İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Bebeklerde Bağışıklık ve 2023 Bebek Aşı Takvimi

Bebeklerde Bağışıklık ve 2023 Bebek Aşı Takvimi
ÇocukGelişimi

Bebeklerde Bağışıklık ve 2023 Bebek Aşı Takvimi

Bazen güçsüz olabilir. Güçsüz durumda olduğunda hastalıklar ile karşılaşılabilir. Bebek ve çocuklarda da bağışıklık sistemi bulunur. Bu sistemi güçlü hale getirmek, bebek ve çocuklarını hastalıklardan korumak isteyen ebeveynler olacaktır. Bu blog yazımızda bebeklerin bağışıklık sistemlerinden bahsederek bağışıklık sistemini büyük ölçüde etkileyen aşı takvimi ve takvim içerisinde bulunan aşılar hakkında bilgi vermek istedik. Her bebek farklıdır ve her bebeğin gelişime bağlı olarak bağışıklık sistemi değişiklik gösterir. Bu noktada bebeğinizi tanımak ve bebeğinizin çocuk doktoru ile iletişim halinde olmak çok önemlidir.

Bebeklerde Bağışıklık Sistemi

Uzun süre bebeklerini kucaklarına almak için bekleyen ebeveynler için bebeklerini kucaklarına aldıktan sonra onları uzun bir süreç bekler. Bu süreç içerisinde sizleri bekleyen birçok durum bulunur. Psikolojik, fiziksel, sağlık gibi durumlarda bebeklerinizle beraber geçmeniz gereken süreçler olacaktır. Ebeveynler bebeklerinin sağlıklarının iyi olup, hasta olmamalarını isteyeceklerdir. Bu durumda da karşılarına bebeklerde bağışıklık sistemi çıkar.

Bebeklerde bağışıklık sistemi doğumdan sonra değil anne karnındayken başlayacaktır. Anne karnında birçok açıdan gelişen bebek bağışıklık sistemiyle de aynı yönde gelişir. Bu nedenle bebeğinizin bağışıklık sisteminin daha iyi seviyeye gelmesini bekliyorsanız bebeğiniz sizin karnınızdayken beslenmenize ve öğünlerinize dikkat etmeniz gerekir. Hamilelik sırasında annenin bağışıklık sisteminde hastalıklarla savaşan antikor, plasental yollarla bebeğinize ulaştığı için bebek bir süre koruma altında olacaktır. Bu antikorlar, zamanla tükenmeye başlasa da mümkün olduğunca bebeği rutin hastalıklardan koruma açısından etkili olacaktır. Anneden gelen antikorların varlığı geçici olduğu için bebeğin bağışıklık sisteminin desteklenmesi gerekir. Bebeklerin bağışıklık sisteminin desteklenmesinin büyük bir kısmı da doğumdan sonra başlayacaktır. Bebeğin doğumdan sonra tüm ihtiyaçlarının karşılanması ebeveynin elinde olacağı için ebeveyne birçok görev düşecektir. Bakıldığında bağışıklık sistemi ihtiyaçların zamanında karşılanması ile ilgili olacaktır. Beslenme, uyku, fiziksel aktiviteler bağışıklık sistemini oluşturur ve hepsi birbirini etkileyen durumlardır.

Aslında bebeklerin bağışıklık sistemi beklediğimizden daha güçlüdür. Yapmanız gereken bebeklerin ihtiyaçlarını yerinde ve zamanında karşılamak ve özel ihtiyaç durumunda dikkatli davranmak olacaktır. Aynı zamanda bağışıklık sistemini büyük ölçüde etkileyen bazı kriterler de bulunur. Bunlar anne sütü, aşılamalar, uyku ve besinlerden alınan vitaminlerdir.

Anne sütü, yeni doğanlar için içerisindeki mucizevi besin değerleri sunan ve bağışıklık sistemini büyük ölçüde etkileyerek güçlü tutan bir besindir. İlk 6 aylık süreçte sadece anne sütüyle beslenen bebekler, daha az şiddetli semptomlara veya daha hafif enfeksiyonlara maruz kalacaklardır.

Anne sütüyle beslenerek büyüyen bebeklerin genellikle alerji, romatizmal rahatsızlıklar ve kulak enfeksiyonları gibi kronik hastalıklarla daha az karşılaştıkları görülür. Bebeğinizin bağışıklık sistemi için anne sütü ile beslenmesini öneririz. Bebeğiniz hala anne sütü alabiliyorsa 2 yıl boyunca bu sürecin devam etmesini öneririz. Bebeğiniz anne sütü ile beslenemiyorsa mutlaka doktor kontrolü ile tavsiye edilen besinler, biberon yardımı ile beslenmelidir. Önerilen bu besinlerin içeriği sayesinde bebeklerin bağışıklık sistemi güçlenecektir.

Anne sütünün faydaları bebeğin sağlıklı büyümesi için ihtiyacı olabilecek her şeydir. Anne sütü, bebeğinizin ihtiyacı olan protein, yağ, demir, vitamin gibi her türlü besin değerine içeren önemli besin kaynağıdır. Anne sütü içindeki koruyucu maddeler nedeniyle bebek enfeksiyonlardan korunur ve aynı zamanda bağışıklık sistemi gelişir.

Bebeklerde Bağışıklık ve 2023 Bebek Aşı Takvimi

2023 Bebek Aşı Takvimi

Bebeklerde aşılama doğumdan sonra düzenli bir şekilde yapılan durumdur. Bebeğin vücuduna aşı yoluyla zayıflatılmış hastalık mikrobu girer, bebek ve çocukların bağışıklık sistemi o mikrobu tanıyarak ona karşı koruyucu hücreler oluşturur. Bu hücreler ömür boyu kalarak aynı mikrop ile tekrar karşılaşıldığında daha güçlü bir savunma ortaya çıkararak hastalığın oluşmasını engeller. Bu durum da bebeklerde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.

Vücudun mikrobu tanıması ve bu mikroba karşı bir bağışıklık oluşturması için bu aşılamaların zamanında yapılması çok önemlidir. Her bebeğin bir bebek aşı takvimi olmalı ve bu takvime düzenli bir şekilde uyulmalıdır. Aşağıda görsel olarak ilettiğimiz 2023 aşı takvimini inceleyerek bebeklerin hangi aylarda hangi aşıları olması gerektiği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu aşı takviminden önce bebeğiniz doktoru ile iletişim halinde olmanızı öneririz. Her bebeğin büyüme gelişme adımları değişiklik gösterdiği için kullanılan yöntemler ve takviyeler de değişiklik gösterecektir.

Bebek aşı takvimi ile bebeğinizin doğumundan itibaren belli bir yaşa kadar hangi ayda, hangi yaşta, hangi aşının yapılması gerektiği belirlenir ve bu takvime uyulması gerekir. Aşıların içeriklerine göre farklı bağışıklık sistemleri desteklenir ve etkilenir. Her ülkede farklı şekilde belirlenen aşı takvimleri ile bebek ve çocuklarınız için bu takvimleri incelemenizi be uygulamanızı öneririz.

Hepatit B Aşısı: Ülkemizde doğduktan hemen sonra Hepatit B aşısı yapılmaktadır. Hepatit B virüsüne karşı yapılan bu aşının ikinci dozu 1. ayda, üçüncü dozu ise 6. ayda tekrar yapılmaktadır. Hepatit B aşısının etkin olabilmesi için toplamda üç doz aşılanma gerçekleşmektedir. Ülkemizde hepatit B taşıyıcılığı önemli oranlarda olduğu için bu aşının önemi çok büyüktür.

Bu Hepatit B Aşısı sayesinde Hepatit B virüsünün neden olacağı hastalıklardan korunmak mümkün olacaktır. Özellikle annede Hepatit B taşıyıcısı olma durumu varsa, bebeğe doğar doğmaz Hepatit B aşısı yapılır ve bu virüsün neden olacağı hastalıkların önüne geçilir.

Verem Aşısı (BCG): Verem aşısı bebeklerde 2. ayda uygulanan aşı türüdür. Bu önemli aşı, bireyi ömür boyu verem hastalığından (tüberküloz) belli bir oranda koruma sağlayarak etki göstermektedir. Ülkemizde verem hastalığının görülme oranı bilinenden daha fazla olduğu için bu aşının önemi çok büyüktür.

5’li Karma Aşısı: 5’li Karma aşısı 2. ay, 4. ay, 6. ay ve 18. ay olmak üzere toplam dört doz karma aşısı uygulanmaktadır. 5’li karma aşısı; difteri, tetanoz, boğmaca, inaktif polyo (inaktif çocuk felci), hemofilüz influenza B denilen zatürre, ortakulak iltihabı ve menenjit yapabilen bir bakteriye karşı yapılan aşıdır. Bu aşıyla da difteri, tenanoz, zatürre, çocuk felci gibi hastalıklardan korunma sağlanır. 5’li karma aşı sayesinde hem hastalanmaktan hem de hastaneye yatış ve sakatlık gibi durumlardan korunmuş oluruz.

Zatürre Aşısı: Zattüre aşısı 2. ay, 4. ay ve 12. aylarda yapılır ve pnömokok mikrobuna karşı koruma sağlayan aşıdır. Bu aşı zatürre, orta kulak iltihabı ve menenjite karşı koruma sağlayacaktır.

KKK (Kızamık- Kızamıkçık ve Kabakulak) Aşısı: Kızamık, Kızamıkçık ve Kabakulak Aşısı bebeklere 1. yaşta ve 4. yaşta olmak üzere iki doz şeklinde uygulanmaktadır. Kızamık hastalığı tüm dünyada yaygın olarak görülen bir hastalık olduğu için bu aşıların uygulanması çok önemlidir.

Suçiçeği Aşısı: Suçiçeği aşısı ülkemiz aşı takviminde 1. yaşta uygulanan aşı çeşididir. Aynı zamanda 4. yaşta aşının ikinci dozunun yapılması önerilmektedir. Suçiçeği çok bulaşıcı bir hastalık olup, bağışıklığı düşük ve büyük yaş grubunda ağır seyredebilmektedir.

Oral Polyo Aşısı: Oral Polyo Aşısı 6. ay ve 18. ayda ağız yoluyla yapılan aşı çeşididir. Çocuklarda ve genç erişkinlerde felce neden olan bir virüstür bu nedenle bu aşı sıkça önerilir. 2003 yılında yüzde 99’dan fazla tüm dünyada virüs görülmesi azalırken, artık sadece aşılanma oranları iyi olmayan ülkelerde görülmekte, ülkemizde ise görülmemektedir.

Hepatit A Aşısı: Hepatit A Aşısı 18. ay ve 2. yaş olmak üzere iki doz şeklinde uygulanır. Hepatit A Aşısı sayesinde karaciğerde akut karaciğer yetmezliği ve karaciğer nakli gereksiniminin önüne geçilmektedir.

Bebeklerinizin bağışıklık sistemini etkileyen bu aşılara büyük önem verilmeli ve zamanında yapılmalıdır. Bebek ve çocuklarınızın fiziksel, bakım gibi ihtiyaçları birbirini etkiler ve bebeklerinizin gelişimlerinde büyük önem taşır. Diğer tüm anne bebek ve çocuk ihtiyaçlarınızı karşılamak için Welcome Baby web sitemizi ziyaret etmenizi öneririz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

 

Diğer Yazılar

Bebeğim Uyumuyor, Ne Yapabilirim?

Bebeğim Uyumuyor, Ne Yapabilirim?

Bebeklerin düzenli uyuması için karanlık bir ortam sağlamak, ekranlardan uzak durmak ve gün içinde fiziksel aktivite yaptırmak önemlidir. Emzirme sırasında melatonin aktarımı da uykuya yardımcı...

Daha fazlasını oku
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Nedir?

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Nedir?

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), çocukların eğitim ve sosyal ilişkilerini olumsuz etkileyen genetik bir rahatsızlıktır. Belirtiler arasında aşırı hareketlilik, dikkat dağınıklığı...

Daha fazlasını oku