Gebelikte Sırt Ağrısı Neden Olur?
Anne adaylarının neredeyse yarısından fazlası hamilelikte sırt ağrısı yaşamaktadır. Bunun farklı nedenleri olsa da başlıca sebebi, sırt kaslarının hamilelikte alınan kilolar, büyüyen karın ve duruş bozuklukları nedeni ile zorlanmasıdır.
Hamilelik döneminde pelvis bölgesindeki eklemler ve bağ dokuları, bebeğin leğen kemiğinden geçmesi için yumuşamaya ve gevşemeye başlar. Rahim genişledikçe karın organları yer değiştirir. Vücudun ağırlık merkezinde kayma olur, bu sebeple ortaya çıkan bel ve sırt ağrıları normal karşılanmaktadır.
Gebelik ilerledikçe ve bebek büyüdükçe, vücudun ağırlık merkezi bozulmaya başlar. Vücut bu yeni duruma alışmaya çalışırken annenin bedenine binen ekstra yükler doğal olarak ağrılara neden olur. Bu da anne adaylarının çoğunda sırt ağrısı yaşanmasının temel sebebi olarak gösterilebilir. Bunun dışında gebelik sırasında görülen sırt ve bel ağrılarının birçok nedeni bulunur. Bu sırt ağrıları her hamilede farklılık göstermekle birlikte, gebelikte sırt ağrısı yaşamanın en çok görülme sebebi kilo alımına bağlı duruş bozukluklarıdır.
Gebelikte Sırt Ağrılarının Nedenleri Nelerdir?
Gebelikte sırt ağrısı ve gebelikte bel ağrısı genellikle orta dönemlerindeki aylarda başlar (yaklaşık 4-6 ay). Çünkü sırt ve bel ağrısına neden olan başlıca sebepler bu aylar içinde yoğunlaşır. Gebeliğe bağlı ve normal sayılan sırt ağrılarının bazı başlıca nedenleri bulunmaktadır. Bu ağrılar beraberinde kasılma ve kramp gibi yan etkileri görülüyorsa, doktorunuza danışmanız tavsiye edilmektedir.
Hormonlardaki Değişiklikler
Gebelikle birlikte artan hormonların etkisi bel ve sırt ağrılarına neden olmaktadır. Esasında hormonlar bağ dokularını yumuşatarak annenin bedenini doğuma hazırlamaya çalışır ama bu durum vücutta çeşitli iltihap ve hassasiyetlerin görülmesine neden olarak sırt ağrılarını tetiklemektedir. Anne adaylarının vücudunda hamilelik başladıktan sonra progesteron hormonunun seviyesi hızla yükselmektedir. Yükselen bu hormon pelvik bölgedeki kas ve bağların gevşemesine sebep olmaktadır. Bu gevşeme sonucunda da eklemlerin stabilitesi azalarak hamilelikte bel ağrısı şikayetlerinin başlamasına sebep olmaktadır.
Vücut Postürünün Değişmesi ve Duruş Bozuklukları
Gebelikte omurgaya ve leğen kemiğinin bulunduğu pelvis bölgesine aşırı yük binmektedir. Bu durum özellikle gebeliğin 20. haftalarından sonra (2. Trimester) artar. Duruş pozisyonu, artan kilo ile beraber annenin öne doğru eğrilmesine bu da sinir sıkışmalarına neden olur. Tüm bu baskılar sırt ağrılarını ortaya çıkarır.
Bel Fıtığı
Hamilelik öncesinde bel fıtığı problemi olan anne adayları, hamileliğin başlaması ve vücudun ağırlaşması ile zaman zaman bel ağrıları yaşayabilmektedir. Çünkü bel fıtığı rahatsızlığında bacakların çok fazla ağırlığa maruz kalmaması gerekmektedir. Hamilelikte de hem bebek hem annenin kilo alması bu ağrının artmasına sebep olmaktadır. Bel fıtığı problemi olan anne adaylarının sık sık dinlenerek beline ve bacaklarına binen ağırlığın azalmasını sağlaması ve çok fazla ayakta kalmaması gerekir.
D Vitamini Eksikliği
Dengesiz ve sağlıksız beslenmenin sonucu olarak vücutta çeşitli vitamin eksiklikler ortaya çıkmaktadır. Bu vitaminlerin en önemlilerinden biri olan D vitamini, eksiklik görülmesi halinde vücudun çeşitli bölgelerindeki ağrıları beraberinde getirecektir. İleri seviyede eksiklik görülmesi halinde, kas gücünün azalmasına, denge problemlerine, sürekli olarak kendini yorgun hissetmeye, unutkanlığa, depresyon eğiliminin artmasına sebep olabilir. D vitamininizin eksikliğini kontrol ettirmek ve buna bağlı muhtemel sorunları ortadan kaldırabilmek için mutlaka düzenli olarak doktorunuza başvurmalısınız.
Stres
Stres hayatın her döneminde olduğu gibi hamilelik döneminde de ağrılara sebebiyet veren unsurlar arasında yer almaktadır. Çünkü stresli bir gebelik bazı bölgelerdeki kasları etkilenmekte bu durum da sırt ağrılarını tetikleyebilmektedir.
Eğer sırt ağrılarınız şiddetlenerek devam eder, iki haftadan uzun sürer, ağrı ile birlikte ateş, vajinal kanama veya ayaklarda uyuşukluk, bacaklarda güçsüzlük, baldırlarda şiddetli ağrı, idrarınızı yaparken yanma hissi olması gibi belirtiler başlarsa bu ağrılar için mutlaka doktor kontrolüne başvurulmalıdır. Hamilelikte sırt ağrısı ile başlayan bu tip belirtiler erken doğumun düşük ihtimalle de olsa habercisi ya da idrar yolu enfeksiyonu belirtisi olabilir.
Gebelikte Sırt Ağrısını Azaltmak İçin Öneriler
Hamilelikte sırt ağrısı maalesef annelerin birçoğunda görülen bir durumdur. Ancak bu durumu en hafif şekilde atlatabilmeniz için uygulamanız gereken önerileri sizin için derledik. Birlikte inceleyelim.
- Duruş Pozisyonunuzu Düzgün Tutmaya Çalısın: Her ne kadar karnınız sizi öne doğru sürüklese de başınızı ve omuzlarınızı dik tutarak mümkün olduğunca öne doğru eğilmeyi engelleyebilirseniz, sırt ağrılarınızı bir nebze de olsa azaltabilirsiniz. Oturup kalkarken ayaklarınızın üzerine çok yük vermemeye dikkat edin. Sırtınızı oturduğunuz pozisyonlarda bir yastık ile destekleyebilirsiniz veya bel destek ürünlerini kullanarak gün içinde yaptığınız hareketleri duruşunuz kaymadan gerçekleştirebilirsiniz. Belli aralıklarda durduğunuz veya oturduğunuz pozisyonu değiştirin ve ayağa kalkarak vücudunuzda kan akışının olmasına izin verin.
- Uykunuzu konforlu hale getirmek için uyku sırasında ise sırt üstü yatmak yerine, önerilen şekilde yan pozisyonda yatabilir, yine size destek olması için hamile destek minderlerinden faydalanabilirsiniz. Yastıklar, uyku esnasında üst bacağınızın vücudunuza çapraz olarak bükülmesini önleyecektir. En konforlu Babyjem Sırt Destekli Hamile ve Emzirme Yastığı ’nı keşfetmek için web sitemizi ziyaret edin.
- Ağır Yükler Kaldırmayın: Yerden eğilerek bir şeyler almanız gerekirse, sırtınıza ağırlık vermeden ve mutlaka dizlerinizi kırarak hareketlerinizi gerçekleştirin. Yanınızdaki birinden veya tutunacak bir eşyadan destek almak serbest.
- Düzenli Egzersiz Yapın ve Hareket Edin: Hareketli bir gebelik süreci geçirebilmek için hem kilo alımını önlemek hem de sırt ağrılarını azaltmak adına egzersiz yapmak, kas kemik ve eklemlerin tümünü güçlendirecek bu sayede esnek vücut ile daha az ağrılı bir gebelik geçirebilirsiniz. Gebelikte yapılması önerilen egzersizlerin başında yüzme, hamile pilatesi, ve yorucu olmayan yürüyüşler gelmektedir. Spor yapacak kadar yorucu aktivitelerden kaçınıyorsanız. Pilates gibi hafif ve esneklik kazandıracak egzersizler yaparak vücudunuzu rahatlatabilir ve ağrılarınızı hafifletebilirsiniz. Hamile Pilatesi Nasıl Yapılır? blog yazımızı inceleyerek en doğru egzersiz için gerekli bilgileri edinebilirsiniz. Doktorunuzla görüşerek egzersize engel olacak herhangi bir sağlık probleminiz yok ise bu egzersizlere başlayabilir, gebeliğin ileriki haftalarında artması muhtemel sırt ağrılarının da önüne geçmiş olabilirsiniz.
- Su İçmeyi İhmal Etmeyin: Hormonların etkisiyle artan iltihap etkilerini ve buna bağlı gelişen sırt ağrılarını önlemek için su içmeniz tavsiye edilmektedir. Yeterli miktarda su içmek inflamasyon kaynaklı ağrılarınızın azalmasına yardımcı olacaktır.
Hamilelik Dönemini Rahat Geçirmek İçin İpuçları
- Gereğinden fazla kilo almamaya çalışın.
- Yeterli miktarda D vitamini ve Kalsiyum alın.
- Uzun süre ayakta ve hareketsiz kalmayın, sık sık yürümeye çalışın.
- Kaslarınızdaki gerilimi ve zorlanmayı azaltmak için vücudunuzun duruş şeklini koruyun.
- Eğer beliniz geceleri daha çok ağrıyorsa sırt üstü yatmaktan kaçının. Yan yatın ve karnınızı yastıkla destekleyin.
- Kalça ve belinizi yoracak hareketlerden kaçının.
- Solunum ve gevşeme egzersizlerini tekrarlayın.
- Yüksek topuklu ve rahatsız ayakkabılar giymekten kaçının.
Gebelik döneminde ve sonrasında ihtiyacınız olan tüm anne bebek ürünlerini Welcome Baby web sitesinde ve mağazalarında bulabilirsiniz.
Kaynaklar:
- https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/hamilelikte-bel-agrilarina-karsi-12-oneri
- https://www.koruhastanesi.com/hamilelikte-bel-agrisi-1678-5
- https://www.tamamlayicisaglik.com/blog/saglik/hamilelikte-sirt-agrisi-nedenleri-tedavisi-ve-onlemler
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.