Yaş Grubuna Göre Oyuncak Seçimi ve Eğitici Oyuncağın Önemi
Çocukları mutlu etmenin en kolay yollarından birisi oyuncak olacaktır. Ebeveynler çocuklarına birçok modelde ve çeşitte oyuncak almaktadır fakat yapacağınız oyuncak alışverişinde bilinçli olmak gerekmektedir. Oyun ve oyuncak çocukların dünyaya geldikleri zamandan itibaren birçok gelişim alanını destekleyen önemli araçlardır. Oyuncak çocuklarınızı faydalı alanlarda desteklerken aynı zamanda olumsuz alışkanlıklar edinmesine de sebep olabilir. Bu nedenle çocuklarınıza seçeceğiniz oyuncaklarda dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunmaktadır.
Eğitici Oyuncağın Önemi
Oyuncağın çocuklarınız üzerinde önemi zaten çok büyük ve etkilidir. Çocuk oyun oynarken birçok uyaranını aktif olarak kullanır ve öğrenmeye çok açık olur. Bu etkiyi iyi bir şekilde kullanmak için çocuklarınıza doğru eğitici oyuncaklar seçmeniz gerekmektedir. Çocuklar oyuncaklar ile oynarken farklı duygulara girer, farklı deneyimleri yaşama fırsatı bulur ve oyuncağın oynama şekline bağlı olarak fiziksel olarak aktif olur. Aynı şekilde eğitici oyuncak içeriğinde bulunan materyaller de bu duruma destek olacaktır.
Motor Gelişim
Motor gelişim bebeklerin hareketini açıklayan bir gelişim alanıdır. Motor gelişim de aynı zamanda ince motor gelişimi ve kaba motor gelişimi olarak ayrılmaktadır. İnce motor gelişimi; daha çok el ve parmak gibi küçük kasların aktif olarak kullanıldığı gelişim alanıdır. İnce motor gelişimi için; parçaları yırtmak, takmak, koparmak, düğme iliklemek gibi aktiviteler yapılabilir. Kaba motor gelişimi; Büyük kas gruplarının aktif olarak kullanıldığı gelişim alanıdır. Kaba motor gelişimi için; çocuklar koşmalı, zıplamalı, nesneleri elleriyle kavrayabilmelidir. Bu alanı desteklemek için, fiziksel hareketlerin bulunduğu oyunlar ve oyuncaklar çocuklara oynatılabilir.
Bilişsel Gelişim
Bilişsel gelişimle birlikte bebek çevresini tanıma imkanı bulur. Olayları yorumlama, neden sonuç ilişkisi kurma, sorular sorma ve sorulara cevap verme bilişsel gelişim olarak tanımlanabilir. Bilişsel gelişimi desteklemek için çocuklarınızı eşleştirme kartları, bebek çocuk puzzle ve yapboz oyunları, kurallı oynanan oyun kartları, legolar, hafıza kartları gibi oyuncaklarla destekleyebilirsiniz.
Sosyal Gelişimi
Sosyal gelişim çocuğun kendini rahatça ifade edebilmesi, olaylara ve uyaranlara tepki vermesi. Arkadaşlarıyla ve çevresiyle iletişim halinde olması durumudur. Çocuğunuzun sosyal gelişimine katkıda bulunmak için; dramatik oyunlar kurabilirsiniz, evcilik oyuncaklarıyla çocuklarınızın kendi oyunlarını kurmasını sağlayabilirsiniz. Mesleklerin aksesuarları ile hayal güçlerinin gelişmesini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda açık havada arkadaşlarıyla birlikte oyun oynama fırsatı bulan çocukların sosyal gelişimleri olumlu açıdan etkilenecektir. Çocuklar kendinden farklı insanları görmeli, farklı düşüncelere saygı duymalı ve farklı oyunlar oynayarak paylaşmayı ve insanların haklarına saygı duymayı öğrenecektir.
Dil Gelişimi
Dil gelişimi yine diğer gelişim alanları kadar önemlidir ve birçok oyuncak ve materyal ile desteklenmesi gerekmektedir. Çocuğunuzun rahatlıkla duyabileceği basit şiirler, ninniler, kukla oyunları, sesli kitaplar çocuklarınızın dil gelişimini aktif olarak kullanmasını sağlayacaktır. Evde ya da kreşte oynanan kukla oyunları, birlikte söylenen şarkılar ve şiirler çocuklarınızın bu alanda gelişmesine katkı sağlayacaktır. Çocuklarınızla birlikte kitaplar okuyabilirsiniz.
0-6 Aylık Bebek Oyuncakları
Yeni doğan bebeğinizin ilk oyuncağı kendi bedeni olacaktır. Bebeğiniz doğumdan sonra kendi vücudunu keşfeder. Ellerini, kollarını, bacaklarını sallayan bebek bu durumu oyun haline getirecektir. Bu dönemde bebekler nesnelere dokunmaktan, tutmaktan, kavramaktan itmekten ve çekmekten memnun olacaktır. Bu dönemdeki bebeğinize oyuncak almadan önce oyuncağın sert olmamasına, keskin kenarları bulunmamasına, çok küçük parçalar içermemesine dikkat edilmesi gerekmektedir. 0-6 aylık bebek oyuncakları bebeğiniz için beşiklere takılan sesli ve ışıklı oyuncaklar olabilir. Aynı zamanda bu aydaki bebeklerin en önemli oyun arkadaşı ebeveynleri olacaktır. Bebeklerinizle ilgilendiğiniz vakitlerde yaptığınız jest ve mimikler, şarkılar bebeğiniz için oyun haline gelecektir.
1-6 aylık bebeklere alınabilecek oyuncaklar:
- Jimnastik merkezleri.
- Oyun halıları.
- Sesli aktivite kitapları.
- Müzikli, çıngıraklı oyuncaklar.
- Dokununca, sıkınca ses çıkaran toplar ve oyuncaklar.
- Duyu battaniyeleri, duyu defterleri, duyu yastıkları.
- Kırılmaz aynalar, dişlikler.
Welcome Baby sitesinde bebeğiniz için son derece sağlıklı olabilecek dişlik modellerini rahatlıkla bulabilirsiniz. %100 kauçuk dişlikler bebeğiniz için en uygun olanı olacaktır.
7-12 Aylık Bebek Oyuncakları
Bu aydaki bebeklerin dikkat süreleri daha uzun olacağı için bir oyuncakla daha uzun süre ilgilenebilirler. Oyuncakları birbirlerine takıp çıkartmaktan, açıp kapatmaktan, tuşlara basmaktan, sıkmaktan ya da sallamaktan keyif alacaktır.
7-12 Aylık Bebeklere Alınabilecek Oyuncaklar:
- Renkli yumuşak toplar.
- Birbirlerine geçebilen oyuncaklar.
- Emekleme arkadaşları.
- Büyük parçalı yapbozlar.
- Çıngırak tipi renkli oyuncaklar.
- İtmeli çekmeli oyuncaklar.
- Duyu battaniyeleri, duyu yastıkları, duyu defterleri.
- Doldurup boşaltma oyuncakları.
1-2 Yaş Çocuk Oyuncakları
Çocuklar bu dönemde tek başına oynamanın yanı sıra arkadaşları ile birlikte işbirliği içerisinde oyun oynamayı çok severler. Taklit oyunlarına ilgileri artarken aynı zamanda fiziksel aktivitelerden büyük zevk alacaklardır. Aynı şekilde farklı oyuncakları başka oyunlara ekleyerek çeşitlendirmeyi seveceklerdir. Bu dönemdeki çocuklar için oyuncakların sağlam, çeşitli renklerde olması önemli olacaktır.
1-2 Yaş Çocuklara Alınabilecek Oyuncaklar:
- Üç tekerlekli bebek çocuk bisiklet ve pedallılar.
- Daha büyük bloklar.
- Kuklalar.
- Evcilik oyuncakları.
- Taşıt oyuncakları.
- Oyuncak bebekler ve aksesuarları.
- Yapbozlar.
- Müzik kutusu.
- Eğitici kitaplar.
- Kum ve su oyuncakları.
Çocukların hayatında temel olarak oyun ve oyuncak bulunmaktadır. Eğitici oyuncak sayesinde çocuklar günlük yaşamda birçok becerilerini geliştirme fırsatı bulur. Arkadaşları ile oyun oynayan çocukların farklı karakterleri tanıma fırsatı bulurken kurallara uymayı, haklarını savunmayı ve başkalarının haklarına saygı duymayı öğrenecektir. Çocuklarınızın ay ve yaşına göre birçok çeşitte oyuncak ile onlara destek olmak bu noktada önemli olacaktır. Farklı çeşit oyuncak farklı gelişim alanları demektir. Dikkatlice seçilmiş eğitici oyuncaklar çocukların fiziksel, ve psikolojik olarak da sağlıklı gelişmesine olanak sağlar. Aynı zamanda temiz ve güzel havalarda çocukların keyifle oynayacağı birçok oyun parkı ve bahçe oyuncakları da bulunmaktadır. Bu tür oyuncaklar çocukların sosyal gelişimlerine katkı sağlayacaktır.
Bu yazımızda çocukların aylarına ve yaşlarına göre oyuncak seçimi konusunda sizlere yardımcı olmak istedik. Hangi tür oyuncak alacağınıza karar verdikten sonra daha çok oyuncak çeşidine ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu noktada Welcome Baby web sitemizi ziyaret etmenizi öneririz. Smoby, Fisher Price, Lego, Bondigo ve daha birçok markalar sizlere farklı çeşitte oyuncaklar sunacaktır.
Kaynaklar:
- https://www.medicalpark.com.tr/cocuklar-icin-egitici-oyuncaklarin-onemi/hg-1909
- https://www.kumtoys.com.tr/bloglar/%C3%A7ocuk-e%C4%9Fitici-oyuncak-zeka