Bebeklerde Gıda Alerjisi
Bebekler 6. Aydan sonra anne sütü ile beslenmeyi kontrollü bir şekilde bırakıp ek gıdaya geçerler. Bu süreç içerisinde birçok besini ilk defa tadarlar ve ilk defa tattıkları için farklı reaksiyonlar görmek mümkün olacaktır. Bu nedenle bebeklerde besin alerjisi belirtilerine dikkat etmek önemli olacaktır. Bebeğinize kontrollü bir şekilde besinleri vermek ve besinlerin herhangi bir alerjik reaksiyon yaratıp yaratmadığını kontrol etmek gerekir. Bebekler büyürken birçok aşamadan ve dönemden geçerler, Bu dönemlere önceden hâkim olmak dönem içerisinde daha kontrollü ve doğru davranmanızı sağlayacaktır. Minik bebeklerinizin ek gıda dönemi için özel olarak hazırladığımız Ek Gıdaya Geçiş Dönemini Kolaylaştıracak Ürünler blog yazımızı inceleyerek ek gıda döneminde kullanıp memnun kalacağınız ürünleri deneyimleyebilirsiniz.
Bebeklerde Gıda Alerjisi Nedir?
Bebeklerde besin alerjisi nedir? Sorusunu yanıtlayarak bu konuya açıklık getirebiliriz. 0-2 yaş arası çocukların yüzde 6’sında görülen besin alerjisi, şiddetli reaksiyonlara neden olabildiği için dikkat edilmesi gereken konulardan birisidir.
Besin alerjisi, bir besini yedikten sonra vücutta görülen bağışıklık sistemindeki bir reaksiyondur. Besin alerjisi durumu bulunmasında, bağışıklık sistemi yenilen besin veya gıdadaki bir maddeyi yanlışlıkla zararlı bir şey olarak algılayacaktır. Bunun sonunda bağışıklık sistemi, alerjiye neden olan gıdayı (alerjen) nötr hale getirmek için hücreleri tetikler ve *immün globulin E (IgE) denilen antikoru serbest bırakır. Aslında bu durum da alerji semptomlarının görülmesine neden olacaktır.
Tekrar olarak aynı besini aldığınızda IgE antikorları devreye girerek bağışıklık sisteminize *histamin ve diğer kimyasalları kan dolaşımınıza salması için talimat verir. Bu kimyasallar vücuttaki alerji semptomlarına neden olacaktır.
Bebeklerde besin alerjisi, anne sütüyle beslenen bebeklerde bile görülebilen bir sorundur. Bebeğiniz ek gıdaya başladığı dönemde ilk defa tattığı besinlere karşı alerji korkusuyla bakabilirsiniz. Bu da besin alerjisinin hayatımıza girdiği dönemlerdendir. Bebeğiniz ilk defa tattığı ürüne alerjisi olabilir ve bu besini her tattığında alerji reaksiyonlarını gösterir.
Bebeğini sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde büyütmek isteyen ebeveynlerin dikkat etmesi gereken birçok dönemler bulunur. Bunlardan birisi de besinle alakalı olduğu için ek gıda dönemidir. Bebeklerin ilk defa tattıkları besinlere alerjisi olup olmadığını bilemeyiz. Bu nedenle bu noktada dikkatli olmak gerekir. Genel olarak bebeklerde alerji yapan besinler bulunmaktadır ve özellikle çocuk doktorları ebeveynlere bu besinler ile beslenirken dikkatli olmalarını ve bebeklerini gözlemlemelerini isterler. Bebeklere alerji yapan besinlere bu noktada dikkat etmek gerekir.
Emzirme döneminde bebeğinin tüm ihtiyaçlarını anne sütü ile karşılanır. Bebek alması gereken tüm besin değerlerini anne sütü ile alır. Ek gıdaya geçiş dönemi geldiğinde bebeğin alması gereken besin değerlerini dışarıdan alması gerekir. Bu nedenle bebeklerin en gıdaya geçiş döneminde besinlere karşı alerjik sorunları ortaya çıkması normaldir. Bebeğinize verdiğiniz besinleri ölçülü ve farklı zamanlarda vermek gerekir. Doktor kontrolü ile aldığı besinleri ölçülü bir şekilde verdikten sonra bebeğinizde herhangi bir alerji göstergesi olup olmadığını kontrol etmek gerekecektir. Ek gıdaya geçişte alerji belirtilerine dikkat edilmelidir çünkü bebeğiniz alerjisi olan besin ile tekrar beslendiğinde alerji sonuçları daha kötü bir durum ile sonuçlanabilir.
Bebeklerde Gıda Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Genel olarak her bebek ve çocukta görülen bebeklerde gıda alerjisi belirtileri sayesinde bebeklerde gıda alerjisi olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bu noktada önemli olan bebeklerinize besin verdikten sonra gözlemlemek olacaktır. Alerji problemi gösteren bebek ve çocukların ciltlerinde kaşıntı problemi, yanma hissi, kızarıklık; bebeklerin yanaklarda, daha büyük çocuklarda ise kıvrım yerlerinde (kol dirsek iç kısım, diz arka çukurları, bilekler) kaşıntılı yaralar yani egzama, ürtiker (kurdeşen), dudak ve göz kapaklarında şişlik (anjiyo ödem) yapabilir. Bu belirtilerin hepsinin gerçekleşmesini beklemeden bebek ve çocuklarınızı muayene ettirmeniz gerekmektedir. Böylece bebek ya da çocuğunuzun hangi besine alerjisi olduğunu öğrenebilirsiniz. Besin alerjisi olan bebekler için beslenme süreci ve aldığı besinle değişiklik gösterecektir.
Aynı zamanda daha çok bebeklerde görülen, solunum yollarında; bunun akıntısı, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, hapşırma, boğaz ağrısı, boğazda kaşıntı ve kuruluk; damakta kaşıntı, geniz akıntısı, kuru öksürük, nefes darlığı, hırıltı, hışıltı, göğüste sıkışma görülebilir.
Ek gıda alerji belirtileri; dudaklarda morarma ya da kızarma, kusma, ishal problemleri gibi sorunlar da besin alerjisi sonucu görülen problemlerden olacaktır.
Bebekler için alerji tamamen ebeveyn kontrolünde olan bir durumdur. Ek gıdaya yeni geçmiş ve aldığı besinleri ilk defa tadacak olan bebekler besinleri kontrollü bir şekilde almalıdır ve bebeklerde alerji yapan yiyecekler ile tekrar beslenmemesi sağlanmalıdır. Aldığı besinden sonra herhangi bir alerjik sorunu görünmeyen bebekler diğer besinleri de öğünlerine ekleyerek yemeye devam edebilir.
Her türlü besinin alerji yapma potansiyeli bulunmaktadır. Ama bazıları diğerlerine göre daha sık alerjiye neden olur. Çocuklarda bu grubu süt, yumurta, buğday, yer fıstığı, ağaç yemişleri, balık, kabuklu deniz ürünleri, susam ve kivi oluşturmaktadır. Bu bebeklerde alerji yapan besinlere dikkat etmenizi öneririz.
Alerji sorunu dikkat edilmezse çocuğunuzun hayatını etkileyen büyük bir sorun haline gelebilir. Bu nedenle ihmal edilmeden kontrol altında ilerleyen bir süreç olmalıdır.
Alerji sorunu bebeklik döneminde ortaya çıkan bir sorun olduğu gibi sonradan ortaya çıkan bir problem de olabilir. Ama genel olarak 1-20 yıllık yaşam sürecinde alerji problemi kendisini göstermiş olur. Daha çok bebek ve çocukluk döneminde belirtilerini gösteren alerji problemini kontrol altına almak için bebek ve çocuklarınızı gözlemlemenizi öneririz.
Bebeklerde besin alerjisi kaç günde geçer? Sorusu da ebeveynlerin merak ettiği konulardan birisi olacaktır. Bazı alerjiler 2 saat içerisinde ortaya çıkarken bazı alerji belirtileri 2-3 gün hatta 1 hafta sonra da kendisini gösterebilir. Bu nedenle alerjinin boyutuna göre geçme süresi değişiklik gösterecektir. Bebeğinizde herhangi bir alerji belirtisi gördüğünüz an mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir.
*immün globulin; Bağışan ya da antikor, çok hücreli hayvansal organizmaların bağışıklık sistemi tarafından kendi organizmalarına ait olmayan organik yapılara karşı geliştirilen glikoproteinin yapısındaki moleküllerdir.
*Histamin; lokal bağışıklık cevabı oluşturulması, bağırsaktaki fizyolojik fonksiyonların düzenlenmesinde işe karışan ve nörotransmiter olarak salgılanan bir azot bileşiğidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.