İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Okula Uyum Süreci

Okula Uyum Süreci
ÇocukGelişimi

Okula Uyum Süreci

Okulların açılması ile birlikte okula yeni başlayacak çocuklar ve uzun tatil sonrası okula tekrar uyum sağlamak zorunda kalacak olan çocuklar bu süreçte zorlanabilirler. Evde ailesinden ayrılacağını ve anne babasından uzak kalacağını hisseden çocuk okula uyum sürecinde yeni bir ortama alışmakta daha çok zorlanacaktır. Aynı zamanda başka bir ortamda başka insanlar ile vakit geçirmek, evdeki rahat ortamı bulamamak, evdeki ve dışarıdaki eğlenceyi bırakacağını düşünmek çocuğu doğal olarak endişelendirecektir. Bu yazımızda okula yeni başlayacak veya yaz tatili sonrası okula devam edecek çocukların okula oryantasyon süreci hakkında bilgi vererek çocukların okula uyum sürecini kolaylaştırma hakkında yardımcı olmak istedik.

Okula uyum genel olarak her çocuk için farklı olan bir süreçtir. Çocuk her zaman alıştığı konfor alanından çıkacak ve başka kurallara, ortamlara, farklı kişiliklere uyum sağlamak zorunda kalacaktır. Çocukların yetiştirilme şekillerine göre okula uyum süreçlerinde değişiklikler görülebilir. Kimi çocuk farklı insanlara ve ortamlara alışkın olduğu için okula uyum sürecinde zorlanmazken kimisi için bu durum tam tersi olabilir. Fakat ebeveyn olarak telaşlanmamalı, bilinçli davranışlarda bulunmalı ve davranışlarınızın çocuklarınızı büyük ölçüde etkileyeceğini unutmamalısınız.

Okula Uyum Süreci

Okula Uyum Sürecini Zorlaştıran Etkenler

Okula uyum sürecinde çocuk kadar ebeveynlerin davranışları da çok önemlidir. Aslında normal olarak bildiğiniz ve sık sık yaptığınız her davranış çocukların ruhsal durumunu etkileyeceği için bu konu hakkında bilinçli davranmak gerekmektedir. Ayrıca okul alışverişi için hazırladığımız okula dönüş kampanyamızı incelemenizi tavsiye ederiz. Aşağıdaki belirttiğimiz bazı etkenler de çocuğun okula uyum sürecini büyük ölçüde zorlaştıracaktır.

  • Anne ve baba yeni okula başlayacak çocuğu için kaygılıysa ve anne baba davranışlarında tutarsızlıklar, güvensizlikler varsa çocuk bunu hisseder ve buna karşılık kendini okula hazır ve güvende hissetmez.
  • Özellikle 0-3 yaş çocukların anne ve babaları ile bağları okula alışma sürelerini de aynı yönde etkileyecek bir durumdur. Çocuğun ebeveynleri ile bağı ne kadar güçlüyse okula alışma sürecinde de o kadar zorlanacaktır. Bu nedenle çocuklarınızla ilişkilerinizde ileriyi de düşünerek bağımlı bir ilişki kurmamalısınız. Çünkü çocuk hayatının her döneminde ailesi ile birlikte olamayacağını, başka ortamlara gireceğini ve bunun normal bir durum olacağını bilmelidir. Çocuk her sorununu anne babası ile çözdüğünde, kendi problem çözme yeteneğini kuramadığında ve anne baba da çocuğun kendisini birey gibi hissetmesinde çocuğa destek olmadıysa çocuğun okula alışması da buna bağlı olarak zor olacaktır. Daha önceden yazdığımız güvenli bağlanma kolunu blog yazımızı inceleyerek çocuklarınızla bağınızı güvenli hale getirebilirsiniz.
  • Aile içerisine kardeş gibi yeni bir birey girdiyse çocuk tüm ilginin kardeşte olacağını düşünerek evden uzaklaşmak istemeyecektir ve okula uyumda zorlanacaktır. Bu nedenle yeni bir kardeş doğumu söz konusu ise ebeveynler kardeşler arasındaki ilişkiyi dikkatli kurmalı, tüm ilginin yeni doğan kardeşte olduğunu çocuğa hissettirmemelidir.
  • Ortam değişikliği, okul değişikliği gibi durumlar da çocukların okula adaptasyon sürecini büyük ölçüde etkiler. Çocuk zaten alıştığı bir ortamdan yani konfor alanından uzaklaşacağı için kaygılı olur ve yeni ortamlara kendisini hazır hissetmez. Bu nedenle sık sık okul değiştirmek, ya da ev değişikliğini okula başlama zamanına denk getirmek doğru bir davranış olmayacaktır.
  • Okullar açılıyor”, “Artık sen de okullu olacaksın” gibi söylemler çocukların okul hakkındaki kaygısını çoğaltacağı için böyle korkutmalardan kaçınmak gerekmektedir. Bunun yerine okul hakkında çocuklara olumlu şeyler söyleyerek okulu merak etmesi ve sevdiği bir ortam olacağını düşünmesini sağlayabilirsiniz.

 

Okula Uyum Süreci

Okula Uyum Sürecini Kolaylaştıran Etkenler

Aşağıdaki bahsettiğimiz okula uyum ve adaptasyon sürecini kolaylaştıran faktörler sayesinde çocuk kendini okula hazır hissedecek ve okula uyumda zorlanmayacaktır.

  • Çocuklar direkt olarak ve hiç alışmadan başka bir ortama girdiğinde doğal olarak o ortamda bulunmak istemeyecek ve alışmakta zorlanacaktır. Fakat aşamalı olarak çocuğu okula alıştırmak çocuğun okula uyumunu kolaylaştıracaktır. Yani oyun grupları, yarım günlük kreşler, etkinlik grupları ile çocukların keyifli vakit geçirdiği ve “okula benzer” olan yerler çocuğun okula önceden alışmasını sağlayacağı için okula uyumunu kolaylaştıracaktır.
  • Çocukların sadece anne babası değil başka bireyler tarafından da bakım görmesi okuldaki öğretmen ve diğer bireylere güvenmesini de kolaylaştıracaktır.
  • Çocuğun kreş, ana sınıfı ve okul içerisinde sevdiği arkadaşları varsa okula gitmeyi sevecek ve buna bağlı olarak okula uyumu kolaylaşacaktır. Özellikle anaokuluna alışma sürecinde fayda sağlayacaktır.
  • Çocuğunu bir birey gibi yetiştiren ve çocukların yaşadığı problemleri problem odaklı değil çözüm odaklı yaklaşan ebeveynlerin çocukları da aynı şekilde okula uyum sürecinde problem değil çözüm odaklı olacaktır. Çocuk farklı bir ortama girdiğinde kendini birey gibi hissediyorsa yaşadığı problemi kendi başına daha iyi çözecek ve bu durumu bir problem haline getirmeyecektir. Buna bağlı olarak da okula alışma sürecinde daha az zorlanacaktır.
  • Ebeveynler çocuklara okulu gözlerinde büyütecekleri bir şekilde anlatması da çocukları okuldan uzaklaştıracaktır. Çocuklar anlatılan şeyleri kafalarında kurar ve okula büyük önyargı ile giderler. Bunun önüne geçerek yani okulu çocukların seveceği şekilde anlatarak okula uyum sürecini kolaylaştırabilirsiniz.
  • Çocuğa anne baba olarak verdiğiniz güvende okula uyum sürecini kolaylaştıracaktır. Yani çocuğu okul çıkışında bekletmemek, verdiğiniz sözleri tutmak Okulun çocuğa kötü sonuçlar yaşatmayacağı ve güvende hissedeceği bir ortam haline gelir.
  • Öğretmen ve ebeveyn ilişkisi ve işbirliği içerisinde olması da çocuğun okula daha iyi bir şekilde adapte olmasını sağlayacaktır. Anne öğretmen ile iletişim halinde olmalı ve yönlendirmelerini dinlemelidir. Aynı şekilde ebeveyn çocuğu hakkında öğretmene doğru bilgiler verirse öğretmenin çocuk üzerine uyguladığı davranışlar daha doğru olacaktır.

Temel olarak bahsettiğimiz okula uyum sürecini kolaylaştıran ve zorlaştıran etkenlerden sonra okul ihtiyaçlarında çocukların severek kullanacağı ürünleri tercih ederseniz çocukların okulu sevmesini ve alışmasını da kolaylaştırmış olursunuz.

Welcome Baby’nin sunduğu binlerce kırtasiye ürünlerini inceleyerek aynı zamanda mağazamızı çocuklarınızla birlikte ziyaret ederek keyifli bir okul alışverişi yapabilirsiniz. Okul çantalarından suluklara, kalem çeşitlerinden beslenme ürünlerine kadar ihtiyacınıza uygun ürünleri incelemek ve indirimli bir şekilde satın almak için mutlaka Welcome Baby web sitemizi ve mağazalarımızı ziyaret etmenizi öneririz.

Diğer Yazılar

Erken Çocukluk Döneminde Sorumluluk Alma

Erken Çocukluk Döneminde Sorumluluk Alma

Erken çocuklukta çocuklara yaşlarına uygun sorumluluklar vermek, özgüvenlerini artırır ve benlik gelişimlerine katkıda bulunur.

Daha fazlasını oku
Okula Başlamadan Önce Yapılması Gereken Sağlık Kontrolleri

Okula Başlamadan Önce Yapılması Gereken Sağlık Kontrolleri

Okula başlamadan önce sağlık kontrolleri, çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimini destekleyerek okul dönemini daha verimli geçirmesini sağlar. Motor ve bilişsel gelişim, görme ve işitme testleri, k...

Daha fazlasını oku