Çocuklarda Sanat Eğitiminin Faydaları
Çocuklar büyüyüp gelişirken, kendilerini iyi hissettirecek duygulardan, hislerden etkilenerek ruh sağlıklarını geliştirmelidirler. Bu his ve duygular çocukların hayatlarında uzun süre kalarak bireylik dönemlerini de etkiler. Eğitim kadar önemli olan ruhsal sağlığını doğru ve etkili bir şekilde geliştirmenin yolu da sanat eğitimi olacaktır. Sanat, tahmin edemeyeceğiniz birçok gelişim alanlarının aktif olarak çalışmasını sağlayarak çocukların verimli ve kazançlı bir şekilde büyümesini sağlar.
Çocuklarda sanat eğitimi her şeyden önce çocukların olumlu bir aktivite ile kendilerini gerçekleştirmesine, kendilerini keşfetmesine, rahatlamasına, kısacası daha mutlu bireyler olmasını sağlayacağı için büyük önem taşır. Bu nedenle çocuklarınızı sanat eğitimi ile desteklemenizi öneririz.
Çocuklar sanat eğitiminde geliştirdiği becerileri genellikle yaşamın diğer alanlarına ve okul çalışmalarına aktararak hayatının büyük bir bölümüne kabul etmiş olur ve bu durum onları iyi etkileyeceği için sanat eğitimi kazanç haline gelebilir. Çocuklarınızı sanat kurslarına vermek, uzmanlar tarafından sanat eğitimi almasını sağlamak tabi ki çok aktivitelerden, iyi hislerden etkilenmesi çok önemlidir. Bu hislerin geçici olmadığını, çocukluktan bireyliğe geçtikleri dönemde de bu hislerin yanında olacağını bilmek gerekir. Problem çözme becerisi, yaratıcı düşünme, odaklanma, kendine güvenme gibi duygular çocukların büyürken hayatlarında olmalıdır.
Sanat kursları dışında ebeveyn olarak da çocuklarınızın sanat ile iç içe olmasını sağlayabilirsiniz. Daha önce yazdığımız Çocuklarınızla Birlikte Evde Yapabileceğiniz Etkinlikler blog yazımızı inceleyerek ailece çocuklarınızla birlikte keyifli aktiviteler yapabilirsiniz.
Aynı zamanda Welcome Baby’nin sunduğu el işi ve sanat beceri oyuncakları ile çocuklarınıza kullanacağı boya türlerini, defterleri ve sanat aksesuarlarını inceleyip satın alabilirsiniz.
Çocuklar sanat yoluyla farklı deneylimler geliştirir, eleştirel düşünür ve dünyayı nasıl gözlemleyecekleri konusunda dikkatli olmaya yönelirler. Toplum çok çeşitlidir ve herkesin farklı tarzları, hikâyeleri ve özellikleri vardır. Sanat da çocukları düşünmeye ve eleştirmeye ittiği için farklılıkları kabul edecektir ve kendilerini bulacaklardır.
Ulusal Sağlık Enstitüsü, üç yaş civarına gelmiş bir çocuğun bir daire çizebilmesi ve güvenlik makası kullanmaya başlaması gerektiğini belirtmektedir. Dört yaş civarına gelmiş bir çocuğun da bir kare çizebilmeleri ve düz çizgiler kesebilmeleri gerekmektedir. Çocuklarınızı bu yönde gelişmesini sağlayarak sanat eğitimi hakkında destek verebilirsiniz. Çocuklar genelde anaokulunda ve kreşlerde el becerilerini geliştirecek aktiviteler yaparlar fakat bu aktiviteleri ev içerisinde de desteklemek çok önemli olacaktır.
Sanatın Çocukların Gelişim Alanlarına Etkileri
Yaratıcılık : Yaratıcılık sanatın en bilinen ve sınırı olmayan faydalarından birisidir. Sanat, çocuklara yeni fikirler ve kavramlar aramak için yaratıcı ve alışılmışın dışında düşündürerek yenilikçi yönlerinden yararlanmaları öğretilir. Farklı düşünmek, farklı şeyler olduğunu kabullenmek ve saygı duymak da sanatın faydalarından olacaktır.
Çocukların sanattan yaratıcı bir şekilde etkilenmesi için sanat malzemelerine ihtiyacınız yoktur. Bazen evdeki aksesuarlar, güvenli mutlak malzemeler, kırtasiye ürünleri çocukların yaratıcılığını geliştirecek olan aksesuarlar olabilir. Sanat eğitimi alan ya da sanat ile iç içe olan tüm çocuklar hayal güçlerini, bilişsel ve problem çözme becerilerini harekete geçirme şansına sahip olurlar. Aslında bu kazanımları harekete geçirmek daha sağlıklı büyümeyi sağlayacaktır.
Kendini İfade Etme : Karmaşık ve sıkıntılı bir yaşam süren çocuk sanat sayesinde kendini ifade etme becerisi kazanabilir. Seçtiği renkler, çizdiği nesneler ya da herhangi bir sanat aktivitesi sayesinde çocuklar kendini ifade etme becerisi kazanır. Sanat aracılığı ile kendini ifade eden çocuk aynı zamanda başka sanat eserlerini de inceleyerek yorumlama becerisi kazanır.
El-Göz Koordinasyonu : Çocukların sanat aktivitelerine başlayabilmeleri için gerekli fiziksel gelişimlerini tamamlamış olmaları gerekir. Küçük kas gelişimleri, büyük kas gelişimleri de bunlara dâhildir. Sanat da çocukların bu yönlerini daha iyi desteklemesini sağlayacaktır. Boya fırçası tutmak, makasla kesmek ve kilden heykel yapmak, ince motor becerileri ve el-göz koordinasyonunu kullanan sanat etkinliklerine birkaç örnek olabilir.
Sanatı tek bir aktivite olarak düşünmemek gerekir. Sanatın geniş aktivite çeşitleri vardır; şarkı dinlemek, şarkı söylemek, müzik aleti çalmak, oyunculuk, drama, hamurlar ile vakit geçirmek gibi geniş aktiviteler ile çocuklarınızı destekleyebilirsiniz. Bu şekilde çocuk kendini ya da sevdiği hobileri kolaylıkla bulabileceklerdir. Aynı zamanda sanat eğitimi sayesinde çocuklar kendi potansiyellerini ortaya çıkarma imkânı da bulabilirler.
Problem Çözme : Yaratıcı ve eleştirel düşünme aslında sanatın kendisidir. Sanat ile vakit geçiren bireyin beyninin her iki tarafı da devreye girer, bu bir problemle uğraşmak zorunda kaldığında olur. Her iki tarafı da uygulamak, çocukların sorunların birden fazla çözümü olabileceğini ve soruların birden fazla yanıtı olabileceğini anlamalarına yardımcı olacaktır.
Sanat ve Çocuk İlişkisi
Okul içerisinde çocuklar sanat adına pek aktivite yapamaz ve bu yönlerini ortaya çıkartamazlar. Fakat sadece ders çalışmak çocukların bilişsel açıdan doğru bir şekilde büyümesinde yeterli olmaz. Çocukları sanat eğitimleri ile desteklemek hem kendi kendine aktivite yapmalarını hem de bu aktivitelerin faydalarına göre okulda başarı göstermelerini sağlar. Bu nedenle okul dışındaki kurslarda, ailecek yaptığınız aktiviteler ile çocuklarınızın sanata ile iç içe yaşamasını sağlamak doğru olacaktır. Genel olarak sanat ile vakit geçiren çocuklar birçok kazanımları hayatına almış olurlar.
- Çocuklar sanat eğitimi sayesinde keyif aldıkları aktiviteleri ve kendilerini keşfetme fırsatı bulabilirler.
- Özellikle odaklanma sorunu yaşayan çocukların odaklanma ve dikkat süreleri artacak bu durum da okul başarılarını olumlu etkileyecektir.
- Çocukların aldığı kurs şekillerine göre kazandığı faydalar da değişiklik gösterecektir. Örneğin bale ya da dans kursuna giden çocuğunuzun fizik ve kasları gelişirken resim kursuna giden çocuğunuzun bilişsel gelişimleri gelişecektir. Bu farkları göz önünde bulundurarak çocuklarınızın eksik olduğunu düşündüğünüz yönlerini destekleyebilirsiniz.
- Sanat ile birlikte eğlenerek öğrenen çocuklar başarma hissini de tadarak istedikleri şey için daha çok çalışacaklardır.
- Çocuklarınızı tek başına değil grup halinde bir sanat eğitimine verirseniz iletişim ve sosyal becerilerinin arttığını da göreceksiniz. Birlikte resim çizen ya da şarkı söyleyen çocuklar farklılıklara saygı duyacak ve kendi özelliklerini daha iyi keşfedecektir.
- Çocuklarınızın seçtiği sanat aktivitelerine göre becerileri de ayrı olarak gelişecektir. Örneğin bir hamur ya da kil kursuna giden çocuğunuzun el becerileri gelişirken, müzik kursuna giden çocuğunuzun dinleme ve algılama becerisi daha farklı olarak gelişecektir.
Kısacası her çocuğun hayatına sanat girmelidir. Sanat ile birlikte gelen kazanımlar çocukların hayatını, kişisel gelişimlerini, bilişsel gelişimlerini ve fiziksel gelişimlerini olumlu etkileyeceği için çocuklarınızı bu yönde desteklemenizi öneririz. Resim kursları, müzik kursları vb. gibi kursları deneyebilirsiniz. Fakat her çocuk bu hobilere ilgili olmayabilir. Bu durumda çocuklarınızı zorlamak doğru olmayacaktır. Farklı aktiviteleri önerebilirsiniz ama çocuklarınızı zorlamak çocukların o ve diğer aktivitelerden soğumasına neden olabilir. Bir ebeveyn olarak çocuklarınıza her zaman destekleyici olmanız gerekir.
Anne bebek ve çocuk ihtiyaçlarınızın tümünü karşılamak için Welcome Baby web sitemizi ziyaret etmenizi öneririz.