İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Yenidoğan Bebek Nasıl Uyutulur?

Yenidoğan Bebek Nasıl Uyutulur?
ÇocukGelişimi

Yenidoğan Bebek Nasıl Uyutulur?

Bebeklerin huzurlu ve rahat bir ortamda uyumaları, sağlıklı bir şekilde büyümeleri için büyük önem taşımaktadır. Yeni doğdukları dönemde uyutmak için çok çaba sarf etmenize gerek kalmadan uykuya dalan bebeklerin uyku ihtiyaçları, her büyüme dönemlerinde farklılık gösterecektir. İlk aylarda daha kısa, kesik ve düzensiz uyku süreleri olan bebeğinizin ihtiyaçları zamanla değişecektir. Bu süre içinde bebeğiniz için en doğru düzeni oluşturabilirsiniz.
 

Uygun Uyku Ortamı Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerin anne karnından sonra bulunduğu yeni ortama alışması için kendilerini güvende hissetmeleri, bu dönemde annenin mümkün olduğunca bebeğine yakın temasta olması oldukça önemlidir.

Anne ve bebeğin bulunduğu ortam temiz, göz alıcı ışıklardan, rahatsız ve gürültülü seslerden uzak olmalıdır. Bu tip etkenleri ortadan kaldırmak bebeğinizin ve dolayısıyla ebeveynin uyku kalitesini artıracaktır. Sakin, gürültüsüz ve loş ışıklı bir ortam ideal uykuyu hazırlayacaktır.

Bebeğinizin uyuyacağı bebek yatağı, uyku düzeninde etki gösteren en büyük unsurlardan biridir. Ne çok sert ne de çok yumuşak olan bir yatak veya ortopedik yataklar tercih edilebilir. Ayrıca bebek yatağı dışında kullanılan bebek kıyafetleri ve nevresim takımlarının organik ve pamuklu bebek ürünleri olması bebeğinize konfor sağlaması açısından tercih edilebilir.

Bebeklerin Uyku Süreleri;

  • Sağlıklı bir yenidoğan bebek, ilk haftalarda 3-4 saatlik zaman dilimleri halinde yaklaşık 16-20 saat uyuyabilirler. Prematüre bebeklerin ise uyku süreleri diğer bebeklere göre daha kısa ve düzensiz olarak seyretmektedir.
  • 2. ayda ise uyku ihtiyacı 15-17 saat aralığına düşecektir ve kısa ve sık uykularla devam edecektir.
  • 3. ay ile birlikte bebekler uyku ihtiyacının 10 saatini gece ve 5 saatini gündüz olarak tamamlayacak şekilde uyumaya başlar. Bu ay ile birlikte sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki gündüz uykusu şeklinde uykularını zamana ayırabilirler.
  • Bebeklerin uyuma süreleri 6. aya kadar giderek azalıp 12-14 saat aralığına düşer ve bunun yalnızca 2-3 saati gündüz uykusunda geçer. Gece uykusunun en az 5 saat boyunca kesintisiz bir şekilde devam etmesi beklenir.
  • 9. aydan itibaren bebekler, geceleri uzun süre kesintisiz bir şekilde uyuyabilirler.
  • 12. aydan itibaren ise bebekler artık gündüz uykusuna direnmeye başlayabilir ancak sağlıklı bir gelişim için en az bir kez öğleden sonra uykusu tavsiye edilmektedir.

 

Yenidoğan Bebek Nasıl Uyutulur?

 

Uyku düzensizliğine sebep olan etkenlerin en başında birtakım rahatsızlıklar ve hastalıklar bulunmaktadır. Burun tıkanıklığı, gaz sancıları, idrar yolu enfeksiyonları gibi durumlar, bebeklerde uyku düzenini bozan durumların başlıca nedenleri arasında gösterilir. Bu gibi durumlar fark edildiğinde doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.

Bebeklerin anne karnında alıştıkları “beyaz gürültü” denen sesi duyamadıklarında yaşadıkları huzursuzluk; ilk 3 haftadan yaklaşık 4. aya kadar sürebilen kolik bebek sendromu, bebeklerin en sık yaşadığı uykusuz kalma nedenlerinden biridir.

Bununla birlikte diş çıkarma döneminde yüksek ateş ile birlikte bebeklerin uyku düzensizliği ve huzursuzluk yaşayabilmeleri çok muhtemel bir durumdur.

Anne sütünün yetersiz olduğu ve bebeğinizin ne zaman aç olduğunu anlayamadığınız durumlarda bebeğin aç olması da huzursuzluk ve uykusuzluk yaratabilir.

Bunun dışındaki nedenler ise sık sık geceleri bebeği besleme hali, kısa uyanıklığı ebeveynlerin yanlış anlaması ve hemen bebeğe ilgi gösterip uykusunun açılmasına neden olması gibi dış etkenler olarak görülebilir.

Uyku düzeni bozulmuş bebeklerde hastalık etken olarak görülmekteyse tedavi edilmelidir. Eğer uyku düzeni bozukluğu hastalıktan kaynaklanmıyorsa bebeğin gündüz uyku süreleri 3-4 saat ile kısıtlanmalıdır ya da gece beslenme miktarı ve süresi yavaş yavaş azaltılmalıdır.

 

Yenidoğan Bebek Nasıl Uyutulur?
 

Yenidoğan Bebek Nasıl Uyutulmalıdır?

Doğumdan itibaren, bebeklerin yeterli ve düzenli bir uyku uyuması tüm ebeveynler için çok önemli bir konudur. Doğumdan sonraki ilk 3 ay bebeklerin dış dünyaya alışma süreci yaşanır. Bu zorlu süreç içinde ebeveynlerin de desteği ile bir düzen sağlanırsa, bu şekilde bebekler alıştığı saatlerde uyumaya başlayacaktır. Ancak bu süre içinde düzenli bir şekilde uyutmakta zorlandığınız bebekleriniz için birkaç yenidoğan bebekleri uyutma çözüm önerisini sizlerle paylaşalım.

  • Yenidoğan döneminde ve devamındaki 5 aylık sürede oluşan uyku sorunun en temel sebebi bebeklerde gaz sancısıdır. Bebeğinizi emzirdikten ya da besledikten sonra gazını çıkarmaya özen göstermeniz bu sorunun önüne geçmede size yardımcı olacaktır.
  • Sessiz, loş ışıklı bir odada bebeğinizi uyutmanız, uykuya dalmasını kolaylaştıracaktır.
  • Rahat ve huzurlu bir uyku uyuyabilmesi için bebeğinizin karnının tok olduğuna, üşümediğine ya da terlemediğine emin olmalısınız.
  • Uyku pozisyonu , bebeğinizin rahat bir şekilde uyumayı sürdürebileceği şekilde ayarlanmalıdır.
  • Oda kokusu, parfüm, el kremi gibi kokular ve çamaşırlardaki yumuşatıcı kokuları da bebekler için çok yoğun ve rahatsız edici uyaranlardan olabilir. Bu süre içinde bu tür ürünlerden kaçınabilirsiniz.
  • Ebeveynine ve özellikle annesine temas halinde olmak bebeğe anne karnındaki güveni hissettireceği için rahatlamasını sağlar. Anne ve bebek arasındaki bağı güçlendirir.
  • Bebeğinizi 6 aydan sonra kendi yatağında ve mümkünse kendi odasında yatırmalısınız.
  • Farklı yerlerde uyutmak yerine hep aynı yatakta uyutmak, uykusu gelmiş bebeği yatağının içine koymak ve uykuya dalmasına yardımcı olmak uyku kültürünün oluşmasını sağlayacaktır.
  • Geceleri uyandığında bebeğinizin uykusunu bölecek sesler çıkarmamalı, ortamı aydınlatmamalı ve bebeğinizi odasından çıkarmamalısınız. Uyku zamanı içinde sık sık uyansa da tekrar uyutmayı denemek faydalı olacaktır.
  • Geceleri ışıkları azaltarak gündüz ise artırarak bebeğinizin gece gündüz ayrımını yapmasını ve uyku saatlerine alışmasını sağlayabilirsiniz.
  • Sevimli bir örtü, battaniye ya da yumuşak bir uyku arkadaşı gibi peluş oyuncaklar kullanılarak uyku vakti daha çekici hale getirilebilir.
  • Bebeklerinizin odasına koyduğunuz sakinleştirici müzikler, hafif ışık veren gece lambaları da uykuyu kolay hale getirecek ürünler olacaktır. Örneğin bblüv markasına ait Hibü Silikon Led Gece Lambası 9 farklı led rengi ve ses seçenekleri ile bebeklerinizi sakinleştirerek uykuya dalmalarını sağlayacaktır. 
     

Bebeğinizin uyku kalitesini artırmak ve güvenli bir uyku uyumasını sağlamak için Babyjem Tummy İlk Yatağım’ı keşfedebilirsiniz. Rahat ve doğal giysiler ile bebeğinizin konforlu uyumasına yardımcı olmak için Caramell ve Biorganic markalarının en seçkin ürünlerini Welcome Baby web sitesinde keşfedebilirsiniz.

Kaynaklar:

Diğer Yazılar

Sırt Çantası Nasıl Seçilmeli?

Sırt Çantası Nasıl Seçilmeli?

"Sırt çantası seçerken ağırlık dağılımı, yumuşak askılar ve çok bölmeli tasarımlara dikkat edin. Hem çocuklar hem yetişkinler için uygun modeller Welcome Baby’de!"

Daha fazlasını oku
Yüzme Öğrenme Hangi Yaşta Başlamalı ve Yüzme Güvenliği Nasıl Sağlanmalı

Yüzme Öğrenme Hangi Yaşta Başlamalı ve Yüzme Güvenliği Nasıl Sağlanmalı

Çocuklar genellikle 4-5 yaşında yüzme öğrenmeye başlarken, güvenli ve eğlenceli bir öğrenme süreci için yüzme gözlüğü ve uygun ekipmanlar önemlidir.

Daha fazlasını oku