İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Katı Gıda İle Beslenmeye Geçiş Dönemi

Katı Gıda İle Beslenmeye Geçiş Dönemi
beslenme

Katı Gıda İle Beslenmeye Geçiş Dönemi

Bebeklerde katı gıda ile beslenmeye geçiş dönemi heyecanlı olacaktır. Bu makalede bebeğinizin katı gıdaya geçiş dönemine dair kafanıza takılan sorulara adım adım cevap bulabileceksiniz.  Aklınıza gelen başka soruları ve fikirlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz…

Katı Gıdaya Geçişte Doğru Zaman

Bebekler genellikle 6. ayını doldurduktan sonra katı gıda denemeye hazır olurlar. Ancak yine de doktorunuza danışınız. Bebeğinizin günlük beslenmesine onun yorgun veya huysuz olduğu zamanda değil, sizin ve bebeğiniz için en uygun zamanda başlayın. İlk katı gıdaları öğle yemeğinde ve bebek aç iken denemek sizin için avantajlı olacaktır.

İşaretleri İzleyin

İyi bir kafa kontrolü, artan bir iştahı, siz yemek yerken ilgisi varsa, yiyeceklere elini uzatıyor hatta ağzını kımıldatıyorsa bunlar bebeğinizin katı gıda denemeye hazır olduğunun göstergeleridir.

Aletleri Hazırlayın

Yumuşak uçlu kaşık, kırılmayan tabak, önlük ve mama sandalyesi size yardımcı olacaktır. Bebeğinizi beslerken, onun diş etlerine zarar vermekten kaçınmak için, yumuşak uçlu bir plastik kaşık kullanın.

Muhallebi, yoğurt , sebze püresi ve meyve püresi gibi katı gıdalardan biriyle başlayabilirsiniz. Yoğurt hem çok faydalı hem de bebekler açısından yenmesi oldukça kolay bir besindir. Muhallebileri anne sütü ya da devam sütüyle hazırlayabilir öncelikle daha sulu olarak yapıp zaman içinde katılaştırabilirsiniz. Sonra sebze ve meyve pürelerine geçebilirsiniz. Patates, kabak, elma, muz, şeftali, ve armut gibi meyve-sebzelerin püresi başlangıç için iyi gıdalar olabilir. Önce sebze mi meyve mi vermeliyim? derseniz sebze ile başlamak daha iyi bir tercih olabilir, çünkü önce meyvenin tadını alan bebek sebzeyi beğenmeyebilir.

Sebzeler mevsim sebzelerinden olmalıdır. Sebzelerin vitaminini kaybetmemesi için pişirme tekniklerine dikkat edilmelidir. İlk günlerde tek çeşit gıda ile başlamak bebeğinizin bağırsaklarını birkaç yeni gıda ile birden uğraşmak zorunda bırakmamak açısından faydalı olacaktır. Ayrıca birkaç çeşit katı gıda ile başlanırsa başlanırsa ortaya çıkan yan etkilerin hangi gıdaya bağlı olduğunu ayırt edemezsiniz.

Üç Gün Bekleme Kuralı

Bir katı gıdayı ilk defa verdiğinizde, üç gün sonra farklı bir katı gıda verin. Böylelikle üç gün içerisinde bebeğinize ilk defa verdiğiniz gıdanın etkilerini anlayabilirsiniz. Alerjik durumlar ya da bebeğinizin yeni gıdayı beğenip beğenmediğini gözlemleyebilirsiniz.

Karışıklığa Hazır Olun

Bebekler yemek düzenini bilmezler. Bu yüzden hazırladığınız mamayı yerde, mama sandalyesinde, bebeğinizin ve hatta sizin üstünüzde görmeye hazırlıklı olun.

Denemeye Devam

Eğer sunduğunuz katı gıda bebeğinizi heyecanlandırmıyorsa buna şaşırmayın!  Bir gıdayı sevmeye başlamadan evvel onu 8-9 kez denemeleri gerekebilir. İlk katı gıda beslenmeleri zaten doyma amaçlı değil bebeğin katı gıdaya geçiş süreci için olmalıdır.

Başlangıçta bebek, günlük besin ihtiyacının büyük kısmını sütten karşılamaya devam edecektir. Bu nedenle katı gıdaya geçişin ilk aşamalarında günde sadece 1 öğün ve o öğünde de maksimum 2-3 kaşık katı gıda yeterli olacaktır. Bebeğiniz kaşıkla yemek yemeye çok ilgili görünmüyor ise o katı bir şey yeme fikrine ısınana kadar bekleyin. Bir kez katı gıdaya geçişe başlayınca, devamını getirmek gerekir.  Bebeğinizin ne kadar yediğine bakmaksızın, her gün aynı öğünde bir miktar katı gıda vermeye devam etmek faydalı olacaktır. Siz bebeğinize sunmaya devam edin sonunda onun ilgisini yakalayacaksınız…

Fotoğraflarını Çekin

Bebeğinizin ilk katı gıdalarını denediği anları fotoğraflamak ya da kameraya almak sizin ve bebeğiniz için çok hoş anılar olacaktır.

Diğer Yazılar

Çocuklarda Sağlıklı Beslenme Önerileri

Çocuklarda Sağlıklı Beslenme Önerileri

Çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak, ebeveynlerin iyi bir rol model olmasıyla başlar. Sağlıklı atıştırmalıklar ve ailece yemek düzeni bu süreci destekler.

Daha fazlasını oku
Bebeklerde Beslenme, Tamamlayıcı Dönem

Bebeklerde Beslenme, Tamamlayıcı Dönem

Bebeklerin sağlıklı büyümesi için anne sütü ilk 6 ay yeterlidir. Ancak 6. aydan sonra tamamlayıcı beslenmeye geçilmeli. Yeni tatlar ve gıdalar tanıtılarak, bebeklerin beslenme alışkanlıkları gelişm...

Daha fazlasını oku