Bebeğe Egzersiz Nasıl Yaptırılır?
Bebekler doğumdan hemen sonra tamamen ebeveynlerinin kontrolleri altında olurlar. Bakım ihtiyaçları, beslenme, fiziksel ihtiyaçlar gibi önemli gereksinimleri ebeveynleri tamamlamaktadır. Bu nedenle bebek büyütürken bu gereksinimlerin farkında olmak, yerinde ve zamanında tamamlamak çok önemli olacaktır. Bebek egzersizleri de bebeklerin gelişimleri açısından çok önemli olan fiziksel ihtiyaçlardan birisidir. Bebeğe Egzersiz Nasıl Yapılır? Blog yazımız sayesinde egzersizler hakkında gerekli bilgiye sahip olabilir ve bebeğinizin egzersizlerini rutin haline getirip daha kolay ve bilinçli bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
Bebek Egzersizi Neden Önemlidir?
Bebek egzersizi neden önemlidir? Sorusuna verilebilecek net cevaplar bulunmaktadır. Bu cevaplar bebek egzersizinin önemini en iyi şekilde açıklar. Bebeklere yapılan egzersizler kemik ve eklem gelişimine katkı sağladığı için çok önemlidir. Bebeklerin uzun süre gün içerisinde hareket etmeden vakit geçirmesi kemik ve kas gelişimi açısından geride olmasına neden olur. Bu nedenle hareket etmek, ebeveyn desteği ile egzersizler yapmak bebeklerde kemik ve eklem gelişimi açısından çok önemli olacaktır.
Aynı zamanda bebek egzersizleri ve bebek jimnastiği bebeğin kolay bir şekilde emeklemesine, oturmasına, yürümesine katkı sağlar ve süreci kolaylaştırır.
Blog sayfamızda sizlere daha önceden sunduğumuz ”Bebeklerde Karın Zamanı (Tummy Time) Aktiviteleri” blog yazımızı inceleyerek bebek egzersizlerinden birisi olan Tummy Time hakkında daha iyi bilgi sahibi olabilirsiniz. Bebeğinize uyku öncesinde ya da uyku sonrasında egzersiz yapmak bebeğinizin rahatlamasını, vücudunu tanımasını, fiziksel ve kas gelişimi açısından etkili olmasını sağlar. Tummy Time bebeklerde karın üstü egzersizleri olarak geçen egzersizlerdir. Bebeğinize egzersiz ve masaj yapmak bebeğinizi rahatlatmanın en iyi yolu olacaktır. Bebeğinize masaj ve egzersiz yaptırırken bebek yağları nı kullanmanızı da öneririz. Böylece masaj ve egzersiz daha etkili hale gelecektir. Masajlar aynı zamanda bebek gaz egzersizleri olarak da geçecektir.
Yeni doğan bebek egzersizlerinden bebekleriniz ile yaptığınız egzersizlerde kullanacağınız konforlu ürünler de çok önemlidir. Bebekleriniz için özel olarak üretilmiş olan Oyun Halısı ve Jimnastik Merkezleri kategorimizi mutlaka incelemenizi öneririz. Bu oyun halıları sayesinde bebekler kendi kendilerine vakit geçirebilir, oyun oynayabilir, kas ve fiziksel gelişimlerine katkı sağlayacak zamanlar geçirebilirler. Fisher Price markasına ait oyun halıları ve jimnastik merkezi renkli ve çok fonksiyonlu ürünleri mutlaka incelemenizi öneririz. Bu oyun halıları ve jimnastik merkezleri sayesinde bebekler için yürüme egzersizleri daha kolay ve eğlenceli hale gelecektir.
Bebek egzersizleri konumuza gelindiğinde bebek egzersizleri ne zaman başlar sorusu sorulabilir. Bu noktada bebeklerinizin ay aralığına göre yapacağınız egzersizler değişiklik gösterebilir. Burada önemli olan bebeklerinizi zorlamamak ve gelişim açısından doğru hareketleri yapmak olacaktır. Örneğin 0 3 ay bebek egzersizleri diğer bebek egzersizlerine göre daha hafif ve adım adım gerçekleşmelidir. Hareketlere göre egzersizlerin etki ettiği noktalar da değişiklik göstermektedir. Genel olarak bu egzersizler yürümeyi ve hareket etmeyi kolaylaştıracağı için bebeklerde yürüme egzersizleri olarak da geçecektir.
Bebek Egzersizleri
- 2-6 ay bebek egzersizlerinden klasik ve etkili egzersizlerden birisi şu olacaktır; Bebeğinizin önce sağ, sonra sol kolunu yanlara doğru açıp kapatın. Daha sonra, her iki kolunu birlikte açıp kapatın. Son adımda bir kolunu açarken diğer kolunu kapatın. Bu hareket bebeklerinizin kol kaslarının gelişmesine katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda bu egzersizi gün içerisinde tekrar edebilirsiniz.
- 2-6 ay bebek egzersizleri bebekleriniz için en doğru zamanda yapılacak egzersizlerdir. Bebeğinizi sırt üstü yatırıp elleriyle başparmağınızı tutmasını sağlayarak egzersize başlayabilirsiniz. Bebeğinizin başparmağınızı sıkıca tuttuğundan emin olduktan sonra bebeğinizi çok zorlamadan kollarıyla yukarı kaldırmak, sağa, sola hareket ettirmek kol kaslarının gelişimi ve egzersiz açısından etkili olacaktır. Bu noktada bebeğinizin iki el başparmağınızı sıkıca tuttuğundan emin olmak önemli olacaktır.
- Bebeğinizi yüz üstü yatırıp iki elini yan tarafa açmasını sağlayın, daha sonra başparmağınızla bebeğinizin iki elini sıkıca tuttuktan sonra kollarını çok zorlamadan kaldırın. Böylece bebeğiniz hem baş hem de vücut kontrolünü sağlayabilirsiniz. Bebeğinizin çok zorlanmaması, tam tersine rahatlaması önemli olacaktır.
- Bebeğinizi sırtüstü yatırın ve bisikletle pedal çeviriyormuş gibi hafifçe bacaklarını yukarı ve aşağı hareket ettirmek bebeklerinizin bacak kaslarının gelişimi için eğlenceli ve faydalı bir aktivite olacaktır. Bu hareket aynı zamanda gaz problemi çeken bebekler için faydalı olacaktır.
- Bebeğinizle oyun oynarken bebeğinizin sevdiği oyuncakları farklı yerlere koyup oyuncağı almasını sağlamak, emeklemesini sağlamak, oyuncakları tutmasını ve incelemesini sağlamak el ve göz koordinasyonunu geliştirmesini sağlayacaktır.
Bebeklerinizi büyürken her açıdan desteklemek çok önemlidir. Beslenme , bakım ihtiyaçları kadar fiziksel ihtiyaçlar da çok önemlidir. Kas gelişimi, bilişsel gelişim bebeğinizin tüm hayatını etkileyecek olan detaylardır. Bu nedenle bu konuda bilinçli olmak ve bebeğinizi desteklemek çok önemlidir.
Tüm anne bebek ve çocuk ihtiyaçlarınız için Welcome Baby web sitemizi ziyaret etmeyi unutmayın.