Makale: Gebelik Hesaplama Yöntemleri Kaç Haftalık Hamileyim?
Gebelik Hesaplama Yöntemleri Kaç Haftalık Hamileyim?
Bebek sahibi olmak, tüm ebeveyn adayları için hem çok heyecanlı hem de çok zorlu bir süreç. Ancak bundan daha önce hamilelik sürecinin heyecanı ve telaşı ebeveynlere yansıyor. Hamile olduğunu öğrenen veya tahmin eden anne adayları ilk olarak kaç haftalık hamileyim? veya bebeğim kaç haftalık? gibi sorular sorarak bu soruların cevabını öğrenmek ister.
Bebeğin gelişimini tamamlayıp sağlıklı bir şekilde doğması yaklaşık 40 hafta sürer. Yaklaşık 9 ay 10 gün sürecek olan bu süreçte sizin ve bebeğinizin neler yaşayacağı hakkında fikir sahibi olmak, hamilelik süreci içinde geçireceğiniz hormon değişimlerini takip etmek ve nitelikli bir gebelik takibi oluşturmak için bebeğinizin kaç haftalık olduğunu öğrenmek istemeniz gayet normal bir durum.
Bebeğim kaç aylık? bebeğim ne zaman doğacak? gibi sorular anne ve babalar adaylarından çok fazla sorulur. Aşağıda sizlere paylaşacağımız yöntemler sayesinde bu süreyi tahmin edebilir ve buna göre yönetebilirler. Fakat karşınıza çıkacak olan birçok gebelik hesaplama sitelerini kullanmadan önce verilen bilgilerin %100 doğru olmadığını, bebeğinizin tam olarak doğru bilgileri almak, bebeğinizin sağlığını öğrenmek, doğum zamanını hesaplamak için bebek ne zaman doğacak hesaplama sitelerine tam olarak güvenmek yerine doktorunuza başvurmanızı öneririz.
Kaç Haftalık Hamileyim?
Kaç aylık hamileyim? sorusunun cevabını öğrendikten sonra bebeğin gelişimini daha kolay kontrol edebilir ve bebeğinizin ne zaman doğacağı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bebeğinizin doğum tarihini bilmek buna göre anne bebek alışverişi yapmak ve eksiklikleri tamamlamak demektir. Bu nedenle bu blog yazımızda bulunan hesaplama yöntemleri ve hesaplama bilgileri çok işinize yarayacaktır. Birçok kaç aylık hamileyim otomatik hesaplama siteleri bulunmaktadır. Fakat bu sitelerin tam olarak net ve doğru bir cevap verdiğini söyleyemeyiz. Son adet tarihinizi göz önüne alarak bu hesaplamayı yapabilirsiniz, yine de sizin için en doğru bilgileri doktorunuz verecektir. Doktorunuz hamile olduğunuza emin olduktan sonra birçok kontrol yaparak haftaya göre kaç aylık hamileyim ya da aya göre kaç aylık hamileyim sorularına cevap verir.
Son adet tarihine göre kaç haftalık hamileyim sorusuna cevap verilebilir net bir sonuç için son adet tarihinizden emin olmanız gerekmektedir. Kadınların adet dönemleri bazen düzenli olurken bazen düzensiz bir şekilde ilerleyebilir. Fakat genelde hamilelik haftasını bilmek için adet tarihi bilgisine ihtiyaç duyulur. Annelerin bu dönemlerde kafaları çok karışık olabilir. Bu nedenle bu hesaplamalar hem bir düzen oturtma isteğine yardımcı olurken hem de bebeğinin gelişimi ile ilgili meraklarını aza indirecektir. Yeni hamile kalmış bir anneden haftaya göre kaç aylık hamileyim? bebeğim şu an kaç aylık? gibi sorular duymak normal olacaktır. Bu durum sadece yeni anne olmuş kadınlardan değil hamileyi ilerlemiş annelerde de görülebilir. Annelerin bebekleri ve hamilelik hakkında merakları çok olacağı için bebeklerin hamile kalma ayına göre kaç haftalık oldukları soruları hep sorulabilir. 22 haftalık hamileyim kaç aylık oluyor sorusunu duyunca da şaşırmamak gerekir.
Gebelik Haftası Nasıl Hesaplanır?
Kaç haftalık hamileyim hesaplaması yaparken son cinsel ilişki tarihine göre hesaplama yapmak her zaman kesin ve doğru bilgi vermeyebilir. Hamilelik hesaplaması yapılırken önemli olan son adet tarihinin başlangıç günüdür, bu sayede gebelik hesaplaması anne adayları için daha doğru tahminler verecektir. Tahmini doğum tarihinin hesaplanmasını sağlamak için 2 farklı yöntem kullanmak mümkündür, her iki yöntem de aynı sonucu vereceği için hangisi kolay geliyorsa onu kullanabilirsiniz.
İlk yöntemde, son adet tarihinin ilk gününden itibaren 280 gün sayılır ve çıkan sonuç muhtemel doğum tarihini ifade edecektir.
İkinci yöntem ile tahmini doğum tarihinin hesaplamasını yapmak için son adet tarihinin gün ve ay bilgilerine ihtiyacımız var. Son adet tarihinin ilk gününden 3 ay geriye gitmek ve 7 gün eklemek yeterli olacaktır.
Örneklendirmek gerekirse; son adet tarihinin ilk günü 23 Haziran olan bir kadın, haziran ayından 3 ay geriye gittiğinde mart ayına ulaşır. 23 üzerine 7 eklerse doğum yapacağı tarihi 30 Mart olarak bulacaktır.
Bu hesaplamalar kesinlik içermemekle birlikte yaklaşır bir tarih tahmini yapmanızı sağlar. Kaç aylık hamileyim hesaplaması oluştururken ay yerine hafta hafta takvim oluşturmak daha kesin bilgiler vermektedir. Hamilelik sürecinde gerçekleşen biyolojik etkiler sebebi ile gebelik, takvimine göre geç ya da erken gerçekleşebilir.
Hamile olduğunuz tarihi anlatılan yöntemlerle ve adet döngüsüne göre kesin olarak belirleyemeseniz bile belirlemenize yardımcı olacak birtakım işaretler bulunmaktadır.
Bebeğinizin kalp atışının ilk kez duyulduğu zaman 7. veya 8. hafta civarına denk gelmektedir. İlk fetal hareketleri hissettiğiniz zaman ise 18-22 hafta arasında değişiklik gösterebilir. Bunun gibi gebeliğin kilometre taşı habercileri size tarih hakkında bilgi ve ipucu verecektir.
Hamileliği daha doğru bir şekilde tarihlendirmenizi sağlayacak olan erken ultrason yöntemi ile hamilelik haftanızı öğrenmeniz de mümkündür.
Kasık kemiğinizden rahminizin üst kısmına kadar olan fundal yükseklik ölçümü, doğum öncesi yaptığınız her ziyaretinizde doktorunuz tarafından kontrol edilmelidir. Bu yöntem, doğum bitiş tarihinizin doğrulanmasına yardımcı olacaktır.
Hamilelik Dönemleri Nelerdir?
Trimester, 3 ay anlamına gelmektedir ve hamilelik sürecinin aşamalarını anlatmak için kullanılır. Hamilelik süreci 3 trimesterdan oluşmaktadır. Anne ve bebek ilişkisinin hissedilmeye başlandığı bu süreçlerin içeriği hakkında detaylı bilgileri sizinle aşağıda paylaşıyoruz.
Birinci Trimester Dönemi
Bebeğin, anne karnında döllenmesinin 2 hafta öncesinden başlayarak 14. haftaya kadar geçen süreyi kapsamaktadır. Bu süre içinde bulantı hissi, sabah halsizliği ve kusma durumları hamile olduğunuzun belirtilerindendir. Bu dönemde sık sık ancak az öğünlerle beslenmek tercih edilebilir. Bu dönemin son haftalarında artık bebeğinizin yüzü normal bir insan yüzüne benzemeye başlar. Tüm organları bu süreçte oluşur ve gelişimini sürdürmeye devam eder. Ancak henüz cinsiyetinin net bir şekilde belirlenmesi mümkün değildir.
İkinci Trimester Dönemi
Hamileliğin 14. ve 27. haftaları arasında gerçekleşen, bebeğinizin gelişimini sürdürdüğü dönemi kapsamaktadır. Bebeğinizin karnınızda yaptığı hareketleri hissetmeye başlarsınız ve yapılan baskı ile daha sık idrara çıkma ihtiyacı hissedebilirsiniz. Hamile olduğunuz dışarıdan anlaşılacak şekilde karnınız belirginleşir. Kıyafetleriniz artık sıkmaya ve rahatsız etmeye başladıysa, özenle tasarlanmış, yumuşacık ve konforlu hamile giyim ürünlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bu dönemde bebeğinizin cinsiyeti net bir şekilde anlaşılacaktır. Yine bu dönem için de bebeğiniz sesleri duymaya başlar, saçları, kaş ve kirpikleri oluşur. Emme refleksi ve parmak izi de bu dönemde oluşacaktır.
Üçüncü Trimester Dönemi
Gebeliğin son 3 ayını kapsayan dönemdir. Doğumun birkaç hafta önce veya sonraya sarkması bu dönem için çok olası bir durumdur. Bu dönemde bebeğinizin bağırsağında ilk kakası oluşmaya başlar. Bebeğin kıkırdaksı yapıları kemiğe dönüşürken ihtiyacı olan kalsiyumu annenin bedeninden alacağı için bu dönem içinde kalsiyum açısından zengin besinler tüketebilirsiniz. Vücudunuzda ödem oluşabilir. Kramplar ve sancıların hissedilmesi artık çok normaldir. Son birkaç hafta içinde rahim, mideyi yukarı doğru ittiği için midenizde yanma hissi duymanız çok normaldir. Göbek bölgesinde aşırı gerilmeye bağlı olarak çatlaklar oluşabilir. Bu dönemde bebeğinizin kapladığı alan genişleyeceği için hareketlerinizde kısıtlanmalar meydana gelecektir.
Planlanan doğum tarihinden bağımsız olarak doğum suyunun gelmesi ve sancılarınızın çok sık olması doğum işaretleri arasındadır.
Hamile kaldıktan sonra bir ebeveyn olarak aklınızda birçok soru olduğuna eminiz. 7 aylık hamile kaç haftalık olur? bebeğim şu an kaç haftalık? bebeğimin doğum tarihi ne zaman olacak? gibi birçok farklı sorular olabilir. Sağlıklı bir gebelik geçirmek, hamilelik haftaları, ayları hakkında bilgi almak için bilgilerindirici yazıları okumanızı, doktorunuza danışmanızı ve bu dönemde yalnız olmadığınızı bilmenizi isteriz.
Doğum öncesinde ve sonrasındaki her aşamada, size destek olmak için tasarlanmış tüm anne bebek ürünleri Welcome Baby web sitesinde sizleri bekliyor.