İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Bebeklerde Gaz Sancısı

Bebeklerde Gaz Sancısı
Anne ve Bebek

Bebeklerde Gaz Sancısı

Doğumdan sonraki ilk 3 ay bebeğinizin fiziksel ve duygusal olarak dış dünyaya adapte olmaya çalıştığı bir süreçtir. Anne karnından çıkıp yeni bir dünya ile tanışan minik bebekler birtakım fizyolojik uyum aşamalarından geçebilirler. Bunlardan bir tanesi de gaz oluşumudur. Bebeklerde gaz sancısı herhangi bir hastalık değil, fizyolojik bir adaptasyon sürecidir.

Bebekler ister anne sütü ister biberon ile beslensin sürekli emme halindedirler. Emerek beslenirken çok fazla hava yutarlar, bu durum bebeklerde gaz oluşumu sebeplerinin başındadır. Ayrıca bebeklerin bağırsak sistemleri tam olgunlaşmadığı için büyük çocuklara göre vücutlarında daha çok gaz oluşur.

Bebeklerin ağlaması da çok fazla hava yutmasına sebep olur. Sürekli yatar pozisyonda olmaları, hareketlerinin kısıtlı olması ve karın kaslarının yeterince güçlenmemiş olması da bebeklerin kendi başlarına gaz çıkarmalarını zorlaştırır.

Bebeklerde Görülen Gaz Sancısı Belirtileri

Bebeğinizin minik vücudunun, gaz sancısından rahatsız olduğunu anlamanıza yardımcı olacak birkaç sinyal bulunmaktadır.

Bebeğinizin;

  • Karnında sertlik varsa,
  • Karnından gurultu sesleri geliyorsa,
  • Bacaklarını karnına doğru çekiyorsa,
  • Çok ıkınıyorsa,
  • Emzirmeye başladıktan sonra şiddetli bir ağlama ile emmeyi bırakıyorsa ve beslenmek istemiyorsa,
  • Sıklıkla arkaya doğru geriniyorsa,
  • Uyumakta güçlük çekiyorsa gaz sancısı çekiyor olması muhtemeldir.

Bebekler bu süre içinde ağızdan ve popodan sürekli olarak gaz çıkarır, bu durum ebeveynlerin bebeklerinin gaz çıkarıp rahatladığını düşünmelerine sebep olur. Ancak bebekler kendi çabaları ile vücutlarındaki gazın tamamını çıkaramadıkları için tam anlamıyla rahatlayamazlar.

Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?

Bebeklerde gaz sancıları nı geçirmek veya ortadan kaldırmak için emziren anneler beslenmesine özen göstermelidir. Emziren annenin üşümemesi, ayaklarını sıcak tutması, gaz yapacak besinlerden uzak durması, çiğ sebze ve meyveleri tercih etmemesi bebeğin gaz oluşumunu azaltacaktır.

Tüm bu dikkatlere rağmen bebeklerin bünyelerinde mutlaka gaz olacaktır. Bebeklerin vücutlarındaki bu gazı çıkarmasına yardım etmek ve onları rahatlatmak gerekir.

Bebeğiniz gaz çıkarma sorununun çözümü ebeveynler için bir rutin haline gelebilir. Çünkü bebeklerde gaz sorunu günün her saati yaşanabilir. Bu durumda ebeveynlere yardımcı olacak, evde uygulayabileceğiniz gaz çıkarma yöntemlerini ve gaz çıkarma hareketlerini sizler için derledik:

  • Gaz çıkarma hareketi denildiğinde akla ilk olarak bebeğin sırtının sıvazlanması gelir. Etkili bir yöntem olan sırt sıvazlama ebeveynler tarafından en çok kullanılan ve görece en basit yöntemdir.
  • Mevsime göre ılık bir duş bebeğinize iyi gelebilir.
  • Bebeğinizin kundak yapın ve hafifçe sallayın. Bu pozisyon bebeğinize anne karnında hissi vererek rahatlamasına yardımcı olur.
  • Beslenme ve emzirme sonrasında ve aralarda, sık sık mide gazını çıkarın. Bebeğinizin emerken yutmuş olduğu havanın bağırsaktan geçişini kolaylaştıracaktır.
  • Biberon ve emzik kullanmak gaz oluşumunu artırabilir. Mümkün olduğu kadar az biberon veya emzik kullanın.
  • Bebeğinizi biberon ile besliyorsanız, başı yukarıda olacak şekilde beslemeye çalışın. Doğru emzirme pozisyonunda beslenirken daha az hava yutacaktır.
  • Bebeğinizin karnına ılık havlu koyarak rahatlatabilirsiniz.
  • Bacakları dizden büküp bisiklet sürer gibi hareketlerle karnına doğru yavaşça bastırın, gaz çıkarmasını kolaylaştıracaktır.
  • Bebeğinizin karnına, saat yönünde ve saat yönünün tersine ovma hareketleri ile masaj yapın.

En etkili yöntem olan gaz masajı aşamalarını aşağıdaki görsel ile sizlerle paylaşıyoruz.

Emziren Annelerin Dikkatli Tüketmesi Gereken Besinler

Emziren anneler in, bebeklerin gelişmekte olan sindirim sistemlerinde yaşanan gaz problemini engellemesi veya en aza indirmesi için kaçınması gereken bazı besin grupları bulunmaktadır:

  • Süt Ürünleri: Anne sütünden bebeğe geçen besinler içinden, süt ürünlerinde bulunan proteinlerin sindirimi minik bebeğinizin sindirmesi için zorlayıcı olup gaz oluşumuna sebep olabilir?
  • Kafein İçeren Yiyecek ve İçecekler: Çay, kahve, çikolata gibi kafein içeren besinler, gaz yapmanın yanında bebeğinizin uykusuz kalmasına da sebep olabilir.
  • Sebze ve Meyveler: Lahana, brokoli, karnabahar, soğan, brüksel lahanası gaz yaptığı bilinmektedir ve çiğ şekilde değil pişirilerek tüketildiğinde gaz oluşumunu azaltmada etkili olacaktır.
  • Bunun dışında portakal, kayısı, armut, erik, greyfurt gibi meyvelerin de gaz yaptığı bilinmektedir ve emzirme döneminde uzak durulması tavsiye edilir.
  • Tahıl ve Baklagiller: Mısır, kuru fasulye, yeşil mercimek, yulaf ve kepekli gıdalar bebeklerde gaz sancısına sebep olabilir. Baklagiller tüketilmeden önce kısa bir süre haşlanıp suyu süzülürse gaz yapan etkisi azalacaktır.
  • Baharatlı Yiyecekler: Özellikle acı biber, kekik gibi yoğun ve yakıcı baharatlar gaz oluşumuna sebep olabilir. Emzirme döneminde annelerin baharat tüketimini azaltması önerilmektedir.

Bebeğinizin vücudundaki gaz oluşumunu en aza indirecek yardımcı bebek ürünlerini inceleyebilirsiniz:

 

İhtiyacınız olan tüm anne bebek ürünlerine Welcome Baby web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar:

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Diğer Yazılar

Çocuklarda 2 Yaş Sendromu

Çocuklarda 2 Yaş Sendromu

2 Yaş Sendromu, çocukların bağımsızlıklarını keşfetmeye başladığı, kurallara karşı çıktığı, öfke nöbetleri yaşadığı bir gelişim dönemidir. Sabır ve tutarlı yaklaşımlar, bu dönemin sağlıklı geçm...

Daha fazlasını oku
Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi

Bebeklerde diş çıkarma, gelişimsel sürecin doğal bir parçasıdır ve bu dönemde huzursuzluklar yaşanabilir. Diş çıkarma belirtileri arasında aşırı salya, iştahsızlık ve huzursuzluk bulunur. Bebeğiniz...

Daha fazlasını oku