İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Organik Pamuk ve Tekstil

Organik Pamuk ve Tekstil

Organik Pamuk ve Tekstil

Organik pamuk , genetiği değiştirilmemiş bitkiler kullanılarak; böcek ilacı veya kimyasal gübre gibi toksik maddeler kullanılmadan üretilen pamuk türüdür. Kimyasal malzeme (pestisit) kullanmadan üretim ve tarım yapmak, güvenli bir çalışma alanı sağlar ve daha sürdürülebilir geçim kaynaklarını teşvik eder. Organik pamuk, daha temiz bir hava, daha temiz bir toprak, su tasarrufu ve çiftçilerin geçim kaynaklarına yatırım yapmak demektir.

Organik Pamuk ve Tekstil

Neden Organik Pamuk Kullanmalıyız?

  • Organik pamuk üretiminde, pestisitler ve kimyasal gübre kullanılmaz. Dolayısıyla çevreyi ve insan sağlığını tehdit etmez. Genetiği değiştirilmiş tohum değil, çiftçilerin sağlıklı yollarla, kendi sağlıklarını da riske atmadan ürettikleri tohum kullanılır. Bu sayede organik pamuğun karbon ayak izi diğer ürünlere kıyasla çok daha azdır.
  • Kimyasal madde kullanılmadan üretilen her ürün toprakların, suyun, havanın, ekosistemin ve insanların sağlığını korur.
  • Organik tarım ve tekstil ürünleri, uzun vadede astım ve kanser gibi rahatsızlıklara neden olan toprağı, havayı, suyu ve besinleri kirleten böcek ilacı kalıntılarına maruz kalmamıza büyük ölçüde engel olur.
  • Organik pamuk %80 yağmur suları ile beslenir ve bu da yerel su kaynakları üzerindeki baskıyı azaltır.
  • Organik pamuklardan üretilen giysiler nefes alır ve sizin ve minik bebeğinizin konforunu sağlar.
  • Organik pamuk sağlıklı, sağlam ve dayanıklıdır.
  • Organik bebek ve çocuk tekstil ürünlerinin ağartmasında doğal peroksit, renklendirilmesinde ağır metal ve sülfür içermeyen boyalar kullanılır. Doğal pigment içeren baskı teknikleri uygulanır. Organik pamuktan yapılan tekstil ürünü üretimi, konvansiyonel yöntemlere göre %98 daha az su kirliliğine, %94 daha az sera gazı emisyonuna neden olmaktadır. Daha fazla enerji ve su tasarrufu sağlar. 

Organik Pamuk ve Tekstil

Organik pamuk üretimi ve organik tarım çevreyi ve insan sağlığını tehdit etmeyen; hem şimdi hem de gelecek nesillerin sağlığı için, ekosistemimizin devamı için, temiz bir dünyada yaşamak için en makul üretim şeklidir.

Organik pamuk üretiminde sağlanması gereken evrensel standartlara göre kimyasal madde kullanımı yasak olduğundan, organik pamuktan üretilmiş giysilerin alerji ve hastalığa neden olma olasılığı da çok düşüktür. Organik pamuk kumaşından üretilmiş giysileri giyen bebekler ter ve soluma yolu ile kumaş üzerine sinen pestisitlere maruz kalmazlar. Bu nedenle son yıllarda özellikle anne bebek ve çocuk giyim ürünleri üreten firmalar tarafından organik pamuk yoğun bir şekilde tercih edilmektedir.

Yeni doğmuş ve dünya ile yeni tanışmış bebeğinizin cildi en az pamuklar kadar yumuşak ve narindir. Ciltleri hassas, bağışıklık sistemleri henüz gelişmekte olan bebekler, çevrelerine uyum sağlamaya çalışırken alerjik yapıdaki bünyelerine uygun ve ciltlerini tahriş etmeyecek anne bebek ürünleri tercih ederek bebeğinizi destekleyici bir uyumlama süreci geçirebilirsiniz.

Organik Olmayan Pamuk Üretimi Nelere Sebep Oluyor?

  • Kimyasal ilaçlara maruz kalan pamuklarla üretilen bebek ve çocuk giyim ürünlerinin çoğu, kanserojen madde içermektedir. Pestisitler, pamuğun liflerinde yer edinerek ürünün yıkanması, ütülenmesi gibi durumlarda dahi yok olmamakla beraber cilt dokuları tarafından kolayca emilim sağlamaktadır.
  • Organik olmayan yani konvansiyonel pamuk üretimi çevreyi en çok kirleten ve çiftçilere en çok zarar veren tarım faaliyetlerindendir. Çiftçiler ve aileleri bu kimyasal maddelere en çok maruz kalan kişiler oldukları için sağlıkları risk altındadır.
  • 2015 yılında hazır giyim endüstrisini büyük bir çoğunluğu için dünya çapında 26 milyon metrik ton pamuk üretildi. Ancak organik pamuk bunun %1’inden daha az kısmını oluşturmaktadır.
  • Dünyada tarım alanlarının yalnızca %2,5’inde pamuk üretimi yapılmasına rağmen, dünyadaki toplam böcek ilacı kullanımının %16’sı ve pestisit kullanımının %7’si pamuk tarımında gerçekleşmektedir.
  • Bütün bu kimyasal maddeler pamuğun verimli büyümesine engel olan böcekleri hedeflemektedir ancak bu sırada toprak tarafından emilir, daha sonra doğal su kaynaklarına karışarak yüzey sularının ve havanın kirlenmesine sebep olmaktadır. 

Organik Pamuk Üretimine Destek Olmak İçin Biz Neler Yapabiliriz?

Organik ürünler ; yiyeceklerin, tekstil ürünlerinin ve kozmetiklerin içinde gereksiz katkı maddelerinin kullanılmaması anlamına gelir. Organik tarımın insana ve çevreye duyarlı bir üretim sistemi olması nedeni ile kullanımı ve önemi gün geçtikçe artmaktadır. Organik pamuk kullanmayı tercih etmek, kendinizin ve çocuğunuzun sağlığını önemserken aynı zamanda üzerinde yaşadığınız gezegenin geleceğini düşünmek demektir.

Daha sürdürülebilir bir dünya için hepimizin yapabileceği şeyler bulunmaktadır. Organik pamuk ve konvansiyonel pamuk konusunda yapabileceğimiz ilk şey ise alışveriş yaparken daha bilinçli tercihler yapmaktır.

Eğer giyeceğiniz bir tişörtü organik pamuktan tercih ederseniz, 119 günlük su kaynağını ve 33 saatlik ampul enerjisini tek başınıza korumuş olabilirsiniz.

Organik pamukla üretilmiş bebek ve çocuk kıyafetlerine para harcamanız, üreticilerin daha çok tercih edilen ürünleri üretmeye yönelmesine sebep olacaktır. Üreticileri yönlendirerek fark yaratmaya başlamış olursunuz. Organik pamuk üretimini destekleyerek, organik pamuk tarımı yapan işçiler için de daha sağlıklı bir gelecek oluşturmak mümkündür.

Satın alma gücünüzü sürdürülebilir bir dünya için kullanın!

Anne bebek ürünlerine dair aradığınız her şey Welcome Baby web sitesinde.

Diğer Yazılar

Evhamlı Anne Sendromu

Evhamlı Anne Sendromu

  Evhamlı Anne Sendromu Okuma Süresi: 4 Dakika İçinde yaşadığımız dünya tehlike barındıran birçok unsur ile dolu. Ebeveynlerin, özellikle annelerin, çocuklarını bu tehlikelerden korumak için istem ...

Daha fazlasını oku
Kolik Bebekler

Kolik Bebekler

Kolik, bebeklerde genellikle gaz ve sindirim problemleriyle tetiklenen ağlama krizleridir. Beslenme sırasında bebeğin dik pozisyonda tutulması ve sık geğirmesi önemlidir. Özel anti kolik biberonlar...

Daha fazlasını oku