İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Bebeklerde Diş Bakımı

Bebeklerde Diş Bakımı

Bebeklerde Diş Bakımı

Bebekler için her bakım kadar diş bakımı da çok önemli bir detaydır. Bebeklerin doğumdan 6-7 ay sonra dişleri çıkmaya başladığı için diş çıkarmadan önce ebeveynler diş bakımına önem vermeyerek hata yapmış olurlar. Fakat diş bakımı kadar diş eti bakımı da bir o kadar önemli olduğu için bu detay hafife alınmamalı ve dikkat edilmelidir. Normal bir bireyin diş bakımı ne kadar önemliyse bebeklerin de ağız ve diş bakımı da aynı derece önemli olacaktır. Bebeklikten itibaren ağız ve diş bakımına önem verilen bebeklerin çocuk ve yetişkinlik dönemlerinde de diş sağlığı konusunda rahat olurlar.

Bebeğinizin hassas olan diş etleri ve küçük dişleri için en başından başlayarak bakım yapılması ileriki yaşlarında diş bakımı alışkanlığı kazanması ve sağlığı açısından önemlidir. Bugünkü blog yazımızda anne ve babaların bu konu hakkında daha bilinçli olması için bebeklerde diş bakımı hakkında detaylı bilgi vermek istedik. Bebeklerde yapılan bakımlar aslında sadece bebeklik dönemini değil çocukluk ve hatta yetişkinlik dönemini de etkileyen durumlardır ve diş bakımı da bunlardan birisidir. Diş bakımı bebeklerin hayatında çocukluk ve yetişkinlik hayatına kadar rutin olması gerektiğini unutmamak gerekir. 

Bebeklerde Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerin diş bakımları daha dişleri çıkmadığı için diş eti bakımı ile başlar. Çevreye karşı ilgili ve meraklı olan bebeklerin ellerine aldıkları nesneleri ya da oyuncakları ısırma gibi refleksleri olduğu için bu durum ağız ve diş etlerindeki bakterilerin çoğalmasına sebep olmaktadır. Bebekler kendi iradeleri ile diş ve diş eti bakımlarını yapamayacakları için ebeveynler bebeklerine örnek olmalı ve dış bakımı alışkanlıklarını edinmeleri için teşvik etmelilerdir.

Aslında bebeklerde diş çıkarma anne karnında başlayan bir süreçtir fakat bu bebek doğduktan sonra belli olmaz. Diş çıkarma bebeklerin bir yaşına kadar olan gelişiminde gerçekleşen önemli bir aşamadır. Daha sonra bebekler doğum sonrasındaki altıncı ve yedinci aydan itibaren ön dişlerini çıkarmaya başlar ama tabii ki her bebek ve bünye farklı olacağı için diş çıkarma dönemi daha erken ya da geç başlayabilir. Daha önceden yazdığımız “ Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi ” konulu blog yazımızı inceleyerek bu konu hakkında daha iyi bilgi alabilirsiniz.

İlgili ve bilinçli ebeveynler bebeklerinin diş ve diş eti bakımı hakkında bilgi sahibi olmalı ve bebeklerinin çocukluk döneminde diş ile ilgili sıkıntılar çekmemesi için diş bakımına önem vermelidir. Bebeklerin dişleri çıkmadan yapılması gereken bakımlardan birisi de ağız ve diş eti bakımı olmalıdır.

Bebek ve Çocuk Diş Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebek ve çocuk diş bakımında dikkat edilmesi gerekenler e önem verdikten sonra bebek ve çocuklarınız için diş fırçalama rutinleri daha sağlıklı ve eğlenceli geçecektir.

  • Genel olarak anne sütü ile beslenmeyen bebeklerde erken çocukluk dönemi çürük daha sık görülebilir. Bu nedenle diş bakımına daha çok önem verilmelidir. Çocukların süt dişlerinde erken çocukluk dönemi çürüğünün (biberon çürüğü) oluşmaması için beslenme saatleri sonrasında gazlı bez veya bir tülbent parçası dişlerin üzerini silerek temizlemelidir.
  • Çocuk diş hekimleri birliği bebek ve çocukların ağız bakımlarının her beslenmeden sonra yapılması gerektiğini belirtmiştir. Bu konudaki ilgisizlik ve ihmal bebeklerinizin ileriki yaşlarda diş çürüğü sorunu yaşamalarına sebep olabilir.
  • Bebeklere diş bakımının önemini aşılamak çok önemli bir detaydır. Sabahları ve uyumadan önce ailecek diş fırçalama rutini yapmak ve bunu eğlenceli hale getirmek bebek ve çocuklarınızın severek diş fırçalamasını sağlayacaktır.
  • Emzirme ve biberon bakımın da diş bakımındaki önemi çok büyüktür. Uzman doktorlar erken çocukluk dönemi diş çürüklerinin aynı zamanda Biberon kullanımı ve gece uzun süreli, sık olarak emzirmeye bağlı oluşabileceğini de belirtmektedir. Mamayla beslenen bebeklerin dişlerinde sıvı gıdaların bıraktığı şekerlerin kalması normaldir. Bu şeker zaman içerisinde aside dönüşerek maalesef çürük oluşumuna sebep olabilir. Bu nedenle beslenme sonrasında ağız ve diş bakımının ihmal edilmemesi gerekmektedir.
  • Beslenme de diş bakımını etkileyen bir diğer önemli konudur. Çok fazla şeker tüketmek, asitli besinler yemek diş çürüğüne neden olabileceği için çocukların öğünlerinden azaltılmalıdır ve sağlıklı bir beslenme rutini oluşturulmalıdır. Aynı zamanda çocukların dişlerindeki siyah lekelerin oluşması da buna bağlıdır. Şekerli besinler probiyotik miktarının azalmasına sebep olacağı için dişteki lekelerin çoğaldığı görülebilir.
  • 2 yaşından itibaren çocuklarınızın diş fırçasına bezelye tanesi kadar diş macunu ekleyerek kendi kendine dişlerini fırçalamasını sağlayabilirsiniz. Çocukların diş fırçasını çiğnemesi ve nasıl kullanacağını bilmemesi normaldir. Bu süreçte ebeveyn olarak çocuklarınıza destek olmalı ve nasıl yapılacağını örnek göstererek anlatabilirsiniz.
  • Fırçayla dairesel hareketler yaparak dişlerin diş etlerinden çıktığı bölümlere odaklanacak şekilde fırçalamayı gerçekleştirebilirsiniz. İlk başlarda dişlerini fırçalamak istemeyen çocuklarınıza zorlamak doğru bir hareket olmayacaktır. Diş fırçalamayı oyunlar ve şarkılar ile eğlenceli hale getirebilirsiniz. Çocuklarınıza 5-6 yaşına gelinceye kadar yardım ederek ve destek olarak diş fırçalama rutinlerine ortak olmanız gerekebilir.
  • Fırça ve diş macunu seçimi de diş fırçalama rutini kadar önemli bir konu olacaktır. Çocuk diş fırçası seçerken çocuklarınızın diş etlerini tahriş etmeyecek yumuşak ve küçük fırçalı diş fırçaları seçmeniz gerekmektedir. Aynı zamanda bakteri ürememesi adına diş fırçalarını 3 ayda bir değiştirmek gerekmektedir.
  • Bebek diş fırçası seçimi ebeveyn olarak dikkat edilmesi gereken diğer bir konudur.
  • Bebek ve çocuklar için özel olarak üretilmiş çocuk diş macunları daha az flor içereceği için yaş gruplarına uygun olacaktır. Aynı zamanda fazla mentollü diş macunlarının tadı çocuklarınızın hoşuna gitmeyeceği için kullanmak doğru olmayacaktır.

Bebeklerde Diş Bakımı

Aynı zamanda sizlere önereceğimiz ürünler sayesinde bebek ve çocuklarınızın diş fırçalama rutinini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Welcome Baby’nin sunduğu bblüv markası bebek ve çocuklarınız için en uygun bakım ürünlerini sunmaktadır. Bblüv markasının sunduğu bblüv Sönik Bebek ve Çocuk Diş Fırçası bebek dişlerini ve diş etlerini temiz tutmak için ideal, yumuşak titreşimler, küçük fırça başlığı ve yumuşak kıllara sahip pille çalışan bir diş fırçasıdır.

Bu bakım ürünleri ile bebeklerinize diş fırçalama alışkanlığını kazandırmak daha kolay olacaktır. 2 aşamalı Ultrasonik pilli diş fırçası; Sönik, çocuklara diş fırçalamayı eğlenceli halde öğretir. Yumuşak titreşimleri sayesine, sensitif diş fırçası kılları diş etleri ve dişlerin temizliğini masaj yaparak sağlar. 2 dakika süresince, aynı noktaya yapılan 30 saniyelik baskıda uyarı verecek ve yer değiştirilecek şekilde diş doktorlarının tavsiyesi dizayn edilmiştir. Erken dönemde ağız hijyeni yerleştirmek ve diş çürüklerini engellemek için mükemmel bir üründür.

Aynı zamanda Chicco markasının sunduğu Çilekli diş macunu bebek ve çocukların diş fırçalama rutinlerine uygun olacaktır. Chicco çocuk diş macunu, aşındırıcı olmayan formülü sayesinde bebeğinizin süt dişlerine zarar vermeden dişlerinin ışıl ışıl olmasını sağlar. Koruyucu ve flörür içermez. Minik çocuğunuzun süt dişleri için ideal bir koruma sağlayan bir diş macunudur. İçinde bulunan Ksilitol ile çürükleri önlemeye yardımcı olur.

 

Diğer Yazılar

Bebeklerde Sarılık

Bebeklerde Sarılık

Bebeklerde sarılık, kandaki bilirubin seviyesinin yükselmesiyle göz ve ciltte sararma olarak kendini gösterir. Genellikle yeni doğanlarda görülen bu durum, karaciğerin gelişmesiyle kendiliğinden dü...

Daha fazlasını oku
Bebekli Evde Nem Ortamı Nasıl Olmalıdır?

Bebekli Evde Nem Ortamı Nasıl Olmalıdır?

"Bebeklerin bulunduğu ortamın doğru nem oranında olması, sağlıklı bir gelişim için önemlidir. Oda sıcaklığını 21-24°C arasında tutarak ideal nem dengesi sağlanabilir."

Daha fazlasını oku