Bebeklerde Karın Zamanı (Tummy Time) Aktiviteleri
Bebeklerin doğumdan sonra en çok yaptıkları şey uyumaktır. Uyumak bebeklerin gelişimleri için faydalı bir adımdır. İlk zamanlarda 18 saat kadar uyuyabilen bebekler büyüdükçe bu saat azalacaktır. Fakat bebeklerin tüm gün hareketsiz kalıp uyumaları ve yatmaları fiziksel ve kas gelişimlerinin desteklenmesi açısından doğru olmayacaktır. Henüz desteksiz hareket edemeyen ve yürüyemeyen bebekler ebeveynleri tarafından desteklenmeleridir. Bebeklerin fiziksel ve kas sağlığı açısından hareket etmeleri önemlidir. Hareket etmeyen bebekler ileriki dönemlerde gelişim adımlarını geç tamamlayarak büyümeleri yavaşlayacaktır. Bunun önüne geçmek için aktiviteler yapılmalıdır. Bu nedenle tummy time aktivitelerinin bebeklerin hayatındaki önemi büyüktür.
Tummy Time Nedir?
Tummy Time nedir? Sorusuna “karın üstü aktivite zaman” diyebiliriz. Karın üstü zamanı bebeklerin kaslarını geliştirmesi için yapılan bir aktivite türüdür. Bebeklerin karın üzerine yatarak hareket etmeye çalışır ve böylece fiziksel gelişimleri ve kasları aktif olarak çalışır. Aynı zamanda bebekleri emeklemeye ve yürümeye hazırlayan aktivite Tummy Time bebeklerde karın zamanı aktivitesi olacaktır.
Bebeklerin fiziksel ve kas gelişimlerinden geri kalmamaları için tummy time aktivitesinin ihmal edilmeden ve geç kalınmadan yapılması önerilir. Yeni doğandan itibaren bebeklerinize karın zamanı aktivitesi uygulamasında destek olabilirisiniz.
Tummy Time Nasıl Yapılır?
Tummy Time yani karın zamanı aktiviteleri amacı doğrultusunda farklı şekillerde yapılabilir. Fakat bebeğin karnının üzerinde durarak vakit geçirmesi bunun bir yolu olacaktır. Aynı zamanda farklı şekilde uygulayabileceğiniz karın zamanı aktivitelerinden bahsetmek istedik.
Kucakta Tummy Time: Bebeğinizi kucağınıza alarak da tummy time egzersizi yapmasını sağlayabilirsiniz. Bebeğinizi dizinizin üzerine yatırdıktan ve dizinizle bebeğinizi destekledikten sonra kendi başına hareket etmesini sağlamak aktiviteyi gerçekleştirmenize yardımcı olacaktır. Bebeğinizi desteklemeyi unutmayınız.
Karın Karına Tummy Time: Bebeğinize karşılık gelecek şekilde karın üstüne yatarak karın karına tummy time egzersizini yapabilirsiniz. Bebeğinizle karşılıklı olarak karın karına yatarak bebeklerinize sohbet etmek hem iletişiminizi geliştirecek hem de bebeklerinizin kaslarının çalışmasını sağlayacaktır.
Yerde Tummy Time: Bebeğinizi yerde oyuncaklarıyla birlikte yüzüstü yatırarak yerde tummy time egzersizini yaptırabilirsiniz. Bebekleriniz sevdiği oyuncaklarıyla vakit geçirirken aynı zamanda kafasını kaldıracak, hareket etmeye çalışacak ve böylece kasları geliştirecektir.
Bahsettiğimiz tummy time yöntemleri dışında bebeğinizi destekleyeceğiniz yöntemler de bulunur. Bebeğinizi açık havada bir örtünün üzerine yüzüstü yatırarak etrafı izlemesini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda bebeğinizle birlikte kitaplar okumak, şarkılar söylemek karın zamanı aktivitesini daha eğlenceli hale getirecektir. Bebekleriniz kendi başına hareket etmeye başladıktan etraftaki tehlikeli nesneleri kaldırmayı unutmayınız.
Bebeğiniz için alacağınız oyun halıları, destek yastıkları, aynalar gibi eğitici ilk yaş oyuncakları da karın zamanı aktivitelerini eğlenceli hale getirecek ürünler olacaktır.
Örneğin Bright Starts Giggle Safari Oyun Halısı, çıkarılabilir destek yastığı sayesinde tummy time aktivitelerinde kullanabileceğiniz bir ürün olacaktır. Ürün üzerinde bulunan hayvan desenleri, renkler çıngıraklar bebeğinizin eğlenceli vakitler geçirmesini sağlayacaktır.
Fisher Price Küçük Oyuncunun Uzanma Yastığı ürünü de tercih edebileceğiniz bir ürün olacaktır. Oyun yastığı, buruşuk ekran, çıngıraklar ile oyun zamanının tadını çıkarırken yeni doğan bebeğinizi destekler ve rahat etmesine yardımcı olur. Bebeğiniz karın zamanı boyunca eğlenceli sesler ve dokularla kaba motor becerilerini güçlendirebilir ve duyularını memnun edebilir.
Yumuşak ve bebeklerin keyifle vakit geçireceği oyun halıları da bir seçenek olabilir. bblüv markasına ailt Mülti Oyun Halısı farklı model seçenekleri ile bebeklerin keyifli vakit geçireceği bir ortamdır. Renkli oyun halısı bebeklere geniş, keyifli ve aktivitelerini rahatlıkla yapabileceği bir ortam sunar.
Karın Zamanı (Tummy Time) Yararları
Karın zamanı aktivitesi yapan bebeklerin birçok gelişim alanları aktif çalışacağı için birçok alanda yararlanmış olurlar. Karın Zamanı yararları şunlardır;
- Karın zamanı, bebeğiniz ön kollarına ağırlık vererek karnının üzerine yattığında gerçekleşir. Karın zamanı baş, boyun ve üst vücut gücünü oluşturur. Bebeğiniz bunu her gün sık sık yapmalıdır.
- Boyun, sırt ve omuz kaslarının gelişmesini, güçlenmesini sağlar.
- Yuvarlanmak, oturmak, emeklemek için güçlenmesi gereken kasları geliştirir. Yürümeye, oturmaya, emeklemeye destek sağlar ve kolaylaştırır.
- Gövde ve baş kontrolünü sağlar.
- Kasların gelişmesine büyük destek sağlar.
- Bebeğinizi farklı konumlandırmak, farklı yerlerde olmasını sağlamak dengesinin gelişmesini sağlar.
- Göz ve el koordinasyonu gelişir.
- Karın zamanı bebeklerin etrafını izlemesini, başını hareket ettirmesini teşvik eder.
- Prematüre bebeklerin fiziksel gelişimleri karın üstü pozisyonda geçirdikleri zaman ile doğru orantılı olduğu yapılan çalışmalarda görülmüştür. Bu nedenle prematüre bebeklerin de uygulayabileceği bir yöntemdir.
Karın Zamanı (Tummy Time) Zamanları
- Bebeklerinizle birlikte uyguladığınız aktivitelerin faydalı olması için yapılan vakitler de önemli olacaktır. Bebeklerin gelişim adımları ile doğru orantılı olan aktiviteler bebeklerinizin bu aktivitelerden daha iyi yararlanmasını sağlayacaktır. Doğumdan sonraki haftalardan itibaren karın zamanı aktivitelerini uygulamaya başlayabilirsiniz.
- Bebeğiniz 2 haftalıkken karın zamanı aktivitesine başlayabilirsiniz. Bebeğinizle yapacağınız ilk aktivite olacağı için bu aktiviteyi bebeğinize alıştırmanız önemli olacaktır.
- 30 saniyede bir ara vererek yapacağınız kısa seanslar bebeklerinizin pozisyona alışmasına ve bir rutin haline gelmesine destek sağlayacaktır. Bebeğinizden çok kontrol sizde olacağı için bu zamanda yapacağınız aktivitelerde bebeğinizin kucağınızda ya da göğsünüzde olması doğru olacaktır.
- 2. aydan sonra bu etkinliği sıklaştırarak 3 seans şeklinde 5 dakika boyunca uygulayabilirsiniz.
- Bebeğiniz güçlendikçe aktiviteleri daha sık hale getirebilirsiniz ve yöntemleri değiştirebilirsiniz.
- Tummy Time egzersizlerini yapmaya devam eden bebeğiniz, dönme, kendini kaldırma, başını dik tutma, yuvarlanma gibi becerilerin çoğunu yaklaşık 4. Ay olduğundan kazanmış olacaktır. Bununla birlikte emeklemek, yürümek daha kolay hale gelecektir.
Bebeklerin ruhsal, fiziksel ve kas gelişimleri açısından desteklenmesi için günlük aktivitelerin yapılması önemlidir. Aktiviteler gün içerisinde rutin haline gelmelidir. Ebeveyn olarak bebeklerinizi her zaman desteklemelisiniz. Örneğin bebeğiniz kendi başına döndüğünde bebeğinizi kutlamalı ve başardığını belli etmelisiniz. Bu aktiviteler sırasında bebeğinizle birlikte olmak hem iletişiminizi kuvvetlendirecek hem de aktiviteleri daha kolay yerine getirmesini sağlayacaktır.
Anne bebek çocuk ihtiyaçlarınızın tümüne ulaşmak, ürünleri incelemek ve kampanyalardan yararlanmak için Welcome Baby web sitemizi ve mağazalarımızı ziyaret edin.
Kaynaklar: