Bebekler Neden Parmak Emer? Parmak Emmeyi Nasıl Bırakırlar?
Bebekler doğumdan çocukluk dönemine kadar birçok alışkanlık edinirler. Bunlardan en sık görüleni de parmak emme alışkanlığıdır. Emme alışkanlığı bebeklik döneminin bir yerine kadar normal görülen bir süreç olsa da çocukluk dönemine geçildiği zaman bu durum bir bağımlılık haline gelebilir. Bu nedenle ebeveyn olarak bu süreç hakkında bilgi sahibi olmalı, parmak emmenin sağlıklı bir şekilde bitmesi için doğru adımlar ile hareket etmelidirler. Bu blog yazımızda bebekler neden parmak emer? Parmak emmeyi nasıl bırakırlar? Konuları hakkında bilgiler vererek bu konu hakkında daha bilinçli ilerlemenizi sağlamak istedik.
Bebekler Neden Parmak Emer?
Bebeklerini en doğru şekilde büyütmek isteyen ebeveynlerin aklında kalan sorulardan birisi de bebekler neden parmak emer? Sorusu olacaktır.
Emme refleksi bebeklerin en önemli reflekslerinden birisidir ve beslenme, sağ kalım için hayati önem taşımaktadır. Emme ilk 6 ay bebekler için beslenmenin tek yoludur ve çocukluğun ilk 2-3 yılına kadar doğal gelişen bir davranış olarak bilinmektedir. Emme aslında bebeklerin hayatlarında bulunan çok tanıdık bir olaydır. Artık büyüyen bebeğimiz beslenme ile birlikte çevreyi keşfetme davranışı olarak da sürdürülen emme ve nesneleri ağza alma zaman içinde keyif kaynağı haline gelmektedir. Elleri keşfetme, nesneleri öğrenme isteği parmak emme refleksini destekleyen bir olaydır.
Aslında emme doğumdan sonra değil anne karnında başlayan bir süreçtir. Yeni doğan bebekler, parmak emmeyi daha anne rahminde öğrenirken doğuştan sahip oldukları en güçlü reflekslerden birisi emme olacaktır. Bazı çocuklar yeni dişlerinin çıkması, bazıları da zorlukla karşılaştıklarında utanma ve sıkılma belirtisi olarak parmaklarını emebilirler.
Bebeklerde parmak emme ve dil emme alışkanlıkları ilk 1.5 yıl normal bir şekilde sürerken olmakla birlikte, 2 yaşın sonunda kaybolur. Parmak emme refleksine hemen hemen bebeklerin tümünde rastlamak mümkün olacaktır. Bebeklerin çoğu başparmaklarını ya da diğer parmaklarını emerler. Bebeklik döneminde parmak emme beslenme şekli ve alışkanlığı olarak kendini belli ederken sonraki zamanlarda parmak emme çevreyi keşfetme, tanıma ihtiyacından olacaktır. Aynı zamanda parmak emme bebekte kendini güvende hissetme, bu durumdan keyif alma durumu olarak da ilerleyebilir.
Aynı zamanda bebeklerde parmak emmenin uykuyla sıkı bir ilişkisi vardır. Bebek parmağını emdiği zaman rahatlar ve uykuya kolay bir şekilde geçiş yapabilir. 2 yaşına kadar bu durum devam ederken 3. Yaşında bu alışkanlık ortadan kaybolacaktır. Bebekler öğrendiklerini, keşfetme isteklerini parmaklarını emerek dışarıya yansıtırlar. Bu nedenle çoğu bebekte parmak emme alışkanlığı görülmesi çok normaldir fakat bu durumun geçici bir durum olduğunu da unutmamak gerekir.
Bebekler Parmak Emmeyi Nasıl Bırakırlar?
Bebeğinizin yaşı ve gelişim itibari ile artık parmak emmeyi bırakması gerektiğini düşünüyorsanız ve doktorunuz da sizleri bu yönde yönlendirdiyse bebeklerinizi bu yönde yönlendirmeli ve bu durumu hedef alarak doğru bir şekilde davranmanız gerekir. Bu noktada bebekler parmak emmeyi nasıl bırakırlar? Sorusu kafanızda bir soru işareti olarak kalabilir. Fakat bu durumda telaş etmemek gerektiğini, bu durumu çoğu bebek ve ebeveynin yaşadığını unutmamak gerekir.
- Bebekler büyürken birçok aşamadan geçerler Parmak emme de bu durumlardan birisidir. Bu noktada bebeğinizi kontrol etmek doğru adımları uygulamak açısından önemli olacaktır.
- Çocuklar parmak emerken büyük bir haz ve keyif alırlar. Bu nedenle çocuklarınızı keyif alacağı başka etkinliklere yönlendirirseniz parmak emmeyi hatırlamayacak ya da daha az parmak emerek unutma seviyesine gelecektir.
- Çocuklarınızı sürekli parmak emiyor diyerek eleştirmek doğru bir yaklaşım olmaz. Gergin olduğu anlarda da parmak emen çocukları yine aynı bu konu üzerinden eleştirip gergin olmasına neden olursanız parmak emmeye daha çok bağlanmasına da neden olabilirsiniz. Bu nedenle bu sorun karşısında sakin olmak, eleştirici değil yapıcı olmak önemlidir.
- Parmak emme sorunu yaşayan çocuklarınıza gün içerisinde yaptığınız aktivitelerde daha hassas olmanızı öneririz. Beslenme, birlikte aktivite yapma, uyuma gibi aktivitelerde çocuklarınızı azarlamamalı, daha çok parmak emmeye bağlanmamasını sağlamanız gerekir. Travmatik olaylar yaşayan çocuklar parmak emmeye daha çok bağlanabilir. Yeni bir kardeşin olması, ilgisiz hissetmek, okula yeni başlamak gibi durumlar çocuklar için yeni durumlar olacağı için stresli olacaklardır. Bu durumda parmak emmek onları rahatlatabilir. Çocuklarınızı stresli durumlarda stresiyle birlikte yalnız bırakmamalı, yönlendirici olmalısınız.
- Bebeğinizi uykusuz bırakmak, yemek saatini geciktirmek, diş çıkarma dönemleri gibi zamanlar parmak emmenin daha çok hatırlandığı zamanlar olacaktır. Bu dönemlere dikkat etmek parmak emmeyi kontrol altına almak için doğru bir hareket olacaktır.
- Çocuklarınızla gerçekten zaman geçirmek, dikkatini dağıtmak, keyifli ve rahatlatıcı etkinlikler yapmak, oyun ve oyuncaklar ile vakit geçirmek parmak emmeyi daha az hatırlamalarını sağlayacaktır.
Welcome Baby web sitemizi ziyaret ederek bebek ve çocuklarınız için uygun ürünleri kolay bir şekilde inceleyip satın alabilirsiniz. Aynı zamanda Welcome Baby blog sitemizi ziyaret ederek bebek ve çocuk hakkında merak ettiğiniz konular hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.