İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Havale Geçiren Bebek Nasıl Anlaşılır?

Havale Geçiren Bebek Nasıl Anlaşılır?
Anne ve Bebek

Havale Geçiren Bebek Nasıl Anlaşılır?

Havale ya da tıp literatüründeki adı ile “konvolziyon” beyin hücrelerinde çeşitli sebeplerden dolayı oluşan anormal elektrik uyarılarının sonucunda, kişilerde bilinç kaybı, istemsiz hareket ve davranışlara yol açabilen bir çeşit nörolojik hastalıktır.

Havale, bebek ve çocuklarda yüksek ateşin yanında bacak ve kollarda istemsiz kasılmalara neden olur. Her yaşta görülebilen bir hastalık olmasına rağmen sıklıkla çocuklukta rastlanılır. Bunun sebebi ise çocukların beyninin daha küçük olmasıdır. Havale, yeterli olgunluğa erişmemiş bebek beyninin ani ateş karşısındaki sıcaklık artışına tepki vermesi şeklinde oluşmaktadır.

Havale Geçiren Bebek Nasıl Anlaşılır?

Çocuklarda Havale Neden Olur?

Çocuklarda havale görülmesinin nedeni genellikle virüslerin oluşturduğu enfeksiyonlardır. Grip, bademcik iltihabı, orta kulak iltihabı, isilik ve suçiçeği enfeksiyonlarının çocuklarda havale ve ateşe neden olduğu bilinmektedir.

Çocuklara yapılan difteri, tetanos ve kızamık gibi rutin aşıların da havaleye sebep olabileceği bilinmektedir. Bu aşılardan sonra çocukların vücut ısılarında ani yükselmeler görülebilir. Burada havaleye sebep olan tetikleyici, aşının kendisi değil yüksek ateştir. Buna rağmen aşıdan kaynaklı olarak ortaya çıkan havale çocuklarda nadir olarak görülmektedir. Ayrıca havale, genetik yatkınlığı olan ailelerde daha yaygın olarak görülmektedir. Bazı bebeklerde ateşlenme de havale geçirmeyi tetiklemektedir.

Bebeklerde 6 ay ve 3 yaş arası havale için yüksek risk taşıyan bir yaş aralığıdır. Bu yaş aralığının dışındaki bebeklerde havale görülme ihtimali daha düşüktür.

Çocuklarda Görülen Havale Belirtileri;

Çocuklarda görülen havale belirtileri aşağıda sıraladığımız şekilde kendini gösterecektir.

  • Kasılma,
  • Ciltte morarma,
  • Çok hızlı nefes alıp verme,
  • Bacaklarda ve yüzde şiddetli sarsıntı,
  • Kol ve bacaklarda kasılma,
  • Titremeler,
  • Göz dikme,
  • Ağızdan gelen köpük,
  • İdrar veya dışkı kaçırma,
  • Bilinç kaybı,
  • Vücudun bir kısmında seğirme şeklinde atışlar görülebilir. 

Havale Geçiren Bebeklere Nasıl Müdahale Edilir?

Havale geçiren bebeğinize evde yapacağınız ilk müdahale sayesinde çocuğunuzun hayatını kurtarabilirsiniz. Bu aşamada önemli olan ve takip etmeniz gereken adımlar aşağıdaki gibidir.

  • Her şeyden önce ebeveyn olarak, havale geçiren çocuğunuza müdahale edebilmek ve ilk yardım gerçekleştirebilmek adına sakin olmalısınız.
  • Çocuğunuzu sert bir zemin üzerinde yan olarak yatırın ve dilini ısırmaması için dişlerinin arasına katlanmış kalın bir mendil veya bir bez sıkıştırın.
  • Çocuğunuzun boynunu sıkıştıran bir kıyafeti varsa gevşetin ve çocuğunuzu sıkı sıkı tutmayın.
  • Daha sonrasında çocuğunuzun ateşini düşürmeye çalışın.

Çocuğunuzun ateşini kontrol altına almak için “Bebeklerde Ateş” adlı blog yazımızdan faydalanabilirsiniz. Kısaca uygulamanız gereken adımları aşağıda bulabilirsiniz.

  • Ateşi olan çocuğun üstü açılmalıdır. Çocuğunuz titriyor olsa bile kesinlikle üstü örtülmemeli ve oda ısısı yükseltilmemelidir.
  • Ateşini düşüremediyseniz çocuğun kilosuna uygun ölçekte ateş düşürücü şurup verebilirsiniz.
  • Ateşi olan çocuğun vücudu, koltuk altı, bilekleri, alnı, göğsü ve kasıkları ılık su ile ıslatılmış nemli bezle silinmelidir.

Tüm bu yöntemlere rağmen hala çocuğunuzun ateşi düşmüyorsa hızlı bir şekilde doktorunuza başvurmalısınız.

Çocuğunuzun havale geçirdiği esnada kesinlikle yapmamanız gereken birtakım uygulamalar bulunuyor. Yapacağınız bu uygulamalar hem size zaman kaybettirecek hem de yaralanmalara neden olabilecek uygulamalardır. Havale geçirme esnasında çocuğunuzun kilitlenmiş ağzını ve kasılmış uzuvlarını açmaya kesinlikle çalışmayın. Yine bu esnada çocuğunuza ağızdan hiçbir şey vermemek gerekiyor. Rahatlatmak amacıyla su içirme gibi yöntemlere başvurmak daha büyük hasarlara yol açabilir.

Ateşli Havale Geçiren Çocuk Epilepsi Hastası Olabilir Mi?

Beyin hücrelerinin normal olmayan elektriksel boşalması sonucunda ortaya çıkan, tekrarlayıcı ve kontrol dışı hareket bozukluklarına “epilepsi” denir. Epilepsi kısaca, beyin hücrelerinin havaleye olan eğilimi şeklinde tanımlanabilir.

Ateşe bağlı havale geçirdikten sonra; 5-7 yaş öncesinde %2; 15 yaş öncesinde ise %5,5 oranında epilepsi gelişme riski bulunur. Bu riskin belirleyici faktörleri ise aşağıdaki gibidir:

  • Geçirilen nöbetlerin 15-20 dakikadan uzun sürmesi. Uzun süren havale, beyin hücrelerinin oksijensiz kalarak hasarlanmasına neden olabilir.
  • Ateşli havale başlamadan önce sinir sistemi veya beyinde bir anomali veya gelişme geriliği varsa bu da epilepsinin tetikleyici faktörleri arasında bulunabilir.
  • Birinci derece yakınlarda epilepsi görülmesi, risk faktörleri arasındadır.

Yukarıda sıraladığımız maddeler görülmesine rağmen kesin olarak epilepsi gelişecektir gibi bir durumdan bahsedilemez. Doktor kontrolünde tanı koyularak karar verilmeli ve tedavi süreci izlenmelidir.

Anne bebek ve çocuklar için ihtiyacınız olan tüm sağlık ürünlerini Welcome Baby web sitesini ziyaret ederek inceleyebilirsiniz.

Kaynaklar:

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Diğer Yazılar

Kardeş İstemeyen Çocuğa Nasıl Yaklaşılmalı?

Kardeş İstemeyen Çocuğa Nasıl Yaklaşılmalı?

Kardeş istemeyen çocuğa yaklaşırken, sabırlı ve anlayışlı olmak önemlidir. Kardeşi olacağını doğru zamanda, sakin bir dille anlatmak ve sevgi dolu bir iletişim kurmak gereklidir. Çocuğun hâlâ sevil...

Daha fazlasını oku
Hava Sıcaklığına Göre Bebek Nasıl Giydirilmeli?

Hava Sıcaklığına Göre Bebek Nasıl Giydirilmeli?

Bebeklerin giyimi mevsim ve ortam sıcaklığına göre ayarlanmalıdır. Yazın, pamuklu ve nefes alabilen kıyafetler, açık renkli uzun kollu giysiler ve koruyucu bere idealdir. Kışın ise pamuklu katmanla...

Daha fazlasını oku