Okul Çağındaki Çocuklarda Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Okul çağındaki çocuklar okula başlamaları ile birlikte düzenli bir hayatları olur. Uyanış saatleri, okul saatleri, okul çıkışı saatleri gibi kriterler çocukların beslenme rutinlerini büyük ölçüde değiştirir. Çocuklarınızın sağlıklı bir şekilde büyümesi için yeteri kadar besin öğesini düzenli bir şekilde alması gerekir. Bu nedenle okul çağındaki çocuklarda beslenme önemli bir detaydır. Bu blog yazımız sayesinde okula başlayan çocuklarınızın beslenme rutinlerini daha sağlıklı ve düzenli hale getirebilirsiniz.
Okul çağı dönem de çocuklarınız kaç yaşında olursa olsun, fizyolojik, psikolojik ve sosyal gelişimin hızlı olduğu, bir dönemdir. Bu nedenle bu dönemi iyi değerlendirmeli ve çocuklarınızın eksik bir şekilde beslenmesinin önüne geçmek gerekir. Çocuklarınızı düzenli ve sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlamak için okul çağında beslenme bilincinin farkında olmak gerekmektedir.
Okul Çağında Kahvaltı
Kahvaltı çocukların hem sağlıklarını hem de başarılarını önemli düzeyde etkileyen bir detaydır. Çocuklar muhakkak güne kahvaltı ile başlamalı ve kahvaltıda alması gereken besin öğelerini ihmal etmemelidir. Çocuklar sağlıklı bir kahvaltı ile güne başladıkları zaman daha enerjik ve verimli olurlar. Bu durum da sağlıklı bir şekilde büyümelerini ve zihinlerinin açık olmasını sağlayacaktır.
Kahvaltı yapmamak kadar, kahvaltıyı geçirmek için pastane ürünleri veya abur cuburlarla geçiştirmek de son derece yanlış bir davranış olacaktır. Çocuklarınız için hazırladığınız kahvaltıda 1 bardak taze sıkılmış meyve suyu veya 1 bardak süt ve aynı zamanda tost veya ekmek, peynir, pekmez, domates-salatalık şeklinde doğal kahvaltılıklar tercih edilebilir. Ayrıca bu kahvaltılıklara yumurta eklenmesi de önemlidir. Yumurta içeriğindeki proteinler çocukların sağlıklı bir şekilde büyümesi için yeteri kadar besin değeri sunmaktadır.
Özellikle çocuk kahvaltısında çocukların Süt, yoğurt, tam buğday ekmek, muz gibi gıdalar içeren bir gıdalar ile beslenmesi önerilmektedir.
Çocuklar için sağlıklı bir kahvaltı günlük enerjinin %20’sini karşılayacak şekilde olmalıdır. Yumurta, süt ve süt ürünleri, tam tahıllı ekmek, mevsim sebze ve meyvelerinden veya taze sıkılmış sebze, meyve sularından oluşan kahvaltılıklar çocuklarınızın enerjilerini en iyi şekilde karşılayacak ve sağlıklı bir seçim olacaktır.
Okul Çağında Öğle Yemeği
Kahvaltı kadar okul çağında öyle yemeği de bir o kadar önemlidir. Kahvaltı rutinini en iyi şekilde tamamlayan çocuklar okulda öğle yemeklerini yiyeceklerdir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken birçok detay bulunur.
Çocukların sağlıksız kilo almaya çok yakın olduğu okul çağında yedikleri besinlerin değeri çok önemlidir. Çocukların öğlen yemeğini yeterli besinler ile alması çocukların enerjisinin devam etmesi ve dengeli bir şekilde kilo alması açısından önemlidir.
Çocuklar okul döneminde ev dışında arkadaşlarıyla beslenmeye, beslenme konusunda kendi sorumluluklarını almaya başlayacaklardır. Okul içerisinde bulunan kantin gibi yerler çocukların öğle yemeklerine en kolay ulaşabilecekleri yerler olur. Fakat bu yerlerde çocuklar için sağlıklı ve besin değeri yüksek öğünler bulmak zor olacaktır. Bu nedenle kendi beslenme sorumluluğunu almamış çocuklarınız için kendiniz hazırladığınız öğünleri sunabilirsiniz. Çocuklarınız için sağlıklı ve özenle hazırladığınız besinler öğle yemekleri için doğru bir tercih olacaktır.
Çocukların gün içerisinde öğle yemeğini atlaması öğleden sonraki saatlerde kan şekerinin ciddi oranda düşmesine sebep olacağı için sağlıklarını kötü etkiler. Kan düşüş oluşması çocukların daha yorgun ve halsiz hissetmelerine neden olurken bu durum bilişsel performanslarını ve hafızalarını olumsuz etkiler. Öğle yemeği ile beraber gün içerisinde yeteri kadar sıvı tüketmek gerekmektedir.
Okul Çağında Sıvı Tüketimi ve Atıştırmalıklar
Çocukların gün içerisinde yeteri kadar su tüketmesi gerekmektedir. Su ve diğer sıvılar, yiyeceklerimizin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınması, yaşam ve sağlık için gerekli biyokimyasal tepkilerin oluşması, hücrelerin, dokuların organ ve sistemlerin çalışması, metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin taşınması ve atılması, vücut ısısının denetiminin ve eklemlerin kayganlığının sağlanmasında büyük rol oynadığı için yeteri kadar tüketilmesi çok önemlidir. Bu nedenle çocukların gün içerisinde kolay bir şekilde su içebileceği suluklara ihtiyaçları olacaktır. Bu ihtiyacınızı karşılamak için Welcome Baby web sitesinde bulunan suluklar kategorimizi inceleyebilirsiniz. Sağlıklı ve kullanışlı yapıdaki suluklar ile çocuklar sıvı tüketiminden geri kalmayacaklardır.
Aynı zamanda öğle yemeğinde sonra çocukların sağlıklı atıştırmalıklar ve meyveler tüketmesi de önemli bir detaydır. Burada dikkat etmeniz gereken şey, çocuklarınıza tüm besin gruplarını dengeli olarak vermek olacaktır. Aynı anda karbonhidrat, protein ve yağ içeren süt ürünlerini çocuklarınıza sunabilirsiniz. Çocuklarınızın severek yiyeceği krep, kek, kurabiye, meyve, badem, yoğurt, meyveli süt ve fındık olabilir.
Çocuklarınız için hazırladığınız beslenme ürünlerini çocuklarınıza en iyi şekilde sunmak, besinlerin yapısını bozmamak için termos ve beslenme kaplarından destek alabilirsiniz. Termoslar sayesinde besinler besin değerlerini korur ve çocuklar okul içerisindeki beslenme saatlerinde dengeli bir şekilde beslenmiş olurlar.
Welcome Baby’nin sunduğu bblüv, Skip Hop markasının sunduğu beslenme gereçleri ve termoslar ile bu ihtiyaçlarınızı kolay bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
Çocukların sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gerekli proteinleri, vitaminleri alması için düzgün ve sağlıklı bir şekilde beslenmesi gerekmektedir. Çocuklar sağlıklı beslenme rutinlerini kendileri edinemeyeceği için ebeveyn olarak çocuklarınıza bu konuda yol gösterici olmanız gerekir. Beraber sağlıklı kahvaltılar yapmak, sağlıklı besinler hazırlamak ve beslenme rutinlerini bozmadan devam ettirmek bu aşamada önemli olacaktır.
Bu kriterlere uygun bir beslenme düzeni, okul çağındaki çocuğun sağlıklı büyümesine, iyi bir uyku düzenine, dikkat ve konsantrasyonun artmasına ve hastalıklardan korunmasına yardımcı olur. Tabi ki bu noktada çocuklarınızın yaşları, kiloları da önemli bir noktadır. Çocuğunuza beslenme rutini oluşturamıyorsanız ve sağlıksız olduğunu düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza başvurmanızı öneririz. Çocuklarınızın kiloları ve yaşlarına göre yemek düzenleri değişecektir.