İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Bebeklerde Geç Yürüme Nedenleri

Bebeklerde Geç Yürüme Nedenleri
ÇocukGelişimi

Bebeklerde Geç Yürüme Nedenleri

Sağlıklı bebeklerde yürüme başlangıcı genellikle 12. ve 18. aylar arasında gerçekleşmektedir. Ancak bu sürecin her bebeğin kendi gelişimine özel olduğunu ve kesin bir tarihi olmadığını belirtmek isteriz. Çocukların yürümesi zekâsı ile ilgili değildir. Motor beceriler her aşamada farklılık gösterebilir.

Her ebeveynin bilmesi gerekir ki bebeklerde geç yürüme nedenleri birçok farklı dış etkene bağlı olarak değişebilir. Bebeğiniz 18. ayını doldurmuş veya daha büyük ancak hala yürümüyorsa ancak diğer motor becerilerini normal bir şekilde kullanabiliyorsa burada bir yürüme gecikmesinin söz konusu olduğundan bahsedilebilir.

Desteksiz oturan, emekleyen ve tutunarak ayağa kalkan bebekler genellikle yaşıtlarından daha önce yürümektedir. Bebeğinizin yürümesi gecikmiş ise diğer gelişim basamaklarını da gözlemliyor olmanızda fayda var.

Bebekler gelişim süreleri boyunca önce başlarını dik tutmayı öğrenir daha sonra yavaş yavaş oturmaya alışır; sonrasında emekler ve en son tutunarak da olsa yürümeye başlar. Bu süreç her bebek için aynı ilerlemek zorunda değildir. Bebeğiniz hiç tutunmadan direkt yürümeye de başlayabilir. Bebeklerinin ilk adımını heyecanla bekleyen ebeveynler bu sürenin bir an önce gelmesi konusunda sabırsız ve endişeli olabilirler.

Bebeklerde Geç Yürüme Nedenleri

Yürüme Gecikmesinin Başlıca Nedenleri

Yürüme gecikmesinin birçok farklı sebebi olabilir. Bu sebepleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

Bebeklerde Fiziksel ve Psikolojik Rahatsızlıklar

Bebeklerde geç yürüme , fiziksel bir rahatsızlıktan kaynaklanacağı gibi psikolojik sebeplerle de ortaya çıkmış olabilir. Ebeveynler, bebeğinin yürümesini engelleyecek herhangi bir fiziksel sorununun olmadığından emin olmalı; sürekli olarak sağlık kontrollerini yaptırıyor olmalıdır.

Bebeklerde Boy ve Kilo

Yürüme gecikmesi yaşayan bebekler için diğer dikkat edilmesi gereken diğer bir konu bebeğinizin boy ve kilosu hatta iskelet ve kas sistemi olmalıdır. Boy ve kilosu orantılı olmayan bebekler yürüme ve adım atma sürecinde zorluk yaşayabilir, bu da bebeklerde geç yürüme görülmesine sebep olacaktır. Kilosu boyuna göre daha fazla olan bebekler yürümekte daha fazla zorlanabilir, bu da geç yürümenin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Kilolu bebeklerin hareket kabiliyeti kısıtlı olacağı için yürüyüşleri de bundan etkilenecektir. 

Bebeklerde Emekleme Alışkanlığı

Bebekler çeşitli sebepler ile yürümek yerine emeklemeyi tercih edebilirler. Emeklemek miniklere daha kolay gelebilir ve bu yüzden yürümeye çalışmak istemiyor olabilirler. 

Fazla Korumacı Ebeveyn Davranışları

Ebeveynlerin çocuklarına karşı gösterdiği fazla korumacı tavır, yürüme gecikmesi yaşayan bir bebek için önemli ve bu süreci olumsuz etkileyen bir davranıştır. Bebeğinin tek başına ayakta dolaşıp bir şeyler keşfetmesine ve karıştırmasına izin vermeyen, bebeğinin canı acıyacak düşüncesi ile kendi kendine deneme yapmasına müsaade etmeyen bir tutum içinde olmak yürüme gecikmesine neden oluyor olabilir.

Bebeği Yeterince Teşvik Etmemek

Bebeğin yürümesini geciktiren dış faktörlerden biri de ebeveynleri tarafından yeterince teşvik edilmeyişidir. Yukarıdaki başlık ile ilgili olan bu konuda da ebeveynlerin, bebeklerine bağımsız hareket edebilecekleri, konforlu ve özgür bir alan tanıması oldukça önemlidir. Minikler kendilerine yaratılan bu özgür alanda yeni hareketler denemek için cesarete sahip olabilecektir. Ebeveynler de bebeklerini gözlemleyerek ve en uygun şekilde motive ederek bu sürecin hız kazanmasını sağlayabilirler.

Bebeğin Yürümesini Hızlandırmak İçin Neler Yapılabilir?

Bebeklerin kendi kendilerine eşyalara ya da oyuncaklarına uzanması, koltuk ya da sandalyelere tırmanmaya çalışması, bunun için vücudunu hareket ettirerek efor sarf etmesi beklenir. Tüm isteklerini bebeğinin önüne getiren, tırmanan ve çabalayan bebeğini yerden alıp direkt koltuğa oturtan ebeveynler bebeğinin gelişimini olumsuz olarak etkiliyor olacaktır. Sürekli kucakta taşınan bebekler bu sürece çok daha geç uyum sağlayacaktır. Bebeklerde yürümeyi hızlandırmak için yapabileceğiniz birkaç destekleyici hareket bulunuyor.

    • Bebek kendi kendine hareket etmeyi öğrenmeli, güvenli ortamlarda kendi kendine emeklemek ve adımlamayı denemelidir.
    • Aynı şekilde bebeği için fazla konfor alanı oluşturmak da bebeklerde yürüme geriliği yaratabilir. Bebeğin mümkün olduğunca aktif olarak hareket ettiği bir yetiştirme şekli belirlenerek, bebeğin motor, fiziksel ve zihinsel gelişimi desteklenmelidir.
    • Bebeğin ulaşmak istediği bir oyuncağını uzağa koyarak bebeğin buna ulaşmasını sağlamak bir oyun haline getirilebilir. Bunun için sevimli ve işlevsel yürüme yardımcısı oyuncaklardan faydalanabilirsiniz.
       Bebeklerde Geç Yürüme Nedenleri

Bebeklerin, motor gelişimlerinin yanında, 18. aya kadar anlamlı olarak en az 5 kelimeyi söylemesi, istediği bir şeyi işaret etmesi, kendi yaşına uygun olarak söylenenleri anlaması gerekir. 18. aydan sonraki dönemde hala yatarken bacaklarını kullanmıyor, tekme atıyor gibi hareketler yapmıyorsa; bir yerlere tutunarak kalkmak gibi hareketlere yeltenmiyorsa; ebeveynlerinin teşvik ve yönlendirme hareketlerine karşı tepki vermiyorsa, çocuğunuzun motor becerilerinin ve zihinsel gelişiminin önünde bir problem olup olmadığını tespit etmek için mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir.

Fisher Price ve Little Tikes gibi sevilen markaların, gelişimi destekleyecek ilk yaş oyuncaklarını incelemek ve çocuğunuza en uygun olanı seçmek için Welcome Baby web sitesini ziyaret edin.

Diğer Yazılar

Çocuklarda Geç Konuşma Nedenleri

Çocuklarda Geç Konuşma Nedenleri

"Geç konuşma, çocukların dil gelişiminde yaşadığı önemli bir gecikmedir. Konuşmayı teşvik eden çevresel faktörler, doğru destek ve iletişim ile aşılabilir."

Daha fazlasını oku
Çocuklara Saygı Kavramını Öğretmek

Çocuklara Saygı Kavramını Öğretmek

Çocuklara saygıyı öğretmek, sağlıklı ilişkiler kurmaları ve topluma uyum sağlamaları için önemlidir. Dinlemeyi, hoşgörüyü ve görgü kurallarını öğrenmeleri erken yaşta başlamalıdır.

Daha fazlasını oku