinizle bacağın dış kısmından ve yukarıdan başlayarak aşağıya doğru çekin. Ardından ters yöne doğru yaparak bu hareketi tekrarlayın. Aynı hareketleri kollar ve eller için de uygulayabilirsiniz.

Motor becerilerinin gelişimini desteklemek için bebeğin sol eliyle sağ ayağına dokunun daha sonra sağ eliyle sol ayağına dokunun ve bu hareketleri birkaç kez tekrarlayın. Bebeğinizi güçlendirmek için ise bebeğin kolları ve bacaklarıyla daireler çizin, dairesel hareketler ile kolları birbirine yaklaştırın ve uzaklaştırın. Aynı hareketleri bebeğinizin bacakları için de uygulayabilirsiniz.

Kolik ve Gaz Masajı : Bacak masajı esnasında, bebeğinizin dizlerini bükecek şekilde karnına doğru itin ve çekin. Çok küçük basınçlarla bu hareketi birkaç kez yapın, bu hareket bebeğinizin gaz çıkarmasına yardımcı olacaktır. Bu masaj yöntemi özellikle kolik bebekler için çok önemlidir. Bebeğinizi omzunuza yatıracak şekilde sırtını ovalayabilirsiniz.

Kaka Masajı : Minik bebeğiniz kabız olduysa veya tuvaletini yapmakta zorlanıyorsa size yardımcı olacak kolay masaj hareketlerini deneyebilirsiniz.

Bebeğinizi çok sert olmayan düz bir zemine yatırın, avuç içlerinizi ısıtın ve ısınan ellerinizi bebeğinizin karnının üstünde bastırmadan bekletin. Daha sonra elinizi bebeğinizin karnından kasıklarına doğru hafif bir baskı ile indirin ve diğer elinizle de üstünden geçerek tekrar edin. Dairesel hareketlerle elinizi bebeğinizin karnının üzerinde gezdirin. Saat yönünde yapılan hareketler kabızlığa iyi gelir, saat yönünün tersine hareketler ise ishal sorunu yaşayan bebeklerde etkilidir. Son olarak bacak masajı sırasındaki gibi bebeğinizin bacaklarını karnına doğru itip çekin. Bu işlemi birkaç defa tekrarladığınızda bebeğinizin sindirim sistemi kısa sürede harekete geçecektir. Bebeğinizin kabız olmasını beklemeden bu masajı düzenli olarak uyguladığınızda sağlıklı çalışan bir sindirim sistemine yardımcı olabilirsiniz.

 

Bebek Masajının Faydaları

Bebeğinize yapacağınız masaj, sadece minik bebeğiniz için değil aynı zamanda ebeveynler ve özellikle anneler için de çok faydalıdır. Masaj esnasında anne oksitosin hormonu salgılar ve doğum sonrası depresyon durumuyla bu sayede daha kolay başa çıkabilecektir. Oksitosin hormonu salgılanması sayesinde annenin vücudu rahatlar ve bebek daha rahat bir şekilde emzirilir.

Masajın bebek üzerinde oluşturduğu faydaları hep beraber inceleyelim. Bebek masajı;

  • Miniklerin gelişimini ve büyümesini destekler. Zihinsel, fiziksel ve sosyal gelişime katkı sağlar.
  • Bebeğinize temas etmek, ebeveyn ve bebek arasındaki bağı güçlendirmenin eşsiz bir yoludur.
  • Masaj yoluyla bebeğinize temas etmeniz, bebeğinizin kendini güvende hissetmesine önemli bir katkı sağlar.
  • Düzenli uygulama, bebeğinizle aranızdaki bağı destelemenin dışında bebeğinizi yatıştırır ve ağlamasını azaltır.
  • Kan dolaşımını artırır, bu sayede nefes almayı kolaylaştırır.
  • Bebeğiniz için bedensel farkındalık sağlar.
  • Kas ve esneklik gelişimine yardımcı olur.
  • Sindirim sisteminin rahat çalışmasını destekler.
  • Kabızlık problemi olan bebeklere yardımcı olur.
  • Kolik ve gaz sancılarının azalmasına ve sindirimin hızlanmasına destek olur.
  • Kramplara, ağrılara ve sancılara doğrudan etki eder.
  • Uyku öncesinde yapıldığı zamanlarda bebeğinizin rahat uyumasını sağlar.
  • Burun tıkanıklığı ve diş çıkarma ağrısını azaltmaya yardımcı olur.
  • Prematüre bebeklerde büyüme ve gelişmeye yardımcı olur.

İhtiyacınızdan çok daha fazlasını bulabileceğiniz anne bebek ürünlerini incelemek için Welcome Baby web sitesini ziyaret edin.

Diğer Yazılar

Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Oluşturulur?

Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Oluşturulur?

Bebeklerde uyku düzeni, gelişimlerini etkileyen önemli bir faktördür. Düzenli uyku, bebeklerin bağışıklığını güçlendirir ve huzursuzluklarını azaltır.

Daha fazlasını oku
Çocuklarda 2 Yaş Sendromu

Çocuklarda 2 Yaş Sendromu

2 Yaş Sendromu, çocukların bağımsızlıklarını keşfetmeye başladığı, kurallara karşı çıktığı, öfke nöbetleri yaşadığı bir gelişim dönemidir. Sabır ve tutarlı yaklaşımlar, bu dönemin sağlıklı geçm...

Daha fazlasını oku