Bebeklerde Reflü Belirtileri ve Tedavisi
Reflü, mide içeriğinin yemek borusuna doğru geri çıkması sonucunda meydana gelen bir rahatsızlıktır. Yemek borusunun mideye bağlandığı yerdeki halkasal kas (büzgen) bebeklerde daha gevşektir. Bu sebeple mide içeriğinin ağza kadar gelmesine neden olur. Bebeğin beslendikten kısa bir süre sonra ağzına süt ve tükürük gelmesinin başlıca nedeni bu durumdur.
Bebeklerin hemen hemen hepsi doğumdan itibaren vücut yapılarındaki farklılıklar nedeniyle reflü olmaya meyillidirler. Doğum sonrası özellikle ilk 6 ayda %40 ve %60 oranında görülmektedir. Genellikle 6-12 ay arasında gerileme gösterir. Bebeklerde reflüye neden olan ve etkileyen faktörlerin en belirgin olanlarını ebeveynler için derledik:
- Yemek borusunun alt ucundaki kapağın (büzgen kası) fonksiyonel özelliklerindeki yetersizlik.
- Doğum ağırlığının 4 kg üzerinde olması.
- Karındaki iç basıncın artmasına neden olan bazı durumlar.
- Midenin geç boşalma durumu.
- Yemek borusunun hareket ve işlev bozuklukları ya da yemek borusundaki gelişimsel anormali.
- Mide fıtığı.
- Bebeklerin mide kapasitelerinin ve mide gevşeme kapasitelerinin az olması.
- Yemek borusunun yetişkin insanlardan daha kısa olması.
- Beyin ve sinir sistemi hastalıkları.
İçsel faktörlerin yanı sıra bebeklerde reflü oluşumuna sebebiyet verecek dışsal faktörleri de beraber inceleyelim:
Doğumdan itibaren ilk aylarda doğal olarak süt gibi sıvı gıda ile emerek beslenen bebekler, emme sırasında süt ile birlikte sıklıkla hava yutmaktadır reflüyü tetikleyen en belirgin dışsal faktör bu durumdur. Sıklıkla yatar pozisyonda ve kucakta durma pozisyonunda olmalar nedeniyle ilk 6 ayda daha yaygın olarak karşılaşılması doğal olan bir durumdur.
Reflü sindirim sisteminin primer fonksiyon bozukluğuna bağlı olarak da ortaya çıkan bir durum olabilir. Bebeklerde görülen fizyolojik reflü geçicidir ancak tedavi edilmeyen reflü hastalığı tehlike arz etmektedir. Tedavi edilmeyen reflü, boy kısalığı, kansızlık, diş çürükleri ve kronik akciğer hastalıklarına neden olabilmektedir. Bebeğinizi rahatsız ve huzursuz eden, daha da kötüsü bir takım hastalıklara sebebiyet verebilecek reflünün farkındalığı ve tedavi edilebilmesi çok önemlidir. Tedavi yöntemlerinden önce ebeveynlerin bebeklerini gözlemleyerek farkına varabilecekleri reflünün başlıca belirtilerini paylaşalım:
- Besinlerin mideden ağza geri gelmesi ve bu durumun sıklıkla tekrarlanması.
- Bebeğin beslenmeyi reddetmesi.
- Göğüs ağrısına bağlı tıkanıklık belirtisi.
- Hırıltılı öksürük.
- Sık aralıklarla öğürme.
- Kilo kaybı veya gereğinden az ağırlık artışı.
- Beslenme sırasında artan huzursuzluk hali.
- Beslenme sonrası bebeğin boyun ve gövdesini gergin hale getirmesi ve kafasını geriye atması durumu.
- Özellikle beslenme sonrasında boğulur gibi çırpınma halleri.
0-6 ay bebekler dışında daha büyük çocuklarda da reflü görülebilmektedir bunların belirtilerini de ebeveynler için sıraladık:
- Mide bulantısı.
- Erken doyma.
- Karın ağrısı.
- Ağız kokusu.
- Ses kısıklığı.
- Gece öksürüğü.
- Tekrarlayan sinüzit ve bronşit olarak görülebilmektedir.
Bebeklerin doğru şekilde gözlemlenmesi ve doktorların doğru bilgilendirilmesi çok önemlidir. Yukarıda sıraladığımız belirtilerden birkaçını bebeğinizde gözlemlemeniz halinde tanı ve tedavi için doktorunuza danışmanızı öneririz.
Reflü hastalığı için planlanan tedavinin asıl amacı bebeğinizde mevcut olan yakınmaları gidermek ve hastalığın ilerlemesinin önüne geçmektir. Tedavi için tercih edilen yöntemler, yaşam koşullarının ve beslenmenin düzenlenmesi, medikal tedavi ve cerrahi tedavi olarak 3 şekilde planlanmaktadır. Bebekler için tercih edilecek ilk tedavi şekli, yaşam koşullarını ve beslenmesinin düzenlenmesidir.
Bebeklerin dik bir pozisyonda beslenmesi yararlı olacaktır. Anne sütüyle beslenen bebekler, kafaları yukarıda olacak şekilde hafif eğimle emzirilmesi önerilir. Bebeklerin, beslenme sonrasında yaklaşık 30 dakika oturur pozisyonda durması besinlerin mideye geçişinin kolaylaştıracak ve besinlerin mideden geriye kaçmasını önleyecektir. İlk 6 ay içinde mümkünse anne sütü dışında hiçbir besin tüketilmemesi önerilmektedir.
Bebek biberon ile beslenen bebeklerde, porsiyonlarındaki hafif küçülme ve beslenme sıklığının artırılması tavsiye edilmektedir. Midedeki gazın çıkarılması için masaj yapılması da bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olur. Bu sayede bebeğiniz daha huzurlu ve sakin hissedecektir. Bebeklerin sırt üstü yatırılması, reflüyü yatıştırmak açısından daha olumlu sonuçlar sağlayabilmektedir. Bebeklerde reflü yastığı adı verilen ve uyku sırasında bebeğinin başının daha yüksekte kalmasını sağlayarak reflüyü azaltmaya yardımcı yastık kullanımı da bebeğinizin daha rahat hissetmesine yardımcı olur.
Reflü azaltmaya yardımcı olacak ilgili ürünleri aşağıda inceleyebilirsiniz:
- bblüv Pilö Düz Kafa Yastığı Gri
- bblüv Pilö Düz Kafa Yastığı Beyaz
- Babyjem Reflü ve Düz Kafa Yastığı Pembe
- Babyjem Nakışlı Yan Yatış Yeşil Yastığı Köpek
- Babyjem Antikolik Uyku Yastığı Air Gri
- Babyjem Sırt Destekli Hamile ve Emzirme Yastığı Gri
- Babyjem Güvenli Uyku Yastığı Beyaz
- Babyjem Düz Kafa Yastığı Gri
Çocuklarınızın gelişim sürecinde ebeveynlere yardımcı olacak her ürünü Welcome Baby web sitesini inceleyerek temin edebilirsiniz.
Kaynaklar:
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.