İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Bebeklerde ve Çocuklarda İlk Yardım

Bebeklerde ve Çocuklarda İlk Yardım

Bebeklerde ve Çocuklarda İlk Yardım


Bebek ve Çocukların Karşılaşabileceği Ev Kazaları Nelerdir ve Korunmak için Hangi Önlemleri Almalıdır?

Ev kazaları aslında bebeklerimiz yaklaşık 6. aydan itibaren sürünmeye, emeklemeye başladıkları dönem ile birlikte ev kazalarına sıklıkla karşılaşabiliyorlar. En güvenilir bulduğumuz evimiz bazen çocuklar için güvenli olmayabiliyor. Bebekler artık daha hareketlendiği zaman ufak ufak önlemler almak gerekiyor. Bu önlemler nasıl olmalıdır ve hangi durumlarda hastaneye başvurmak gerekiyor diye konuşalım. Ayrıca ev içi güvenliği için Miny Baby ürünlerini inceleyebilirsiniz.

Üniversiteler tarafından yapılan araştırmalardan bahsetmek istiyorum. İlk olarak düşmeler olabiliyor. Sürekli duyuyoruz bebeğimiz hareketlendiği ve dönmeye başladığı zamanlar yatağından düşebiliyor. Ve daha sonra özellikle ek gıda döneminde hava yolu tıkanıklıkları olabiliyor. Yediği bir besin parçası ya da daha ileriki dönemlerde oynadığı oyuncağın bir parçası, kıyafetinin bir aksesuarını yutma söz konusu olabiliyor.

Bir diğer önemli konu da yanıklar olabiliyor. Bu kazalar ev ortamında kazalarla sıklıkla yaşandığı yerler oluyor. Bu nedenle bunlara karşı önlemler almak gerekiyor. Bunlar en önemli üç konudur ama tabi ki ev içerisinde başka kazalar ile de karşılaşmak mümkündür. Biz burada öncelikle korunma önlemleri olarak, bebeğimiz hareketlenmeye başladı artık 6. 7. Ay oldu sürünüyor, etrafı keşfetmeye başladı bebeğimiz bu dönemlere geldiğinde biz de evimizde bir değerlendirme olarak; nereler sıkıntı yaratabilir? Nereler bizim bebeğimize ya da çocuğumuza zarar verebilir onlara bakmak lazım. Zaten çocuklu bir eve gittiğini zaman mutlaka ev içerisindeki dolaplarda bir kilit sistemi olduğunu görürsünüz. Welcome Baby’de de bu tür ev içi güvenlik aksesuarları bulunmaktadır. Sivri uçlu mobilyaları yumuşak malzemeler ile döşemek gibi korumalar olabilir. Özellikle 7. 8. Aydan sonraki bebekler emeklemeye, yürümeye eğilimli olan bebeklerde ve çocuklarda tam vücut bütünlüklerini koruyamadıkları için düşmeler çok olabiliyor bu nedenle mutlaka sivri uçlu mobilyalara önlemler almak gerekmektedir. Daha sonra en çok karşılaşılan durumlardan bir tanesi kimyasallarla zehirlenmelerdir.

Özellikle biz kendi mutfağımızda ya da banyomuzda çamaşır sularını, deterjanlarını çocukların tam boy hizasına koyarız böyle olduğu için tehlikeli durumlar ile karşılaşabiliriz. Bu tür ürünlerin mutlaka çocukların erişebileceği yerlerden kaldırılması gerekmektedir. Mutfakta bulunan tehlikeli malzemeler sonucu yaralanması engellemek için de mutlaka kilitli olması gerekmektedir. Pencere ve kapılara koruma koymak gerekiyor. Özellikle çocuğunuz daha büyüdüğü vakitlerde eliyle açma durumuna geldiklerinde oraları artık korumaya almak önemlidir. Aslında ev içerisinde her şeyi ortadan kaldırmak doğru değildir. Bebekler merak duygusu ile gelişirler ve büyürler bu nedenle mümkün olduğu kadar bebeklerin merak duygusunu tatmin ederek, kontrollü alanlarında bırakarak bebeklerimize destek olmalıyız.

Çocuğumuz Ev İçerisinde Bulunan Kimyasalları İçtiğinde Ne Yapmak Gerekir?

Öncelikle böyle bir şeyle karşılaştığımızda ve içtiğine kesinlikle eminsek, neyi ve hangi markayı içtiği önemlidir. Bu süreçte mutlaka 112’yi aramak ya da kendimiz götüreceksek hiçbir şekilde ağızdan bir şey vermemek önemlidir. Bir de buradaki süre de önemli olacaktır. Aldığımız bir besinin dolaşıma katılması 20-25 dakika olduğu için mutlaka o süreyi bilmek gerekir. Bir de kimyasallar ile olan zehirlenmelerde kusturmaya çalıştırmamak gerekir çünkü zehirli madde mideye inerken yemek borusunu zedeler bir de çıkarırken tekrar zedeleme söz konusu olabilir. Kesinlikle kusturmaya çalıştırmayacağız. Eğer isali varsa karın ağrısı varsa bunları da söyleyerek hastane gitmek gerekir. Doktora verilecek en büyük bilgi çocuğunuzun hangi marka kimyasal ile zehirlendiğini doktora söylemek olacaktır.

Boğaza Bir Şey Kaçma Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Özellikle ek gıdaya geçen bebeklerde çok önemli bir konudur. Boğulma durumunun ayrımını yapmak gerekmektedir. Verdiğimiz besin çocuğumuzun soluk borusunu tıkıyor mu ya da soluk borusunda hala akciğerler solunum yapmaya devam ediyor mu? Bu durumu ayırt etmek gerekmektedir ki doğru uygulamayı yapalım. Burada yapmamız gereken şey çocuğumuzu izlemektir. Kaçan parçaya rağmen hala öksürebiliyor ya da konuşabiliyorsa bu demektir ki hayati bir tehlike yok burada. Hayati bir tehlike olmadığı için de biz ona alan vererek, karşısına geçip öksürerek çocuğumuzu teşvik ediyoruz. Zaten vücut da kendi savunma mekanizmasını kullanacağı için çocuğunuz öksürecektir. Kesinlikle kısmi tıkanma durumunda sırtına vurmuyoruz. Kısmi tıkanmada bebeğiniz ağlar, öksürür yani nefes almaya devam eder. Bir tarafta da soluk borusunun tamamen tıkanma durumu söz konusudur. Soluk borusunu tamamen tıkıyorsa akciğerler solunum yapamıyor demektir. Akciğerler solunum yapmadığı için de hayati tehlike vardır ve hemen müdahale edilmelidir. Bu müdahaleye de heimlich manevrası diyoruz. Bu tıkanmada çocuğunuz ses çıkaramıyor, ağlayamıyor durumuna gelir.

Evde Yanıklar

Yanıklar da en çok hastaneye başvurulan konulardan bir tanesidir. Bu genellikle ısı yoluyla oluşan yanıklardır. Kaynar su olabilir, kahve olabilir. Buralarda ilk olarak yapacağımız şey basınçlı olmayan ama akan suyun altında biraz bekletmek lazım. Buradaki yanıcı madde derinin alt tabakalarına doğru gitme eğilimi gösteriyor, su ile temasını sağlayarak bunu kesmemiz gerekiyor. Daha sonra burada yapmaktan çok yapmayacaklarımızı anlatacağım. Eğer bir kıyafetin üzerinde ise yanık, kesinlikle kıyafetini çıkarmak için uğraş göstermeyeceğiz. Kıyafeti keserek o alanı görmeye çalışacağız. Kıyafet deriye yapıştığında kıyafeti çekmeyeceğiz. En büyük doku kayıpları burada gerçekleşmektedir. Burada yanık sonucu içi dolu kabarcıklar olabilir. Buraları kesinlikle patlatmayacağız, ıslak bezi üzerine koyabiliriz ama kesinlikle patlatmamak gerekir. Deriler kalkmış olabilir, o derileri kesinlikle sıyırmayacağız. Daha basit bir yanık ise eğer, yine akan suyun altında 15-20 dakika bekleteceğiz ve üzerini ıslak bez ile kapatabiliriz. Sonrasında doktorların önerdiği merhemleri kullanarak iyileşme sürecini takip edebilirler.

Parmak Sıkışması Durumunda Ne Yapmalıyız?

Burada genellikle emekleme döneminde bebekler çok meraklı olur. Ev içerisinde dolapların kapakları, çekmeceler her zaman kapalı olmalıdır. Böyle bir durumla karşılaşıldığı zaman ilk olarak kanama var mı ona bakmak gerekmektedir. Kanama varsa temiz bir bez ile kapatıp hafif bir baskı uygulayabiliriz. Onun dışında eğer kanama yoksa burada ödem olacağı için soğuk uygulama yapmak gerekir. Buzları alıp bir bezin içerisinde sarıp zedelenen bölgeye uygulanabilir. Veya yine doktorumuzun önerdiği bir merhem sürerek buranın hem ağrısının giderilmesi hem de morarmasını engelleyebiliriz. Ev içi güvenlik için Elybaby bebek güvenlik ürünlerini web sitemizde inceleyebilirsiniz.

İlk Yardım Kitlerine Neler Bulunmalıdır?

İlk yardım kitlerinde sıklıkla kullanacağımız malzemeleri bulundurmak gerekir. Kanamalar için temiz bir bez, parmak sıkışmasında, kafa çarpmasında kullanabileceğimiz açık yara olmayan durumlarda kullanabileceğimiz doğal kremler olabilir. Soğuk ya da sıcak uygulama yapacağımız termo jellerden koyabiliriz. Derece koyabiliriz. Bunlar sıklıkla karşılaşabileceğimiz konuların materyalleridir. Mesela ben ilk yardım eğitimlerinde kullandığım termo jeller bulunmaktadır. Çocuklarınızın dikkatini çeken eğlenceli tasarımlı ürünler de kullanılabilir.

Yüksek Ateş Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Vücudumuzun ısısını 38 üzerinde ölçüyorsak bu yüksek ateş olarak değerlendirilebilir. Şu an ateş ölçerler özellikle yeni doğan döneminde kulaktan ölçülmesi tavsiye edilir. Yüksek ateşte ilk olarak bebeğimizin üzerinde bulunan kıyafetleri sadece zıbın kalacak şekilde çıkarılmalıdır. Bunun dışında odanın ısısına bakmak gerekmektedir. Odanın ısısını düşürmek gerekmektedir. Bu noktada termometreler çok önemlidir. Aynı zamanda ıslak bezleri bebeğinizin alnının iki tarafına boynunun iti tarafına aynı zamanda kasık bölmesine koymak gerekmektedir. Aynı zamanda ateşin düğme eğilimi varsa bebeğinizi banyoya sokmak iyi gelecektir. Fakat bu süreçte bebekler doğal olarak huzursuz olurlar bu nedenle anneyle ya da babayla birlikte duşa girmek önemli olacaktır. Aynı zamanda bebek kendisini güvende hissedecektir. Bunlar sonrasında ateş düşmüyorsa mutlaka doktora gitmek gerekir ve doktor önerisi ile ilaçlar kullanılmalıdır.

Ebeveynler ateş sırasında havale durumunda da korkarlar fakat yüksek ateş havale demek değildir. Burada akrabalarda bir havale öyküsü var mı diye dikkat etmek gerekir. Mutlaka doktoruyla bu bilgiyi paylaşmak gerekiyor. Havale başladığında bu sürenin başlayıp biteceğini bilmek gerekir. Havalenin süresini doktorlara bildirmek önemlidir.

Arı Sokmalarında Ne Yapmalıyız?

Arı sokmasıyla karşılaştıysak be arının soktuğunu gördüysek burada o bölgedeki iğnenin çıkarılmasını sağlamak önemli olacaktır. Bunun dışında eğer çıkaramıyorsak çok vakit kaybetmeden bu bölgenin yıkanması önemli olacaktır. Arı sokması, köpek ısırıkları gibi durumlarda istemediğimiz bir salgı vücuda giriyor. Bunu önlemek için o bölgeyi yıkamak önemlidir. Yıkadıktan sonra soğuk uygulama yapabiliriz. Ağızdan arı sokmaları ile de karşılaşabiliyoruz. Eğer daha büyük bir çocuksa ağıza buzu verip sakinleşmesini sağlayabiliriz ama eğer bir bebekse dondurma vererek dondurmanın soğuk etkisinden yararlanabiliriz. Bir alerji belirtisi varsa mutlaka doktora gitmek gerekmektedir.

Güneş Çarpması Sonucunda Ne Yapabiliriz?

Son dönem tekstillerde mayoların UV ışıklarını engellemesi gibi özellikleri var. Bunun dışında yazın mutlaka çocukların şapka takması önemli olacaktır. Bunun dışında güneş çarpması ile karşılaştığımız zaman, çocukta halsizlik olur, terleme görülmeyebilir. Bu durumda bulunduğu yerden serin bir ortama almak çözüm olabilir. Soğuk sıvı desteği sağlamak lazım. Duruma göre hastaneye gitmek önemli olacaktır.

Bebeğin Boğazına Süt Kaçması Durumunda Ne Yapmak Gerekir?

Bu durumda anne bebeği ağzından burnundan süt geliyor şeklinde görebiliyor. Hiçbir pozisyon değişikliği yapmazsa morarmalar olabiliyor. Burada ilk yapacağı şey bebeği dik pozisyona getirmek olacaktır. Eğer bunu yapmasına rağmen düzelmiyorsa, kafasını aşağıya doğru alıp birazcık sırtına doğru vurmak iyi gelir.

Yüksek Ateş Durumunda Hangi Yaş Aralığında Nasıl Bir İlk Yardım Uygulamalıyız?

Konuştuğumuz şeyler aslında çocukluk dönemini de kapsayan şeylerdir. Fakat havale geçirme yaşı genellikle 6 ay ile 6 yaş arasında olma ihtimali yüksektir. Bebeklik döneminde havale geçirmediyse çocukluk döneminde havale geçirme oranı düşüktür. Buralarda yaş olarak değil bebek ve çocuk olarak bakmak gerekmektedir. Söylediğimiz uygulamaları çocukluk döneminde de uygulayabiliriz.

Ateş Ölçerlerde Hangileri Daha Sağlıklı Çalışıyor, Uzaktan mı Temaslı mı?

En güvenli yol koltuk altından ölçülen termometrelerdir. Ama biz bir bebeğin koltuk altında ölçtüğümüzde genellikle yanlış çıkabiliyor. Burada yeni doğanlar için kulaktan ölçülenleri kullanabiliriz. Ateş ölçer ürünlerini linkten inceleyebilirsiniz.

Çocuklarda Burun Kanamalarında Nasıl İlk Yardım Uygulayabiliriz?

Güneşin altında çok vakit geçiriliyorsa böyle durumlarla karşılaşabiliriz. Burada ilk yapacağımız şey bebeğimizi kucağımıza alarak güvende hissetmesini sağlamaktır. İlk Yardım müdahalelerinde bu önemli bir noktadır. Burada iki burun deliğinden bastırarak kafasını da aşağı indirerek kılcal damarları sıkıştırıyoruz. Sıkıştırdığımızda da nasıl kanamalarda üzerine baskı yaptığımızda kılcal damarlarda da aynı şekilde burun kanatlarından yaklaşık 5 dakika sıkıştırmak kanın duracağı anlamına gelir. Kesinlikle başımızı geriye doğru atmıyoruz. Bu durumu sık yaşıyorsak mutlaka kulak burun boğaz doktoruna gitmek gerekir.

Çocuğumuz Başını Bir Yere Çarptığında İlk Olarak Ne Yapılmalı?

Kafa çarpma durumu özellikle emekleme döneminde çocuklarda sık sık karşılaşabiliyoruz. Bu durumlarda yapacağımız şey kanama varlığını kontrol etmektir. Eğer kanama varsa temiz bir bez ile kanama olan yere baskı yapabiliriz. Eğer kanama yoksa bebeği izlemek gerekir. Bebeğin normal hali dışında görüntüsü değişiyorsa, uykulu hali varsa, kusma belirtileri varsa bu durumlarda mutlaka hastaneye gitmek gerekiyor. Sadece dokuda bir değişiklik durumu varsa burada soğuk uygulama yapmak ya da doktorun önerdiği bir krem uygulanabilir.

Kırık Şüphesinde Nasıl Davranmalıyız?

Kırıklar biraz komplike konulardır. Normalde bir yerden düşmeler sonrasında o bölgede şekil bozukluğu varsa ya da morarma, ağrı söz konusu ise bu durumlarda hastaneye gitmek gerekir. Hastaneye giderken de aslında yaralı yeri sabitlemek gerekir. Burası parmak olabilir eli olabilir. Eğer kırıldıysa o yer kemik uçları sinirlere baskı yapabilir bu da ağrıyı yükseltebilir bu nedenle yaralı yer neresi ise sabitlemek gerekmektedir. Bunu bir yastık ile uygulayabiliriz.

Bütün anneler ve babalara mutlaka ilk yardım eğitimi almalarını öneririm. Karşılaştıkları durumlarda doğru olanı yapmak hakkında endişeleri olabiliyor bu konuda mutlaka bebek ve çocuklara yönelik ilk yardım eğitimi almalılardır.

İlk Yardım Uzmanı Refika Onat Erkmen

Yorum yazın

Bu site hCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için hCaptcha Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce incelenir.

Diğer Yazılar

Çocuklarda Deprem Bilinci

Çocuklarda Deprem Bilinci

Türkiye, aktif bir deprem bölgesinde yer aldığı için deprem bilincini artırmak, hem çocukları hem de yetişkinleri hazırlıklı kılmak açısından önemlidir. Mobilya sabitleme gibi fiziksel tedbirler al...

Daha fazlasını oku
Çocuklarda Havuz ve Plaj Güvenliği

Çocuklarda Havuz ve Plaj Güvenliği

Ebeveynler, çocukları iyi yüzme bilse bile her zaman gözetim altında tutulmalıdır. Yüzme yelekleri ve güvenlik önlemleri, suya güvenli yaklaşım için önemlidir.

Daha fazlasını oku