Hamile Kalmayı Engelleyen Nedenler Nelerdir?
Hamile kalmayı engelleyen nedenler, çocuk sahibi olmak isteyen çiftleri bu süre içinde zorlayan, genetik olarak ortaya çıkmış veya sonradan oluşmuş, kadın, erkek veya ikisinden de kaynaklanan problemler olabilir. Çocuk sahibi olmak isteyen ancak başaramayan çiftlerin %50’sinde sorun hem kadın hem de erkekten kaynaklanmaktadır. Hamile kalamamaya yol açan nedenleri bilmek ve buna yönelik önlemleri alıyor olmak sorunun erkenden çözülmesini sağlamak açısından çok önemlidir.
Doğurganlık oranı (fertilite) kişiden kişiye değişiklik gösterir. Subfertil, doğurganlık oranının çeşitli sebeplerle düşük olmasına denir. Subfertilite yaşayan çiftlerin tedavi olmadan çocuk sahibi olma ihtimali düşüktür. İnfertilite yani halk arasındaki adı ile kısırlık durumunda ise tedavi olmadan çocuk sahibi olma ihtimali ne yazık ki bulunmamaktadır.
Hamile kalmayı engelleyen veya zorlaştıran çok fazla genetik ve çevresel faktör bulunmaktadır. Düzenli olarak ve en az 1 yıl boyunca gerçekleştirilen korunmasız cinsel ilişki sonucunda gebelik meydana gelmez ise kısırlıktan şüphelenilebilir. Bu durumda sebebin ne olduğunu öğrenmek ve tedavi sürecine başlayabilmek için çift olarak doktora başvurulması gereklidir.
Gündelik yaşantıda olağan olarak meydana gelen baskı ve stres hali kişilerin hamile kalabilmesini ciddi olarak engelleyen sorunlar oluşturur. Psikolojik rahatsızlıkların fizyolojik hastalıklara neden olabileceğinin unutulmaması gereklidir. Bunun dışında hamile kalmayı zorlaştıran sebepleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Hormonların Yapısındaki Bozulma
Kadınlarda yumurta gelişimi ve çatlamasını sağlayan hormon seviyelerinin bozulması; düzenli menstrual döngü içinde olan kadınlarda yumurta gelişememesi; polikistik over sendromu gibi hormonal bozukluktan kaynaklanan hastalık durumlarında düzenli yumurta gelişiminin olmaması hormonlardaki bozulmaların sebepleri olarak gösterilebilir.
Rahim Hastalıkları
Tüp kanallarında yapılan cerrahi müdahaleler, geçirilmiş iltihaplı hastalıklar, apandisit ya da bağırsak ameliyatları; cinsel yolla bulaşan bakterilerin iltihabından kaynaklanan tıkanıklıklar; rahim kaslarının anormal şekilde büyümesi ile oluşan, yumurtalıkların yer değiştirmesine ve tüplerin tıkanmasına neden olabilen miyomlar; rahim zarının rahim dışında büyümesi ile oluşan “çikolata kisti”; rahimdeki gelişimsel bozukluklar, çift rahim, rahimde perde olması ya da rahim gelişmesinin yetersiz olması gibi sorun ve hastalıklar gebe kalmayı zorlaştıran sebeplerin içerisindedir.
Metabolik Hastalıklar
Bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar, şeker hastalığı, karaciğer ve böbrek hastalıkları, tiroit hastalıkları gibi rahatsızlıklar, hamile kalma ihtimalini azaltmakta; anne adayı hamile kalmışsa da düşük yapma veya erken doğurma gibi risklerin ihtimalini artırmaktadır. Metabolik ve endokrinolojik hastalıkları olan kişilerin, gebe kalma planlaması öncesinde gerekli tedavileri yaptırmaları gerekmektedir.
Kadınlarda İleri Yaş
Kadınların yumurta rezervleri, yaşlarının ilerlemesi ile yavaş yavaş azalır. 35-40 yaşından sonra ise yumurta rezervlerinin azalmasının yanında yumurta kalitesi de düşmeye başlar. Kadınların yaşı ile yumurta sayısı direkt olarak bağlantılı bir haldedir. 35 yaş altındaki kadınlarda, 1 yıllık deneme sonrasında herhangi bir gebelik oluşmamışsa; 35-40 yaşlarındaki kadınlarda 6 ay sonrasına herhangi bir gebelik oluşmamışsa; 40 yaş ve üzeri kadınlarda ise hiç vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
Sperm Kalitesindeki Bozulma
Gebe kalmayı zorlaştıran sebeplerden biri de azalmış ve kalitesi bozulmuş spermdir. Günümüzde çok sık olarak rastlanan testis damarlarının genişlemesinde yani varikosel görülen durumlarda, testis ısısı artar ve testislerdeki sperm hücresi üretimi ve kalitesi bozulur. Sperm kalitesinin ve sayısının azalmasının yanında sertleşme problemleri, kısırlığın en önemli sebepleri arasında yer almaktadır. Ayrıca vajinal kuruluk sebebi ile kullanılan kayganlaştırıcı maddeler de sperm kalitesini olumsuz etkileyerek gebelik oluşumunu geciktirebilir.
Alkol ve Sigara Kullanımı
Fazla miktarda alkol ve sigara kullanımının hem kadın hem de erkekler için kısırlık oluşturarak gebeliği engellediği uzmanlar tarafından tespit edilmiştir. Fazla sigara tüketimi, kadınlarda hücre yıkımını artırırken hücre yenilenmesini de yavaşlattığı için erken menopoz oluşumuna zemin hazırlar.
Aşırı Zayıflık ya da Aşırı Şişmanlık
Aşırı zayıflık ya da şişmanlık, kadınlarda adet döngüsünü bozarak sonucunda gebelik oluşum ihtimalini de azaltmaktadır. Erkeklerde ise sperm sayısının ve kalitesinin azalmasına neden olarak hamilelik şansını azaltır.
Kanser Tedavisi
Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları ve ışın tedavileri, sperm kalitesini bozmakta ve sperm sayısını azaltmaktadır. Kadınlarda ise menopoza girmeye neden olabilmektedir. Kanser tedavisi olan kişiler, tedaviye başlamadan önce yumurta ve sperm dondurma yöntemlerine başvurarak tedavi sonrasında çocuk sahibi olma şansını artırabilirler.
Doğum öncesinde ve doğum sonrasında ihtiyacınız olabilecek tüm anne bebek ürünleri Welcome Baby’de!
Kaynaklar:
- https://hamilelik.com.tr/hamile-gebe-kalmayi-engelleyen-ve-zorlastiran-faktorler/
- https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/gebeligi-engelleyen-9-onemli-neden
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.