Bebek Kahvaltısı Nasıl Olmalıdır?
Kahvaltı yetişkin ya da çocuk fark etmeksizin günün daha verimli ve güzel geçmesi için yapılan bir öğündür. Sağlıklı beslenmeyi kendinize ve çocuklarınıza alışkanlık haline getirmek istiyorsanız bunun en önemli kuralı kahvaltı olacaktır. Ek gıdaya yeni başlamış çocuğunuzun kahvaltı öğününe daha kolay alışması için neler yapılabilir? Bebek kahvaltısı nasıl olmalıdır? Bu yazımızda sizlere bu konu hakkında bilgi vermek istedik.
Her bebek farklıdır bu nedenle öğünlere alışma süresi, yiyebildiği yemekler ve alışkanlıkları farklı olacaktır. Genel olarak bebeğiniz 7 aylık olduğunda kahvaltıyı günlük öğününe eklemesi gerekmektedir. Bu öğün bebeğiniz için yeni bir süreç olacağı için bebeğinizin hemen alışması ve sevmesini beklememek gerekmektedir. Ebeveyn olarak bebeklerinizi artık tanıdığınız için sevdiği ya da yiyemediği yemekleri biliyor olacaksınız, hazırladığınız kahvaltılıkların bebeğinizin sevdiği gıdaları içermesi kahvaltıyı sevmesi açısından önemli olacaktır. Bebek kahvaltısı için bu duruma dikkat edilmesinde fayda vardır.
Genel olarak bebekler 7. Aya girdiğinde tutunarak ve destek alarak yürümeye başlar aynı zamanda artık destekli ya da desteksiz olarak oturmaya başlayacaktır. Bu nedenle eskisinden daha çok enerji harcarlar. Kahvaltıda bebeğinize vereceğiniz sağlıklı gıdalar bu enerjinin karşılanmasını sağlayacaktır.
Bebek Kahvaltısında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ek gıda ile başlayan kahvaltı sürecinde en önemli kural sabırlı olmanız olacaktır. Bebeğinizin gıdaları hemen kabul etmesini beklemek yanlış olur, gıdaların tatları ile yeni tanışan bebekler süreç başında yemek istemeyecek ve yemeklere karşı çıkacaktır bu nedenle bebeğinize zaman vermek gerekir fakat kahvaltı alışkanlığı için istikrarlı olmak da önemlidir.
Bebeğinizin kahvaltısı için eklediğiniz gıdalarda 3 gün kuralı önemli olacaktır. Bebeğinize gıdaları tattırarak, yavaş yavaş gıdaları ekleyerek, alışmasını bekleyerek süreç devam etmelidir. Örneğin, bebeğiniz herhangi yeni bir gıda ile tanıştığında alerjik bir reaksiyon gösterebilir. Bu nedenle bebeğinizi gözlemleyerek gıdaları vermeye ve yemeklere eklemeye devam etmelisiniz. Gıdaları 3 gün ara ile bebeklerinize tattırmak bu aşamada önemli olacaktır aynı zamanda verdiğiniz gıdaların miktarı tadımlık olmalıdır.
Bebek kahvaltısında sunum da yiyecekler kadar önemlidir. Bebeğinize hazırlayacağınız eğlenceli ve dikkat çekici sunumlar bebeğinize yemekleri sevdirecektir.
Sizlere aynı zamanda bebeklerinizin yemek saatlerinde kolaylıkla kullanabileceğiniz, sağlıklı, konforlu beslenme ürünlerini sunmak isteriz. Bebeklerinizin kendi kendilerine yemek yemesini destekleyen bu ürünler yemek saatlerine en iyi şekilde uyum sağlayacaktır.
Uzun ömürlü kullanılabilen silikon ve porsiyona bölünmüş tabaklar bebekleriniz yemek yerken sürecin kolaylaşmasını sağlayacaktır. Kahvaltı öğününü hiç kaçırmak istemeyen ebeveynlerin bebekleri için özel olarak tasarlanmış, saklanabilen kapaklı tabak ve çatalar bebeklerinizin kahvaltı öğününden eksik kalmayacaktır. Bu beslenme ürünleri sayesinde hazırladığınız öğünleri sıcak veya soğuk bir şekilde kolaylıkla yanınızda taşıyabileceksiniz.
- Ezpz Mini Beslenme Seti Blush
- bblüv Yümi Silikon Tabak ve Kaşık Seti Pembe
- Babyjem Silikon Tabak Yeşil
- bblüv Bentö Beslenme Seti Yeşil
Çocuklarınızın gelişim sürecinde ebeveynlere yardımcı olacak her ürünü Welcome Baby web sitesini inceleyerek kolaylıkla temin edebilirsiniz.
Bebek Kahvaltısı Önerileri
Minik bebeğinizin kahvaltısı için hazırlayabileceğiniz birçok farklı bebek kahvaltı menüleri bulunmaktadır. Bu menülerin içeriğindeki öğünlerin çeşitliliği bebeğinizin memnuniyetini sağlayacaktır. Aynı zamanda öğünlerin içindeki besinler bebeklerinizin alerji durumuna göre değişiklik gösterebilir. Aşağıda bebeğinizin kahvaltısı için hazırlayabileceğiniz birkaç öğün önerisini sunmak istedik;
Bebeğinizin kahvaltısında mutlaka Protein (yumurta, süt, peynir, yoğurt, kefir), Karbonhidrat (ekmek, yulaf, meyve, sebze, pekmez, bal), Yağ (zeytin, zeytinyağı, çiğ kuruyemiş, tahin, avokado) içeren öğünler bulunmalıdır. Bu öğünleri bebeğinize zaman vererek ve gün gün ayırarak verebilirsiniz.
6 aylık bebeğiniz için daha çok öğünleri püre haline getirerek bebeklerinize yedirebilirsiniz. Bu ürünler; lor peyniri, labne peyniri, yumurta sarısı, muz, keçiboynuzu pekmezi, ceviz ezmesi vb. şeklinde olabilir.
Bebeğiniz kahvaltılıklara alıştıkça ve kendi kendine yemek yemeye başladıkça öğünler farklılaşabilir ve artabilir. Bebeğinizin aylık gelişime göre yemek yeme şekli farklılık gösterebilir. Örneğin bebeğinizin tutacağı şekilde kestiğiniz salatalıkları vererek kendilerinin yemesini sağlayabilirsiniz. Bebeklerin kendi kendine yemek yemesi konusunda titiz olmamak gerekir. Bebeğiniz kendi yemek yedikçe yemek yemeyi daha çok sevecektir. Bebeğiniz için hazırladığınız omlet ve çekirdeği çıkartılmış zeytin tabağı güzel bir kahvaltı örneği olabilir.
Bebeğinizin ilk kahvaltısında; Tuzsuz lor peynir, ev yapımı pekmez, çeyrek yumurta sarısı bulunabilir.
Ancak aşağıdaki maddelere mutlaka dikkat etmeniz gerekir:
- Eklediğiniz ürünlerin hepsinde 3 gün kuralı geçerli olacaktır.
- Yumurta beyazı bebekleriniz için tehlikeli olabileceği için sarısını kullanabilirsiniz.
- Besinlerin miktarları az kullanılmalıdır.
- Bebeğiniz kahvaltı yapmayı reddedebilir. Bu durumlarda anne sütünü kullanabilirsiniz.
- Bebeğinizin kahvaltıya adım adım başlayacağını unutmamak gerekir.
Aynı zamanda ek gıdaya yeni geçmiş bebekleriniz için kolaylıkla hazırlayabileceğiniz bebek tariflerini sizlere sunmak istedik; Bu tarifler bebekleriniz için faydalı ve aynı zamanda hazırlanması çok pratiktir.
Bebekler için Krep
Malzemeler:
- 1 adet yumurta sarısı
- Yarım çay bardağı devam sütü.
- Küçük parça tuzsuz beyaz peynir.
- 2 yemek kaşığı tam buğday unu.
- çay kaşığı zeytinyağı.
Hazırlanışı; Yumurta sarısı, devam sütü, ve buğday ununu derince bir kaba alın. İyice çırpın. İçerisine tuzsuz beyaz peyniri ekledikten sonra güzelce karıştırın. Krep tavanıza bir çay kaşığı zeytinyağını dökerek üzerine hazırladığınız krep hamurunu dökün. Güzelce kızarana kadar çevirerek pişirin. Krepleriniz ılıyınca bebeklerine servis edebilirsiniz. Bu bebek krep tarifine bebekleriniz bayılacak !
Bebek Bisküvisi Tarifi
Malzemeler:
- 2 çay bardağı tam buğday unu.
- Yarım çay bardağı irmik.
- 2 çay bardağı pirinç unu.
- 4 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı.
- 3/ 4 su bardağı ev yapımı yoğurt.
Hazırlanışı: İrmik, tereyağı, pirinç ununu ve yoğurdu bir kaseye koyup iyice karıştıralım ve yoğurmaya başlayalım aynı zamanda azar azar buğday ununu ekleyerek yoğurmaya devam edelim. Hamurumuzun kulak memesi kıvamına gelmesine dikkat edelim. Hamurunuzun şeklini uzun çubuk haline getirerek bebeklerinizin tutacağı şekile getirebilirsiniz. Fırın tepsisine pişirme kağıdını koyup bisküvilerimizi dizelim. Önceden 170 derece ısttığımız fırına tepsimizi koyalım. Bebek bisküvilerimizin üzeri kızarana kadar pişirelim (yaklaşık 20 dk) Ev yapımı bebek bisküvilerimiz soğuduktan sonra bebeklerimize servis edebiliriz. Bebek bisküvilerini bebek kahvaltınızda kullanmak için rondodan geçirebilirsiniz. Bebekleriniz bu tarife bayılacak!
Yulaflı Bal kabağı Püresi
Malzemeler:
- 1 Küçük bir parça bal kabağı.
- 1/ 2 çay bardağı yulaf.
- 1/ 2 çay bardağı devam sütü.
- 3-5 parça dövülmüş ceviz.
- 1 çay kaşığı keçiboynuzu pekmezi.
Hazırlanışı: Bebeğinizim yiyebildiği kadar bal kabağını haşlayalım, içine diğer tüm malzemeleri koyup robottan geçirelim. İçerisinde pütürlüler olmasına dikkat edelim. Bu tarif bebeklerinizin rutin kahvaltılarına farklılık katacaktır!
(Tariflerin Sahibi: Esra Ertuğrul)
Bu yazımızda ek gıdaya başlamış bebekleriniz için kahvaltının önemini anlatmak istedik aynı zamanda yazımızda bebeğinize hazırlayacağınız kahvaltılarda dikkat etmeniz gerekenler, bebek kahvaltısı için kullanabileceğiniz konforlu ürünler ve kahvaltı önerileri bulunmaktadır.
Kaynaklar
- https://ilkadimlarim.com/bebek-kahvaltisi-nasil-olmali
- https://budizzz.com/blogs/ebeveynlere-tavsiyeler/bebekler-kahvaltida-ne-yer
- https://www.sabah.com.tr/saglik/2021/01/28/bebek-kahvaltisi-icin-besleyici-ve-pratik-tarifler-6-11-aylik-bebek-kahvaltisi-tarifleri-s1
- https://www.bebeimgeliyor.com/category/ek-gida/