Anne Karnında Bebek En Çok Hangi Haftalarda Kilo Alır?
Bebek sahibi olacağını öğrenen anne adayları için gebelik süreci her hafta artarak değişir. Bu değişimler anneyi etkilediği kadar bebeklerini de etkileyeceği için değişimlerin farkında olmak ve bilinçli davranışlarda bulunmak gerekmektedir. 40 hafta süren gebelik sürecinde her hafta bebek ve anneyi etkileyen, bebeğin gelişmesini sağlayan önemli değişiklikler bulunmaktadır. Bu değişiklikleri kontrol altında tutmak ve iyi yönde gelişmesini sağlamak için her zaman doktor kontrolünde olmak, bebeği ve anneyi olumlu yönde etkileyecek davranışlarda bulunmak gerekir.
Anne Karnında Bebeğin Gelişimi
Toplam 40 hafta süren gebelik sürecinin her haftasında bebeğin gelişimi ve buna bağlı olarak anneyi etkileyen değişiklikler gerçekleşmektedir. Bu haftalık değişiklikler toplam 3 Trimester dönemi ile belirtilmektedir. Bu 3 farklı trimester döneminin başlıca değişikliklerinden bahsederek bilgi vermek istedik.
Birinci Trimester Dönemi – İlk Üç Aylık Dönem
Birinci trimester dönem yani ilk üç aylık dönemde bebeğin organ gelişimi başlar ve tamamlanır. Bu dönem anne adayının hamileliğe uyum sağladığı dönem olarak da bilinmektedir. Minik bebeğin anne karnında geçirdiği dönemde, hücre ve organ taslakları oluşurken aynı zamanda annenin zararlı maddelere maruz kalması son derece sakıncalı bir durumdur.
İkinci Trimester Dönemi – İkinci Üç Aylık Dönem
İkinci üç aylık dönem hamileliğin 14-26. Haftasına tekabül eden dönemdir. Bu dönem yine bebeğin hızla gelişimini sürdürerek büyüdüğü ve hamilelik döneminin en rahat edilen dönemi olarak bilinmektedir. Bu dönem ile anne vücudu gebeliğe uyum sağlar ve şikayetler azalır.
Üçüncü Trimester Dönemi – Son Üç Aylık Dönem
Üçüncü son üç aylık dönem hamileliğin 27-41. Haftasına tekabül etmektedir. Bu son dönemde bebeğin saçları, kaşları gelişir. Uyku ile uyanıklık evrelerini geçirir. Bebek dışarıdan gelen uyarıları daha iyi algılamaya başlar, hareketlenir ve büyüme hızı hızlanır. Doğuma yaklaşan annenin kasılmaları artar ve bu kasılmalar doktor kontrolü altında olmalıdır
.
Bebek Kilosu
Gebelikte anneyi ve bebeği etkileyen büyük değişiklikler olduğunu belirtmiştik. Bu değişiklikler ile birlikte annelerin gebelikte birkaç sıkıntı ile karşılaşması normal olacaktır bu sıkıntılar doktor gözetimi altında kontrol altına alınmalıdır. Gebelik dönemindeki annelerin sıkıntı yaşadığı ve destek aldığı durumlardan birisi de anne bebek beslenmesi ve bebek kilosu olacaktır ve bebeğin anne karnında kilo alması önemli bir durumdur.
Bu aşamada annenin bebeğe doğru bir şekilde kilo aldırması doğru olacaktır. Bilinçsiz bir şekilde alınan kilo hem anneyi hem de bebeğini kötü etkileyebilir. Anne doğru zamanda doğru şekilde beslendiğinde bebeğin kilosu da kontrol altına alınmış olur. Fakat bu durumu destekleyecek birkaç önemli nokta da bulunmaktadır. Ayrıca bebeğinizin doğumundan itibaren bblüv Kilö Dijital Bebek Tartısı ile detaylı bir kilo ölçümü takibi yapabilirsiniz.
Anne Karnında Bebek En Çok Hangi Haftalarda Kilo Alır?
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür. Anne adayı doğuma 3 hafta kala yediklerine kontrollü bir şekilde devam etmelidir.
Gebelikte Bebeğe Kilo Aldıracak Besinler Nelerdir?
Anne gebelik sürecinde beslenirken hem kendisini hem de bebeğinizi düşünmeli ve bilinçli bir şekilde beslenmelidir. Anne karnındaki bebeğin kilo alma sürecinde sıkıntı yaşayan annesin beslenme rutinine eklemesi gereken birkaç öğün de bulunmaktadır. Bu öğünler sayesinde anne sağlıklı bir şekilde kilo alır ve bebek de bu durumdan olumlu bir şekilde etkilenir. Kısacası gebe annenin kontrollü ve düzenli bir şekilde meyve sebze tüketmesi, kırmızı et, beyaz et tüketmesi, süt ve süt ürünlerinden destek alması bebeğin sağlıklı gelişmesi ve kilo alması açısından önemli olacaktır. Özellikle tüketilmesi gereken ve bebeğin kilo almasına yardımcı olacak besinler şunlardır;
- Yumurta
- Kaşar peyniri
- Peynir
- Süt
- Muz
- Elma
- Avokado
- Portakal
- Ispanak
- Karnabahar
- Nohut
- Tahıllar
- Ceviz içi
- Çiğ badem
- Fındık
- Kabak çekirdeği
- Balık
- Kırmızı et
- Beyaz et
Gebelik sürecinin anne için zor bir süreç olduğunun farkındayız, Bebeği için en iyisini isteyen anne gebelik süreci ile anne hem kendini hem de bebeğinizi düşünerek hareket eder, beslenir. Bu nedenle doğru atımlar atmak, davranışlar bilinçli olmak önemlidir. Dikkat edilmesi gereken detaylara önem verdikten sonra hamilelik süreciniz kola bir şekilde ilerler ve bebeğinizi sağlıklı bir şekilde kucağınıza alabilirsiniz.
Ailenizle yaşadığınız gebelik heyecanınızı paylaştığımız gibi tüm anne bebek ve çocuk ihtiyaçlarınızda da Welcome Baby hep yanınızda.
Kaynaklar: