İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Kış Aylarında Çocukları Salgından Korumanın Yolları

Kış Aylarında Çocukları Salgından Korumanın Yolları
saglıkvebakım

Kış Aylarında Çocukları Salgından Korumanın Yolları

Kış mevsimi ile birlikte soğukların iyiden iyiye hissedilmesi çocuklardaki yaygın hastalıkların yeniden kendini göstermesine zemin hazırlıyor. Enfeksiyona sebep olan virüslerin soğuk havalarda daha kolay çoğalıyor olması, çocukların bağışıklık sisteminin hızlıca gelişememesi, okul, park, eğitici kurslar gibi çocukların sıklıkla vakit geçirdiği yerlerin yeterince hijyenik olmaması ve virüs salgınları çocuklarda üşütme ve çocukların hastalanmasının nedenleri arasında yer almaktadır. Çocuklarda bulaşıcı hastalıklardan korunma yöntemleri hakkında yazdığımız blog konusu konu hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır.  Özellikle 0 6 yaş çocuk hastalıkları öğrenme çağında olan çocuklarda sık rastlanılan bir durumdur.

Uzmanlar, çocuklarda hastalığın yayılmasının en önemli nedeninin çocuklar hastayken ya da hafif iyileşme belirtisi gösterdiğinde okula gönderilmesi olduğunu belirtiyorlar. Yine bu süre içinde yapılan en büyük hatanın belirtileri gidermek için kullanılan gereksiz ilaçlar olduğunu da ekliyorlar. Bu hastalıklara sebep olan enfeksiyonların büyük kısmı viral enfeksiyonlar olduğu için antibiyotik kullanmanın gereği yoktur.

Kış hastalıkları ve korunma yollarını birlikte inceleyelim. Çocukların en sık yakalanabileceği hastalıkların başında çocuklarda nezle gelmektedir. Soğuk algınlığı olarak da bilinen bu hastalık, üst solunum sisteminde oluşarak kolayca yayılan ve en çok solunum yollarını etkileyen bulaşıcı bir hastalıktır. Çocuklarda salgın hastalık belirtileri, hapşırma, burun akıntısı ve yüksek ateş şeklinde tepkilerle kendini gösterir. Acil ve ağır tedavi gerektiren bir hastalık değildir. Çocuklarda soğuk algınlığı ateş belirtileri hafif şekilde seyrediyorsa yaklaşık 1 hafta içinde kendiliğinden geçmeye başlar. Çocuklarda sık görülen hastalıklar ve belirtileri genel olarak bunlardır.

Çocuklarda kış hastalıkları; Grip, halsizlik, vücutta yaygın ağrılar ve çok yüksek ateşle kendini gösteren, hapşırma ve öksürme ile başkalarına bulaşabilen viral bir hastalıktır. Virüs enfeksiyonu olduğu için herhangi bir tedavisi de yoktur. Grip de nezle gibi yaklaşık 1 hafta içinde kendiliğinden iyileşecektir. En yaygın ve en bulaşıcı olarak görülen hastalıkların başında çocuklarda grip gelmektedir.

Zatürre, genellikle virüs veya bakteri gibi mikroorganizmaların enfeksiyonu sonucunda akciğerlerin iltihaplanması hastalığıdır. Yüksek ateş, balgamlı öksürük, solunum güçlüğü, halsizlik, titreme, mide bulantısı ve kusma belirtileri ile kendini gösterebilir. Erken teşhis edildiği taktirde, dinlenerek ve bol su tüketerek 1-2 hafta arasında geçecektir. Teşhisinin geç yapılması durumunda yatarak tedavi gerektirebilir.

Kış hastalıklarından birisi de Bronşittir, akciğer hava yollarının iç yüzündeki iltihaplanma sonucunda oluşan bir hastalıktır. Akut bronşit ve kronik bronşit olmak üzere 2 farklı çeşit ile görülmektedir. Balgamlı öksürük, halsizlik, soluk alıp vermede zorlanma ve şiddetli göğüs ağrıları ile görülmektedir. Hastalığın geçmesi için antibiyotik tedavisi gerekir.

Burun ve göz çevresinde içi hava dolu boşluklara “sinüs” denmektedir. Sinüslerin iltihaplanması sonucunda “sinüzit” hastalığı meydana gelmektedir. Şiddetli baş ağrısı, halsizlik, yüksek ateş, burun ve geniz akıntısı ile birlikte boğaz yanması en sıklıkla görülen belirtileri arasındadır. Doktor kontrolü ile uygulanacak antibiyotik tedavisi ve tuzlu su spreyleri hastalığın iyileşmesinde rol oynayan önemli etkenlerdendir.

Kış Aylarında Çocukları Salgından Korumanın Yolları

 

Çocukları Salgından Korumanın Yolları

Uzmanlar alınacak basit önlemlerle bulaşıcı hastalıklardan korunmanın mümkün olduğunu belirtiyorlar. Kış aylarında çocuğu hastalıklardan korumak için neler yapmalıyız? Sorusuna yanıt verecek detayları aşağıda sizler için listeledik.

 Aşı: Aşı olmak, kış hastalıklarından korunma yolları ve salgından korunmanın en iyi yöntemidir. Enfeksiyonların yayılmasını önler ve en doğru korunma şeklidir. Gerekli aşılar uygun yaşlarda yapılmalıdır.

  • Egzersiz yapmak: Sık sık hareket etmek ve egzersiz yapmak bağışıklık sistemini güçlendirerek çocukları salgın hastalıklardan koruyacaktır.
  • Ellerin düzenli olarak yıkanması: Ellerin sık sık sabunlu su ile yıkanması virüs ve bakterilerin yayılmasını önleyecektir.
  • Uyku düzeni: Düzenli olarak uyumak bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korunmaya katkı sağlayacaktır.
  • Sağlıklı beslenmek: Çocuk hastalıklarında beslenme dikkat edilmesi gereken bir diğer konudur.  Beslenme düzensizliği bağışıklık sistemini zayıflatarak çocuklarda soğuk algınlığına sebebiyet verebilir. Sağlıklı beslenmek, vücuttaki vitamin ve mineral deposunu artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle çocukların A, C, E vitamini ve mineral kaynakları içeren gıdalar tüketmeleri önerilmektedir. Doğal gıdalardan vitamin almak, düzenli beslenmek, taze sebze meyve tüketmek çocukları hastalıklardan korumada önemli rol oynar.
  • Stres: Stres, bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve çocukları salgın hastalıklara karşı daha duyarlı hale getirebilir. Çocukların stresini azaltmak için yeterince dinlendiklerinden emin olmalısınız.
  • Sosyal mesafe: Salgın hastalıklardan korunmak için sosyal mesafeyi korumak, mümkün olduğunca kişisel temastan kaçınmak, enfeksiyonların yayılmasını önlemek için maske kullanılması önerilmektedir.

Çocuklarınızı sağlıklı ve güvende tutmak için yukarıdaki önerileri uygulayabilirsiniz. Bazı hastalıkların aşıları henüz bulunmadığı için çocuklar bu hastalıkları geçirerek de bağışıklık kazanırlar. Bağışıklık güçlendirici propolis, vitamin, besin takviyelerinin kullanımında aşırıya kaçılmaması, kullanmadan önce hekime başvurulması önemle dikkat edilmesi gereken noktalar arasındadır.  

Anne bebek ve çocuk ile ilgili merak ettiğiniz konular hakkında bilgi edinmek için Welcome Baby Blog sayfamızı; bebeğinizin ihtiyacı olan tüm ürünleri keşfetmek için Welcome Baby web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.;  

Kaynaklar:

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Diğer Yazılar

Rotavirüsü Nedir? Bebeklerde Rota Virüsü

Rotavirüsü Nedir? Bebeklerde Rota Virüsü

Rota virüsü, çocukluk çağında yaygın görülen ve şiddetli ishale neden olan bir virüstür. Kusma, ateş, karın ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir. Bebeklerde ciddi su kaybına neden olabileceğin...

Daha fazlasını oku
Yenidoğan Bebek Ne Zaman Yıkanır?

Yenidoğan Bebek Ne Zaman Yıkanır?

Yeni doğan bebeklerin göbek kordonu düşene kadar yıkanmaması, bunun yerine ılık su ve pamukla silinerek temizlenmesi önerilir. Göbek kordonunun temiz ve kuru tutulması önemlidir. Bez değişiminde %7...

Daha fazlasını oku