Doğum Sonrası Bebeğimle Nasıl Bağ Kurarım?
Bebeğinin sağlığı ve huzuru ebeveynlerin en çok yaşamak istediği mutluluk şeklidir. Doğumdan önce ve sonra bebeğini mutlu ve sağlıklı tutmaya çabalamak anneler için en önemli durumlardan biridir. Annelerin büyük bir bölümü, çocukları ile aralarında doğar doğmaz bir bağ olacağını varsayarlar. Bazı anneler doğumdan sonraki birkaç saat içerisinde hatta bebeklerini gördükleri anda bağlanmış olabilirler; bazı anneler için ise bağlanma süreci çok daha uzun sürebilir. İçinden geçilen bu sürecin oldukça doğal olduğunu bu durumu yaşayan tüm ebeveynlerin bilmesi gerekir.
Bebek ile anne arasında kurulan bağın doğru bir yolu veya zamanı yoktur. Bağlanma mutlak doğrusu olmayan bir süreçtir ve bu süreç de diğer süreçler gibi belli bir aşamadan geçmeyi gerektiren, anne ve bebeğin birbirine alışarak üstesinden geleceği bir durumdur. Annelerin doğumdan sonra hızlıca bebekleri ile bağ kuramadıklarında kendilerini suçlayan bir duygu durumu içine girip üzülmelerine gerek yoktur. Annenin psikolojik durumu ve doğum sonrası görülen depresyon hali bebeği ile bağlanmasının gecikmesine önemli ölçüde sebebiyet verebilir. Bu durumda esas üzücü olan kısım, bu sorunun yaygın olarak görülmesine rağmen çoğu annenin kendini yalnız hissediyor olması ve bunun yalnızca kendi başına geldiğini sanıyor olmasıdır.
Anne ve Bebek Bağlılığını Etkileyen Faktörler
Ebeveynlerden bazılarının neden bebeklerine karşı ertelenmiş bir bağlanma hissine sahip oldukları kesin olarak bilinmemekle birlikte, aşağıda derlediğimiz durumlarda bağlanma problemi yaygın olarak görülebilmektedir:
- Erken doğum veya yeni doğan bakım ünitesinde kalan bebeklerin annelerinde,
- Uzun uğraşlarla bebek sahibi olan annelerde,
- Sezaryen dâhil olmak üzere zor doğum yapan annelerde,
- Taşıyıcı annelik yoluyla doğan veya evlat edinilen bebeklerin annelerinde,
- Doğum sonrasında hormonal dengesizliği yoğun yaşayan annelerde,
- Geçmişte gebelik kaybı veya bebek kaybı olan annelerde,
- Sosyal, ekonomik veya diğer stresli durumları olan annelerin diğer durumlardan daha fazla doğum sonrası depresyon yaşadığı ve bebekleri ile bağ kurmasının geciktiği bilinmektedir.
Yaşadığınız Zorlu Süreçte Yalnız Değilsiniz
Her kadın hamileliği ve lohusalık dönemini birbirinden farklı yaşar. Dolayısıyla tüm anneler ve yaşadıkları süreçler de birbirinden farklıdır. Yeni anne olmuş birinin bebeği ile olan bağlılık sorunundan dolayı suçluluk duyması, kendisine ve bebeğine yapabileceği en zarar verici durumlardan biridir. Sıklıkla görülen doğum sonrası depresyon ya da öncesindeki farklı bir psikolojik problem, anne ve bebek bağlılık sürecinin çok farklı bir yolda ilerlemesine neden olabilir.
İyi bir ebeveyn olmak için bebeğinizi anında sevmeniz gerekmiyor. Kendi sürecinizi bir başkaları ile karşılaştırıp yorucu ve duygusal bir yükü taşımanıza gerek yok! Anneliği kendi şartlarınıza ve imkanlarınıza göre yaşamak ve aynı zamanda yaşadığınız bu durumu anlamak için kendinize zaman verin. Bebeğinize bakmaya alışmak için kendinizi hırpalamayın ve acele ederek yıpranmayın.
Bebek sahibi olmadan önce yaptığınız ve size zevk veren aktiviteleri yapmaya devam edin. Bebeğinizle sürekli ilgilenmek ve etkinliklerden uzak durmak sizin isteyerek yaptığınız fedakârlıklar olsa bile bebeğinizle bağ kurmanızı dolaylı yollardan olumsuz etkileyebilir ve daha fazla kızgın olmanıza yol açabilir. Bir ebeveyn ve bir anne olarak kendinize karşı dürüst olmanız, kendinizi dinlemeniz ve kendinize değer vermeniz, bebeğiniz ile uzun süre bağ kurmakta güçlük çekiyor olsanız bile kalıcı hasar bırakmaması için bu süre boyunca size yardımcı olacaktır.
Sevgi Dolu Bir İlişkinin Başlangıcı
Bebeğiniz ile gündelik işler için bile olsa yakın temaslı bir ilgi halinde olduğunuzda bebekler kendilerini güvende hissederler. En temel ve en basit görünen emzirme durumu anne ve bebek arasında eşsiz bir bağ kurmak için en iyi yollardan biridir.
Emzirme sırasında bebeğiniz sizin kalp atışlarınızı hisseder ve teninize temas eder. Kokunuza ve kalp atış ritminize alışır. Bu sırada bebeğinizin yüzünüzü seyretmesine izin verin, bol bol gülümseyerek bebeğinizle konuşun ve onun sizin yüzünüze alışmasına izin verin. Bebeğinizi emzirirken ya da biberonla beslerken gözlerine sevgi ile bakarak konuşmanız aranızdaki bağ yolculuğunda bir adım daha atmanıza yardımcı olur. Minik bebekler kendilerine kitap okunmasından, şarkı söylenmesinden ve hatta hafif müzik ve ritmik sesler dinletilmesinden çok keyif alırlar. Tekrarlanan olumlu deneyimler bebeklere güven duygusunu kazandırır. Aynı şekilde bebeğinizi kucağınıza almak, sallamak, okşamak, öpüp koklamak ve sırtını sıvazlamak onun çok hoşuna gidecektir.
Bebeğinize masaj yapın. Bebek masajı bağ kurmanın harika bir yoludur ve bebek solunumunu ve kalp atış hızını düzenleme de dâhil olmak üzere birçok faydası vardır. Masaj, ayaklarını sevme, sırt ovalama; siz masaj yaparken keyifle kıkırdayan ve rahatlayan bebeğinizin karşısında kendinizi çok iyi hissedeceksiniz. Bebeğinizle aynı odada uyuyun, yanak yanağa temas ederek nefes alışverişlerini dinleyin hıçkırıklarını duyduğunuzda gülümseyin. Bebeğinizin saçlarını parmaklarınızla tarayın ve ten tene temas edecek şekilde bebeğinize sıkı sıkı sarılın. Fiziksel temas her zaman aradaki bağı kuvvetlendirme konusunda çok etkilidir.
Yeterince uyumayı ve uykunuzu almayı ihmal etmeyin. İyice dinlenen anne, bebeğine de fayda sağlayacaktır. Bu şekilde bebeğinizle aranızda yaşanan etkileşim de kuvvetlenecektir. Bebeğinizle bol bol konuşun. Günlük aktivitelerinizi ve düşüncelerinizi anlatın, bebeğiniz onunla konuştuğunuzu duymayı çok sevecek ve sizi ilgiyle dinleyecektir. Bebeğinizle konuşmak aynı zamanda dil becerilerini geliştirecektir. Sevdiğiniz şarkıları bebeğinize söyleyebilirsiniz. Hatta bebeğinizle dans edebilir ve uyuturken ninniler yerine bu şarkıları mırıldanabilirsiniz.
Yeni doğan bebekleri olan anneler için her şeyi yapmaya çalışmak, bebeğine karşı stresli ve kızgın olmanın kaçınılmaz sonuçlarından biridir. Yoğun ve yorgun olduğunuz her dönemde kendinize yüklenmekten vazgeçip yardım tekliflerini kabul edin ya da çevrenizdeki güvenilir insanlardan yardım talep ederek yükünüzü hafifletmeye gayret edin.
Doğum öncesi ve sonrasında ihtiyacınız olan tüm ürünleri bulabileceğiniz Welcome Baby web sitesini ziyaret edin.
Kaynaklar:
- https://www.anneruhsagligi.com/tr/icerik/224/bebekleriyle-bag-kuramayan-anneler-yalniz-degilsiniz
- https://hthayat.haberturk.com/anne-bebek-bagi-ne-zaman-kurulur-1075405