
Oyun Odası Düzenlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Her ebeveyn, çocuğunun kendine güvenli ve kendini rahatça ifade edebilen bir birey olmasını ister; çocuğunu dışarıdan gelecek tüm tehlikelere karşı korurken gelişimini en iyi şekilde sürdürebilmesi için onlara destek olmaya çalışır.
Çocuklar kendilerini en iyi oyun oynarken ifade ederler. Ebeveynler de en iyi çıkarımları, çocuklarının oyun oynarken yaptığı hareketleri gözlemleyerek yaparlar. Çocuğunuza onun iç dünyasını yansıtabileceği bir alan yaratmak, bu alanı istediği gibi şekillendirmesi için ona özgürlük tanımak, oyun kurmasına ve bu oyunları yönetmesine izin vermek gelişimi için büyük ve destekleyici bir adım olacaktır. Çocukların hayal dünyasının dipsiz bir dehliz olduğunu, oyuncak seçerken ve ona bir oyun odası kurarken bu detayları göz önünde bulundurmanız gerektiğini unutmayın.
Çocukların sağlıklı beden ve zihin gelişimleri için bulundukları alanın uygun şekilde dekore ediliyor olması çok önemlidir. En fazla zaman geçirecekleri yer olacak oyun odalarını dekore ederken her konuda olduğu gibi yine çocuklarınızın gelişim seviyesine uygun davranıyor olmanız gerekir. Çocuğunuzun ilgi alanları neler; sevdiği eşyalar, renkler ve oyunlar neler bunları göz önüne alarak oyun odası dekorasyonunu oluşturabilirsiniz.
Birden fazla küçük çocuğun olduğu ailelerde oyun odası içinde tüm çocukların kendine ait bir köşesi olması, ortak eşya ve oyuncakların yanında, kendi seviyelerine uygun ve kendilerine ait hissedebilecekleri eşya ve oyuncakların olmasına özen göstermelisiniz.
Oyun Odası Nasıl Düzenlenir?
Çocuk oyun odası düzenlerken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunuyor. Derlediğimiz bilgileri birlikte inceleyelim.
Kurmayı planladığınız oda sadece oyun odası olarak kullanılmalıdır. Oyun odası olarak kullanmak için evin herhangi bir bölümünü ayırmak doğru olmayacaktır. Çocuk odasının bir kısmının oyun için ayrılıyor olması da doğru değildir. Çocuğunuz sadece kendine özel bir alan ayrıldığını bilmeli ve hissetmelidir. Oyun odalarına televizyon koymanız uzmanlar tarafından tavsiye edilmemektedir. Televizyon miniklerin aile ve arkadaşlarıyla geçireceği zamanı etkileyen dikkat dağıtıcı bir unsur olacaktır. Oyun odasının içinde sadece çocukların oynayabileceği oyuncaklar bulunmalıdır; oyuncaklar ve odada kullanılacak her eşya çocuğun fikri alınarak düzenlenmelidir.
Duvar Dekorasyonu
Oyun odası dekorasyonuna duvarlardan başlayabilirsiniz. Çocuğunuzun sevdiği film karakterlerini ve kahramanları duvarlara sticker olarak yapıştırabilir ya da çocuğunuzun favori renklerden oluşan düz duvarlar tercih edebilirsiniz.
Çocuğunuzun yaratıcılığına katkıda bulunmak için duvara onunla birlikte resimler çizebilir ya da bunun için duvarda özel bir alan oluşturabilirsiniz. Dilerseniz duvara monte edilecek yazı tahtalarını kullanabilirsiniz. İstediklerinde tahtanın üzerindeki resim ve yazıları silip yeni şeyler yazabilecek olmak çocuğunuzun hayal gücünü de sürekli olarak geliştirecektir.
Masa Etkinlikleri
Duvarları kullanmak istemediğiniz zamanlarda çocuğunuzun yaratıcılığını nasıl destekleyeceğinizi merak ediyorsanız bunun için de birkaç fikrimiz var. Çocuklar hayal dünyaları içinden resim çizerek bir şeyler anlatmaya ve kendilerini ifade etmeye bayılırlar. Çocuğunuza çeşitli boya kalemlerinin ve defterlerin olduğu bir alan ya da bunun için bir masa yaratmanız miniklerin çok hoşuna gidecektir. Hazır boyama kitapları veya el işi kağıtlarıyla birlikte süslemeler yapmasına yardımcı olabilirsiniz. Yapılan resimleri daha sonrasında çocuğunuzun odasına asmanız onu el işi sanat beceri aktiviteleri yapması konusunda teşvik edecektir.
Oyuncak Seçimi
Oyun odası dekorasyonu gerçekleştirirken en çok dikkat edilmesi gereken konu oyuncak seçimi olacaktır. Çocuğunuzun yaşına ve gelişimine uygun oyuncaklar seçtiğinden emin olmalısınız. “Yaş Grubuna Göre Oyuncak Seçimi ve Eğitici Oyuncağın Önemi” adlı blog yazımızı inceleyerek çocuğunuza en uygun oyuncağı seçebilirsiniz. Kendi gelişimlerine ve becerilerine uygun oyuncaklarla oynayan çocuklar hem sıkılmadan oyun kurabilecek hem de yaratıcılığını ve zekâsını pekiştirebilecektir.
Çocuğunuzun oyuncaklarını çıkarıp özgürce oynayabilmesi ve sonrasında toplayabilmesi için oyun alanına oyuncak kutuları ya da sepetler yerleştirerek bunları çocuğunuzun ulaşabileceği yerlerde konumlandırabilirsiniz. Böylece özgür alanı içinde oyuncaklarını toplama görevi yine çocuklarınıza ait olacak ve sorumluluğunun bilincinde olacaktır.
Çalışma Alanı
Bu alanın oyun odası olduğunu biliyoruz ancak küçük bir masa ve sandalye hatta gerekirse minik bir kitaplık ile çocuğunuza çalışma alanı yaratabilirsiniz. Eğer çocuğunuz okul çağındaysa bu alanda ödevlerini ve okul etkinliklerini yapabilir. Çalışma alanının yanında oluşturacağınız 1-2 raftan oluşan minik kitaplığının olması da çocuğunuzu çocuk kitapları okuması konusunda motive edecektir.
Oyun odası içinde çocuğunuzun kendi kendine oyunlar kurabilmesi ve etkinlikler yapmasını istiyor, sürekli kontrol ederek dikkat dağıtmak istemiyor ancak yine de merak ediyor ve güvende olduğundan emin olmak istiyorsanız Weewell Dijital Bebek İzleme Cihazı
sayesinde istediğiniz zaman kolayca çocuğunuzu kontrol edebilirsiniz.
Dinlenme Alanı
Çocuğunuz oyun odasının içinde oyuncakları ile oynasın diye bu alanı tasarladınız ancak miniklerin de yorulabileceğini unutmayın. Oyun odası içinde çocuğunuza, dinlenebileceği bir alan, oyun halısı, yumuşak koltuklar hatta içine girip farklı oyunlar kurabileceği çadırlar gibi aktivite mobilyaları ile eğlenceli bölümler oluşturabilirsiniz. Funna Baby çadır ve dekorasyon ürünlerinden faydalanabilirsiniz. Çocuğunuzun ayakta, oturarak ve yatarak yaptığı aktiviteleri desteklemiş olursunuz. Böylece çocuğunuzun hızlıca sıkılıp ya da yorulup oyun odasını terk etmesine imkân vermemiş olursunuz.
Oyun Odası İçinde Alınması Gereken Güvenlik Önlemleri
Oyun odası içinde güvenlik önlemleri almanız için gözden kaçırmamanız gereken bazı detaylar bulunuyor.
- Oyun alanı için kullanacağınız mobilyaların mutlaka sabitlenmiş olduğuna emin olun.
- Kullanacağınız her eşya çocukların kullanımına uygun boyutlarda olmalıdır.
- Seçilen oyuncak, mobilya ve dekorasyon eşyalarının sağlık açısından tehlike oluşturmayan malzemelerden yapılmasına özen göstermelisiniz.
- Oyun odası için seçtiğiniz eşyaların yanında duvar kağıdı ve duvar boyaları da antialerjik özellikte olmalıdır.
- Tekstil ürünlerinde pamuk oranı yüksek ürünler tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
- Halılar en çok toz tutan eşyalardan biri olduğu için burada seçeceğiniz oyun halısının sağlığa uygun olduğundan emin olmalısınız.
- Mobilyaların çekmece ve sürgülü kısımlarına minik ellerin sıkışmaması; sivri köşelerinin herhangi bir çarpmaya karşı çocuğunuza zarar vermediğinden emin olmak için köşe koruyucu güvenlik ürünlerinden yararlanabilirsiniz.
Oyun odası düzenlerken ihtiyacınız olacak tüm mobilya, dekorasyon eşyaları ve güvenlik ürünleri için Welcome Baby web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Yorum yazın
Bu site hCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için hCaptcha Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.