Bebeğiniz Ne Sıklıkla Beslenir?
Yaşamın ilk haftasında çoğu bebek 24 saatlik bir sürede sekiz ila on iki kez beslenme düzenini geliştirir. Bebeğiniz açlık belirtileri gösterdiğinde onu beslemelisiniz.
Bebeğinizin, yeterince anne sütü aldığında:
Günde en az 8 kez beslenmeli (bu beslemelerden bazıları gece boyunca oluyor)
Günde en az 5 ıslak tek kullanımlık bebek bezi olmalı Normalde 6 ila 8 ıslak bebek bezleri vardır.
Yaşamın ilk 6 haftası boyunca günde 2 veya daha fazla yumuşak veya akan bağırsak hareketi vardır (bebekler yaklaşık 6 haftaya ulaştığında daha az bağırsak hareketi yaparlar)
Beklendiği gibi kilo alıp ve büyümeli. Ortalama en az 600 gr almalı.
Sütün devamını sağlamak
Emzirmeye gelince, arz talebi eşittir. Bebeğinizi ne kadar çok beslerseniz, göğüsleriniz o kadar fazla süt yapar.
Anne sütünün devamını oluşturmak ve sürdürmek için bazı ipuçları:
Bebeğiniz emmeyi ve yutmayı bırakıncaya kadar beslemesine izin verin ve o Bebeğinizin emmeyi ve yutmayı bırakıp, göğsünüzü bırakmasına izin verinceye kadar beslemesini sağlayın ve ardından ikinci göğsünüzü sunun.
Göğsünüzü hem gündüz hem de gece emzirin.
Biberondan fazladan besleme yapmaktan kaçının, çünkü bu bebeğinizin göğsünüzü emmeye olan ihtiyacını azaltır ve süt miktarınızı azaltır.
Emzirme doğaldır, fakat aynı zamanda sizin ve bebeğiniz için de bir öğrenme sürecidir. Bazen problemler gelişir. Emzirme yolculuğunuz sırasında herhangi bir aşamada yardım istemekten korkmayın.
Memede süt birikmesi: Göğüs dokusunun süt, kan ve diğer sıvılarla doludur. Bu, göğüslerinizin çok dolu hissettiğinizde, sertleşmesine ve acı vermesine ve meme uçlarının düz ve sıkı görünmesine neden olur. Meme de süt birikmesi ciddi olabilir. Genellikle bebek düzgün beslenmiyorsa oluşur, bu nedenle süt oluşur. Memede süt birikmesi, emzirdiğiniz zaman, özellikle de bebeğinizin beslenme düzeni değiştiğinde ve daha az beslendiklerinde de oluşabilir. Bu genellikle geçicidir – sonunda bebeğinizin ihtiyaç duyduğu kadar süt elde edersiniz.
Meme süt birikmesini nasıl önlenir?
Memede süt birikmesi şansını azaltmak için, bebeğinizi sık sık ve talep üzerine (saatte değil) doğumdan itibaren ilk 24 saat içinde en az 8 ila 12 besleme ile beslemelisiniz. Bu beslemeleri sürdürmek için bebeğinizle aynı odada uyumak yardımcı olacaktır. Ayrıca, bebeğinize, belirli bir tıbbi neden gerekmedikçe anne sütü dışındaki herhangi bir sıvıyı vermekten kaçının ve bebeğinizin göğsündeki zamanını sınırlamayın.
Memede süt birikmesi durumunu rahatlatmak için; En iyi yol, bebeği göğsünden besleyerek veya sütünüzü ifade ederek memeyi boşaltmaktır. Bebeğinizin uyanması ve emzirmeler arasında tam ve rahatsız edici hale gelmesi durumunda, gece veya gündüz emzirmek önerilebilir.
Aşağıdaki ipuçları da yardımcı olabilir:
Memeye sıcak kompres uygulayın ya da rahatlamak ve sütün akışına yardımcı olmak için emzirmeden önce ılık bir duş alın.
Emzirmeden önce sütyeninizi çıkarın .
Bebeğinizi beslemeden önce biraz süt verin veya “ters basınç yumuşatmayı” deneyin (sıvıyı memelere geri itmek için meme uçlarına baskı uygulayın).
Bebeğiniz beslenirken göğsün duvarından meme ucuna doğru aşağı doğru hareketlerle memeye hafifçe masaj yapın.
İnflamasyonu azaltmak için buzdolabından gelen serin bir jel paketi veya göğsün üzerinde soğutulmuş yıkanmış bir lahana yaprağı gibi soğuk bir kompres kullanın.
Göğüsleriniz hala dolu hissediyorsa, beslendikten sonra elle ya da göğüs pompası ile süt sağın. Hala rahatsızsanız, doktorunuza uygun bir ağrı kesici isteyin. Meme uçlarında sıkıntı da çok sık görülebilir.
Bu durumda;
Bebeğinizin göğsünüze tutturma şeklinin doğru olduğundan emin olun. Emin değilseniz yardım isteyin.
Yeni bir anne olarak, sağlıklı bir bebeğin göğüslerinizdeki güçlü emişine uyum sağlamanın birkaç gün veya hafta alabileceğini görebilirsiniz.
Göğüslerinizin doğumdan sonraki ilk haftalarda daha hassas hale gelmeleri normaldir. Acıyabilir, yakabilir, acı verebilir veya hassas hissedebilirler. Zamanla, rahatsızlık ve hassasiyet çözülmelidir.
Eğer ağrılı meme uçlarınız varsa, bebeğiniz göğsünüze doğru şekilde yapışmamış olabilir. Bu ağrı genellikle yarım dakika sürer,bebek ilk meme başınızı ağzına çekerken.
Bebeğinizin ilk tutuştan itibaren doğru pozisyonda yerleşmiş olmasına dikkat edin
Bebeğinizin emesi düzeltmezseniz, meme uçlarınız hasar görebilir ve bu da mastitis (enfeksiyonlar) gibi sorunlara neden olabilir.
Bu gibi durumlarda özellikle gümüş kapaklar Meme ucu yaralarının hızlıca toparlanmasına yardımcı olur. Ama doğru pozisyonda emzirmeyi öğrenmeniz gerekir.
Bebeğin göğsünüze doğru bir şekilde yerleşmesi nasıl sağlanır?
Oturduğunuzdan veya rahatça uzandığınızdan emin olun. Bebeğinizin göğsünü göğsünüze doğru yerleştirin, ağzı ve burnu meme ucunuza bakar.
Eğer uzanıyorsanız, bebeğinizin yanağının göğsünüze yaslanmasına izin verin. Oturuyorsanız, göğsünüzü hafifçe yukarı kaldırın, böylece bebeğinizin çenesine baskı yapmaz.
Bebeğinizi, ilk temas noktası areolanızdaki çeneleri olacak şekilde yerleştirin – meme başınızın etrafındaki renkli alan.
Bebeğinizin kafasını göğsünüze getirin, göğsünüzü göğsünüze değil. Bebeğinizi, gitmeye çalıştıkları yere gitmeleri için destekleyin – meme ucunuza doğru.
Areolanın ve çevresindeki bazı memelerin meme başı ve çoğunun (veya hepsinin) bebeğinizin ağzında olduğundan emin olun.
Birkaç hızlı oluktan sonra bebeğiniz düzenli bir ritimle emmeye ve yutmaya başlamalıdır. Bir kere asıldıktan sonra, emzirme zevkli olabilir ve acı vermemelidir.
Emzirmeden sonra; Meme uçlarınızda kızarıklık ve şekilsiz görünüm olup olmadığını kontrol edin. Göğüslerinizi temiz suyla silin ve kurumasını bekleyin. Sütyeninizi bir süre takmayın ve meme uçlarınızın hava almasına izin vermenize yardımcı olabilir. Sütyeninin tam uyduğundan emin ol. İyi bir Meme ucu kremi ve gümüş kapaklar Meme uçlarının iyileşmesine yaralı olur. Sütünüzü sağarken, göğüs pompanızdaki emişin çok güçlü olmadığından emin olun. Meme uçlarınızdaki ağrı ilk haftadan sonra artarsa, bir sağlık uzmanıyla görüşün.
Meme başı problemlerinizin kaynağını araştırmanız gerekecektir. Yapmanız gereken ilk şey, bebeğinizin doğru şekilde emzirip emzirmediğinizi kontrol etmektir. Yardım için bir sağlık uzmanına danışmanız gerekebilir. Ayrıca bebeğinizin dudakları ve dilindeki problemleri ve dermatit veya meme ucu enfeksiyonu gibi tıbbi problemleriniz olup olmadığını da kontrol edebilirler. Bir meme koruması kullanıyorsanız, doğru boyutta olduğundan emin olun ve göğüs pompası kullanıyorsanız, doğru yaptığınızdan emin olun.
Çatlamış veya kanayan meme uçlarını tedavi etmek: Çatlak veya kanama meme uçlarını tedavi etmek için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Meme uçlarınıza dikkat edin: her beslemeden sonra meme uçlarınızı suyla yıkayın, üzerine anne sütü sürün ve her beslemeden sonra göğüs kalkanı kullanıyorsanız, temizleyin ve sterilize edin. Bu süreçte silmeden kullanacağınız bir Meme ucu kremi, Meme uçlarınızın rahatlamasını sağlar. İlk günden itibaren gümüş kapak kullanırsanız, Meme uçlarınızın çatlamasını engeller. Gümüş kapakların Meme ucuna ne kadar çok dokunuyor olması, hızla iyileşmeyi sağlar. Gümüş kapak kullanıyorsanız anne hamile kozmetik olan meme ucu kremi, göğüs Kalkan’ına ihtiyacınızda olmayacaktır.Yapabiliyorsanız, emzirmeye devam edin (bebeğin kanama emzirmek için beslenmesi oldukça güvenlidir). Ancak çok acı verici bir durum varsa, bebeğinizi göğsünüzden 24 ila 48 saat boyunca çıkarmanız, meme ucunu bırakmanız ve bebeğinizin ifade ettiği anne sütünü beslemeniz gerekebilir. Kısa bir süre dinlendikten sonra memeyi kademeli olarak yeniden yerleştirin ve konumlandırma ve eklemeye özellikle dikkat edin.
Ağrı giderici ilaçlar alacaksanız, doktorunuza danışın.
Esra ERTUĞRUL
Hamile Eğitmeni ve Emzirme Danışmanı