Çocuklara Deprem Sonrası Nasıl Davranılmalı?
Deprem için eğer önlem alınmazsa en tehlikeli doğal afetlerden birisidir diyebiliriz. Deprem zararını en aza indirmek için birçok önem alınması gerekmektedir. Bu durumun bilincinde olarak ailemizi ve çocuklarımızı korumalıyız. Bu koruma dışında eğer bir deprem ile karşılaştıysanız, çocuklarınız ve ailenizle birlikte bir depremzedeyseniz ya da çocuklarınız deprem travması içerisindeyse bu konuda dikkat edilmesi gereken birçok detay bulunur. Özellikle çocuklar için deprem ayrıca dikkat edilmesi gereken bir konudur. Çocuklar yetişkin bir birey gibi deprem bilincinde olmadığı için karşılaştığı depremden çok fazla etkilenebilir ve bu etkilenme dikkate alınmazsa birçok sebebe neden olabilir. Çocuklara deprem sonrası nasıl davranılmalı blog yazımız sayesinde dikkat etmeniz gereken detaylara önem verebilirsiniz.
Deprem doğal afeti sonrasında televizyonlar, videolar, sosyal medya gibi iletişim araçları sürekli bu konudan bahsetmektedir. Teknoloji çağında olduğumuz için çocuklar da bu iletişim araçlarından uzak olmayacaklardır. Birey olarak deprem bilincinin farkında olduğumuz için depremi bir travma olarak yaşamayız ya da kolay bir şekilde atlatabiliriz. Fakat çocuklar için bu mümkün olmayacaktır. Deprem sonrasında çocuklarımızla özel olarak ilgilenmeli, destek olmamız gerekir. Welcome Baby olarak deprem sonrası çocuklarla iletişim konusunun üzerinde durmak istedik.
Deprem anı ve sonrası çocukların uzun süre korku yaşaması normal bir süreçtir. Bu noktada ebeveyn olarak davranışlarınız ve tutumlarınıza daha çok dikkat etmeniz gerekir. Deprem sonrası çocuklarınızın sık sık iletişim kuracağı kişiler siz olacağınız için en çok sizlerden etkileneceklerdir.
Çocuk anne babanın davranış ve konuşmalarını dinlemez gibi görülse de bütün olayları ayrıntılı bir şekilde içselleştirebilir. Bu durum da okula devam etmek istememeye, beslenme alışkanlıklarında değişikliklere, uyku sorunlarına, tırnak yemeye, içine kapanmaya başlama gibi kaygısını bastıracak davranışlarda bulunabilir. Çocuğunuzda böyle bir etki var ise geç olmadan fark etmeniz gerekecektir. Bu nedenle deprem sürecinde çocuklarınızı gözlemlemenizi öneririz.
Bir yetişkin olarak hem çocuklarınızı kontrol etmek hem de kendinizi güçlü tutmak zor bir süreç olacaktır. Fakat travmaların artarak devam etmemesi için mutlaka bir denge sağlanmalı ve boş vermişlik içerisine girilmemelidir. Çocuklarınız kadar kendinizi de düşünmeniz gerekmektedir. Çocuklarınız sizlerin psikolojisinden etkileneceği için iyi ve güçlü bir örnek olmanız gerekecektir. Kendinize zaman vermeyi unutmamanızı öneririz. Tüm bunları yapmakta zorlanıyorsanız hem kendi psikolojinizin hem de çocuklarınızın psikolojisinin iyiye gitmediğini düşünüyorsanız mutlaka ihmal etmeden uzmanlardan destek almanızı öneririz.
Deprem Sonrası Çocuklara Nasıl Yaklaşmanız Gerekiyor?
- Çocuklarınızın bu konu hakkında sorduğu sorulardan kaçmamak gerekir. Bu durumun bir doğal afet olduğunu, uygun bir dille açıklamak gerekir. Çocuklarınızın sorduğu sorulara onu korkutmayacak ve yaşına uygun şekilde cevap vermelisiniz. Çocuklara çok fazla bilgi yüklemesi yapmak kafalarının karışmasına sebep olabilir. Bu nedenle kısa ve öz şekilde sadece bilmesi gereken detayları çocuklarınıza anlatmanızı öneririz.
- Bu dönemde hassas olan çocuklarınıza izin vermeniz gerekir. Çocuklarınızın güven sıkıntısı yaşayabilirken aynı zamanda korkuları yüzünden uyku saatleriniz sizlerle birlikte geçirmek isteyebilir. Beraber uyumak ve çocuklarınızın güven duygularını sarsmamak bu noktada önemli olacaktır.
- Ailecek olaylardan etkilenme derecenize bağlı olarak rutinleriniz değişebilir. Bu durumu çocuklarınıza çok fazla belli etmemeyi, rutinlerinizi bozmamaya özen göstermenizi öneririz.
- Haberleri izlerken çocuklarınızdan uzak olmanız önemlidir. Çocuklarınızın yanında onları etkileyebilecek videolar, programlar, haberler izlememeniz doğru olacaktır. Aynı zamanda konuştuğunuz konular da değişiklik göstereceği için çocuklarınızın yanında konuşurken konuştuğunuz konulara, kurduğunuz cümlelere dikkat etmeniz gerekir.
- Çocuklarınızla birlikte deprem çantası hazırlamak, çantaya koyduğunuz eşyaların ne amaçla kullanıldığını konuşmak çocuklarınızı bu konuda rahatlatacaktır.
- Çocuklarınızı ciddiye almanız gerekir. Duygularını ve hislerini hafife almamalısınız.
- Çocuklarınızla oyunlar oynamaya devam etmek, okulu devam ediyorsa tekrar okula gitmesini sağlamak çocuklarınızın farklı olaylara odaklanmasını sağlayacağı için doğru bir davranış olacaktır.
- Çocuklarınızda herhangi bir travma belirtisi gördüğünüz zaman mutlaka göz ardı etmeden uzman kişilerden destek almanızı öneririz. İhmal edilen durumlar ileride çözümü zor olan psikolojik travmaları etkileyebilir.
- Her çocuk farklıdır bu nedenle her çocuğun deprem doğal afeti sonrasındaki tepkisi farklı olabilir. Her çocuktan aynı tepkiyi vermelerini beklemek yanlış olacaktır. Bu noktada çocuklarınızı tanımak ve incelemek önemli olacaktır.
Anne bebek ve çocuk konularıyla sizlere sunduğumuz içerikleri takip etmek için Welcome Baby Blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Aynı zamanda tüm anne bebek ve çocuk ihtiyaçlarınızı karşılamak için Welcome Baby web sitemizi ziyaret etmenizi öneririz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.