Bebeklerde Pamukçuk
İnsan vücudunda faydalı işlevleri olan, çeşitli bakteri ve mikroplardan oluşan bir flora bulunmaktadır. Farklı sebeplerle bu dengenin bozuluyor olması birtakım hastalıkların oluşmasına neden olacaktır. Bu hastalıklardan biri de “candida albicans” isimli mantarın çoğalarak oluşturduğu pamukçuktur.
Pamukçuk, bebeklerde çok sık görülür olmasının yanında her yaş grubunda karşılaşılan bir enfeksiyondur. Ağız içi ve dil üzerinde oluşan mantar pamuğa benzediği için bu hastalık pamukçuk olarak adlandırılmaktadır.
Yeni doğan bebeklerde sıklıkla rastlanan pamukçuk, dilin üst kısmı ve yanakların iç kısımlarında beyaz renkli tabakalar halinde görülmektedir. Normal şartlarda hafif bir hastalık olarak seyreden pamukçuk, bağışıklık sistemi yeterince güçlü olmayan bebeklerde daha ağır olarak gelişebilir.
Bebeklerde pamukçuk görülmesi ve hastalığın ilerlemesi, anne göğsünün de enfekte olmasına sebep olabilir. Bu durum hem anne hem de bebek için zarar verici bir hal almadan direkt olarak doktorunuza başvurmanız önerilir.
Pamukçuk Neden Olur?
Pamukçuk, candida albicans adlı mantarın kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla oluşan bir hastalıktır. Bebeklerde antibiyotik kullanımı, ağız içindeki doğal dengeyi bozarak mantarın çoğalmasına sebep olabilir. Antibiyotikler zararlı bakteriler dışında, bağışıklığı destekleyen faydalı bakterileri de öldürür. Yararlı bakterilerin olmaması albicans gibi zararlı bakterilerin o ortamda hızla çoğalarak enfeksiyon oluşturmasına sebep olur.
Bebeklerde Görülen Pamukçuk Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde pamukçuk, ağız içinin çeşitli bölgelerinde oluşan beyazımsı yaralardan oluşur. Genellikle dilin üst kısmında ve yanak boşluklarında meydana gelen pamukçuk, hastalığın ilk aşamalarında hafif olarak görülür, bu nedenle hemen fark edilmeyebilir. Pamukçuk hastalığının geç fark edilmesi ilerleyen bir enfeksiyona neden olabilir. Ebeveynlerin dikkatli gözlemlemelerine yardımcı olacak pamukçuk belirtilerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
- Dilin üst kısmı, yanak boşlukları, diş eti, boğaz ve bademcikler üzerinde beyaz renkli tabakalar görülmesi,
- Beyaz, bej ya da sarı renkte düzensiz yaralar,
- Ağız köşelerinde kızarıklık ve çatlama,
- Ağızda kötü tat ve koku oluşumu,
- Lezyonların temizlenmesi sonucunda görülen hafif kan sızıntısı,
- Beslenmeyi ve emmeyi reddetme,
- Yutkunmakta güçlük çekmek olarak kendini gösterebilir.
Bebeklerde erkenden pamukçuk hastalığının tespit edilmesi için düzenli olarak ağız içinin kontrol edilmesi gereklidir. Ağız içindeki lezyonların çok belirgin olmadığı durumlarda da bebeklerde yutma güçlüğü görülebilir. Yukarıdaki belirtileri dikkate alarak ve düzenli ağız içi kontrollerini yaparak pamukçuğun farklı komplikasyonlara sebep olmadan teşhisini yapabilmek mümkündür.
Pamukçuk Acı ve Ağrı Yapar Mı?
Pamukçuk, bebeklere çeşitli sebeplerle huzursuzluk veren rahatsız edici bir hastalıktır. Lezyonların oluştuğu bölgelerde kızarma, yanma, şişlik gibi durumlar gözlemlenecektir. Bu durumlar sonucunda bebeklerin sürekli huzursuz hissetmesi ve ağlaması çok doğaldır. Pamukçuğa sebep olan mantar çok fazla yayıldığında bebeğin annesini emmesi ve sütü yutması zorlaşır, bu da acıya ve ağrıya sebep olur. Bebek aç olsa bile yutkunma zorluğu nedeniyle beslenmeyi reddedebilir. Bebekte huzursuzluk, ağlama nöbetleri, uyku problemleri ve buna bağlı olarak gelişim yetersizliği oluşabilir.
Pamukçuk Olan Bebek Emzirilmeli Mi?
Pamukçuk olan bebek emzirilmeli mi?” tüm annelerin aklındaki aynı endişeli soruyu sizin için cevaplayalım. Evet pamukçuk olan bebeği emzirmeye devam etmelisiniz. Doktorunuzun verdiği tavsiyeler ve tedavi yöntemlerine uymanız halinde belirtiler gerileyecek ve zaman içinde emzirme rahatlayacaktır.
Bebeklerde bağışıklık sisteminin gelişmesini sağlayan en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Düzenli olarak anne sütü ile beslenen bebeklerde pamukçuk ve türevi hastalıkların görülme ihtimali çok daha düşüktür. Mümkün olduğunca anne sütü ile bebeğinizi beslemeye devam etmeniz önerilir.
Pamukçuk Nasıl Tedavi Edilir?
Pamukçuk tedavisinde genellikle antifungal içerikli kremler kullanılmaktadır. Ağız bakımının sağlanması ve uygun ilaçların kullanılması ile birlikte pamukçuk kısa sürede tedavi edilebilir.
Doğru tedavi yöntemleri ile kısa sürede tamamen iyileşecek olan pamukçuğun, tekrar nüksetmemesi için tedbirler almak gereklidir. Bebeğin ve annenin tedavisinde dikkate alınması gereken en önemli nokta, doğal bağışıklık sistemini en üst seviyede tutacak bir yaşam şeklinin tercih edilmesi olacaktır. İlaç tedavisi ile belirtiler gerilese de yanlış tercihler sonucunda hastalık tekrarlayabilir.
Bu hususta yapılabilecekler aşağıdaki gibidir:
- Bebeklerin anne sütü ile beslenerek bağışıklıklarının güçlendirilmesi en etkili ve basit önlemlerden biridir.
- Anne hamilelik ve emzirme dönemlerinde doğru ve düzenli beslenmelidir.
- Annede diyabet, guatr gibi hastalıklar varsa düzenli olarak takip ve tedavisi yapılmalıdır.
- Mümkün olduğunca antibiyotik ve bağışıklık baskılayıcı ilaç kullanmaktan kaçınılmalıdır.
- Enfeksiyonun yayılıyor olmasının diğer bir nedeni de anne memesi üzerinde de bu mantarın üremeye başlamasıdır. Emzirme öncesi ve sonrasında temiz bir bezle meme ucu temizliği yapılmalıdır. Her emzirme sonrası meme ucuna yeni ve temiz bir göğüs pedi konulmalıdır. Lansinoh göğüs pedleri ile gerekli korumayı ve temizliği sağlayabilirsiniz.
- Bebekte sindirim sistemine ait hastalık ya da doğumsal anomaliler varsa mutlaka tedavi edilmelidir.
- Bebeğe antibiyotik vermekten mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
- Emzik, biberon ve göğüs pompası gibi beslenme ürünlerini düzenli olarak sterilize ederek pamukçuk hastalığının yayılmasını ve enfeksiyona neden olmasını engelleyebilirsiniz. Bu noktada bblüv markasına ait olan bblüv Üvi 4'ü 1 Arada UV Portatif Sterilizatör pratik kullanımı sayesinde gittiğiniz her yerde size yardımcı olacaktır.
Doğum öncesinde ve sonrasında ihtiyacınız olan tüm anne bebek ürünlerini satın almak için Welcome Baby web sitesini ziyaret edin.
Kaynaklar:
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.