İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Ebeveyn Olarak Çocuklarımızla Nasıl İletişim Kurmalıyız?

Ebeveyn Olarak Çocuklarımızla Nasıl İletişim Kurmalıyız?
ÇocukGelişimi

Ebeveyn Olarak Çocuklarımızla Nasıl İletişim Kurmalıyız?

İletişim her insanın doğumdan itibaren aktif olarak kullandığı anlaşma yöntemidir. Herkes iletişim kurabilir fakat söylemek istediklerimizin doğru bir şekilde anlaşılması için doğru iletişim yöntemlerini kullanmak gerekir. İletişimin en önemli evrelerinden birisi ebeveyn olarak çocuklarımızla yapacağımız iletişim yöntemidir. Çocukların ilk iletişim kuracağı kişiler ebeveynleri olacağı için çocuklarımıza karşı uygulayacağımız iletişim yöntemi çocuklarımızı olumlu ya da olumsuz etkileyebilir. Bu yazımızda çocuklarımızla nasıl iletişim kurmalıyız? Kurduğumuz iletişim yöntemlerinin çocuklara etkileri nelerdir? Doğru ve yanlış iletişim yöntemi örneklerinden bahsetmek istedim.

Çocuklarımızla Nasıl İletişim Kurmalıyız?

Çocuk dünyaya getirip yetiştirmek, boş bir kağıdı istediğiniz şekilde doldurmak gibidir. Yaptığınız her hareket, söz, çocuklarınızın şekillenmesine katkı sağlayacaktır. Bu nedenle çocuklarınıza karşı bilinçli davranışlarda bulunmak önemli olacaktır. Bunlardan biri, belki de en önemlisi çocukla sağlıklı bir iletişim kurmaktır. Çocuk ebeveynlerinden gördüğü iletişim şekillerini doğru olarak kabul edeceği için sosyal hayatından aktif olarak kullanacaktır. Hatta çocuğunuzla kurduğunuz iletişim yöntemi, çocuğunuzun özgüvenini, ruh sağlığını, insan ilişkilerini aktif olarak etkileyecektir.

Çocuklar henüz biz büyükler kadar mantıksal olarak doğru düşünemedikleri için, bazı uyarılarımızı, tavsiyelerimizi istediğimiz şekilde anlamayabilirler. Bu nedenle çocuğumuzla kuracağımız iletişimde özel olarak dikkat etmek gerekir.

Çocuklarınızla İletişimi Kolaylaştıran Faktörler Nelerdir?

Empati Kurmak : Empati kurmak, kendinizi karşınızdaki insanın yerine koyarak o kişiyi anlama çabasıdır. Çocuklarınızla yapacağınız ilişkilerde de empatiyi aktif olarak kullanırsanız çocuğunuzun o anki durumunu daha iyi anlayıp kuracağınız iletişimde doğru yöntemi kullanmış olursunuz. Çocuğunuz sizden kendisini anlamanızı ve saygı duymasını bekleyecektir.

Etkili Dinlemek: Etkili dinleme çocuğunuzla yapacağınız iletişimlerde en büyük faydalardan birisi olabilir. Çocuk kendisinin dinlendiğini anlayınca kendisini bir birey gibi hissederek daha olgun ve doğru şekilde davranacaktır. Aynı zamanda çocuğunu etkili dinleyen ebeveynler sorunu daha iyi anlayıp daha kalıcı çözümler sunacaktır. Herhangi bir kriz anında çocuğunuzu sakinleştirip kendisini anlatması için çocuğunuza zaman verebilirsiniz. Dikkatli bir şekilde dinlendiğini anlayan çocuk sorunlarını daha açıklayıcı bir şekilde anlatacaktır.

Göz Teması Kurmak: İnsanlarla herhangi bir iletişim içindeyseniz yapmanız gereken diğer doğru davranış da göz teması kurmak olacaktır. Konuşan kişiyi göz teması kurarak dinlerseniz ya da anlatacağınız bir olayı göz teması kurarak anlatırsanız yapacağınız iletişim daha kalıcı ve doğru olacaktır. Çocuklarınız için de bu durum geçerlidir, çocuğunuzla bir konuyu konuşurken çocuğunuz ile göz teması boyutuna gelerek konuşursanız çocuğunuz kendisini daha sakin ve iyi bir şekilde açıklayacaktır. Göz teması aynı zamanda sözsüz bir iletişim yöntemi olduğu için önemi çok büyüktür.

Farklılıklara Saygı Duymak:

İletişim içerisindeyken karşı çıktığınız bir konu ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumda konu ne olursa olsun karşınızdaki çocuğu bir birey olarak görüp belirttiği farklı görüşleri doğru bulmasanız bile saygı göstermeniz gerekmektedir. İletişim kurduğunuz kişinin bir çocuk olduğunu unutmamak gerekir.

Ben Dili, Sen Dili ve Eylem Dili

Ben Dili: İletişim içerisinde ben dili ve sen dili ve eylem dili olarak kullandığımız iletişim yöntemleri vardır. Ben dili; Bireyin kendisine yönelik mesajlar karşısında hissettiği duygu ve düşünce biçimlerini kendisini merkez alarak ifade etmesidir. Yani kendi duygu ve düşüncelerini belirterek sunduğu iletişim biçimidir. Sen dili; Bireyin karşısındaki kişiye suçlayıcı cümleler kurarak kullandığı iletişim yöntemidir. Bu iletişim yöntemi sonucunda tartışmalar, kavgalar çıkabilir.

Ben dili iletişim örneği: “Bugün ders yapmadığını görünce çok üzüldüm, yeterince ders çalışmaman beni endişelendiriyor.”

Sen dili iletişim örneği; “Yaptığın davranış çok yanlış! Hep hata yapıyorsun”

Ben Dili kullanılan çocuklar başkalarının gözlemcisi, kendi duygularının yabancısı olacağı için bu iletişim çocuklarınızı olumlu etkilemeyecektir. Aynı zamanda Sen Dili kullanılan çocuklar kendilerini suçlu ve yanlış hissedecektir.

Çocuklarınızla yapacağınız iletişimlerde eylem dili kullanmanız gerekir. Eylem dili, çocuğa rehberlik edecek bir iletişim yöntemidir. Eylem dili ile çocuğunuzun yaptığı yanlış hareketin neden yanlış olduğunu öğrenecektir. Çocuğa yaptığı davranışı tanıtma hakkı bir birey gibi hissetme hakkını verecektir.

 

Çocuklarınızla Nasıl Doğru İletişim Kurarsınız?

1. Kızıp suçlamak yerine, kendinizi ifade etmelisiniz. Çocuklarınıza neden kızgın olduğunuzu sakin bir dil ile anlatırsanız çocuklarınız bu durumu anlayarak davranışlarını değiştirecektir.

2. Çocuğunuzu suçlamak yerine, duygularınızı ifade edin. Bir olay karşısında çocuğunuzu direkt suçlamak yerine sizi anlaması için duygularınızı ifade edebilirsiniz.

3. Çocuğunuzu cezalandırmak yerine, kabul edebileceğiniz bir yol gösterin. Çocuklar genelde yaptığı yanlış davranışların farkında olurlar ve suçlanırlarsa daha çok savunuculuğa geçeceklerdir. Böyle durumlarda çocuklarınızla işbirliği içerisinde olarak ortak bir karara varabilirsiniz.

Kitap Alıntısı: Leyla Navaro - Beni Gerçekten Duyuyor Musun?

Çocuğu Dinlemenin Yararları

Çocuğunuzu bir birey yerine koyarak dinlemenin çocuk üzerindeki faydaları çok fazladır. Çocuğunuzu etkili bir şekilde dinlediğiniz zaman:

1. Çocuk bir sorun ile karşılaştığı zaman ebeveynine güvenerek sorunları için onlara danışır.

2. Konuşma ve kendini iyi bir şekilde anlatma yeteneği gelişir. Kendini daha iyi ifade eder.

3. Bir sorunu olduğu zaman bu durumu ağlayarak, içine atarak ya da hırçınlıkla göstermek yerine, ebeveynine sorununu bir birey gibi sakince anlatır çünkü dinleneceğinin farkındadır.

Anlaşıldığını ve dinlenildiğini hisseden çocuk kendini huzurlu ve rahat hisseder. Bu durum da çocuğunuzun sosyal ve kişisel gelişimine katkı sağlar.

Kızgınlık ve öfke, sinir durumları yaşam sürecinde, ikili ve çoklu ilişkilerde gayet doğal ve gerekli bir duygudur. Ancak bu durumda önemli olan öfke ve kızgınlığı ifade etmemek değil, onu yapıcı bir şekilde ifade edebilmektir. Yani herhangi bir durumdan dolayı kızgın olduğunuzda çevrenizdeki insanları uyarırsanız, insanların sizlere daha dikkatli davrandığını göreceksinizdir. Bu durum çocuklarınız için de geçerlidir.
Sadece çocuklarınızla değil çocuklarınızın yanında başkalarıyla yaptığınız iletişimler de çocuklarınızı etkileyebilir. Bir ebeveyn olarak çocuklarınıza örnek olacağınız için aynı ortamda olduğunuz zamanlar başka bireylerle yaptığınız iletişimlerde de dikkatli olmalısınız.
Aynı zamanda her çocuğun farklı ve özel olduğunu unutmamak gerekir. Ebeveynler çocuklarını zaman geçtikçe daha iyi tanıyacaklardır. Çocukların kişisel özellikleri de girdikleri ortamlara göre şekillenebilir. Çocuğunuz için uygulayabileceğiniz etkili iletişim yöntemleri çocuğunuzun kişisel özelliklerine göre farklılık gösterebilir şekildedir. Önemli olan iletişimi kolaylaştıran faktörleri uygun şekilde uygulayıp çocuğunuzun sizler gibi bir birey olduğunu unutmamaktır.
Çocuklarınızın kararlarına, isteklerine uygun bir seviyede saygı duymalısınız. Yaşayarak öğrenen çocuk yaptığı yanlış durumun sonuçlarını görünce bir daha yapmaması gerektiğini öğrenecektir.
Ebeveynleri tarafından anlaşılmadığını, dinlenmediğini hisseden çocuk sosyal ilişkilerinde de iletişim kurarken zorlanabilir. Bu nedenle etkili iletişimin çocuğun girdiği her ortamda aktif olacağını da unutmamak gerekir.
Bir ebeveyn olarak davranışlarınızın ve sözlerinizin çocuklarınıza iyi bir şekilde etki etmesini istiyorsanız bu konuda kitaplar okuyarak kendinizi geliştirme fırsatı bulabilirsiniz. Bu konuda Mikado yayınlarının Çocuğunuzu Anlamak kitaplarından destek alabilirsiniz. Welcome Baby markasının ürünleri ebeveynlere bu konuda yardımcı olacaktır.
 
Kaynaklar:

 

 

Diğer Yazılar

Çocuklarda Şeker Tüketiminin Etkileri

Çocuklarda Şeker Tüketiminin Etkileri

Çocuklarda sağlıklı beslenme alışkanlıkları, ebeveynlerin rehberliğiyle şekillenir. Fazla şeker tüketimini önlemek için doğal gıdalar tercih edilmeli, beslenme dengeli ve özenli olmalıdır.

Daha fazlasını oku
Eğitici Oyuncakların Önemi

Eğitici Oyuncakların Önemi

Oyun ve oyuncaklar, çocukların zihinsel, fiziksel ve sosyal gelişimlerini destekleyen, hayal gücünü artıran araçlardır. Ebeveynlerin eğitici oyuncakları seçerek çocukların öğrenme sürecine katkı sa...

Daha fazlasını oku