Çocuğum Bebek Gibi Davranıyor Ne Yapmalıyım?
Çocuğunuzun yaşı büyüdükçe daha olgun davranmasını beklersiniz. Büyüyor ve gelişiyor olmasına rağmen çocuğunuz eski alışkanlıklarını uygulamaya dönmüş bir şekilde bebeksi davranışlar sergiliyor olabilir.
Genellikle 3-6 yaşlar arasında görülen bebeksi davranışlara dönme durumuna regresyon denir. Yaygın olarak görülen çocuklarda regresyon durumu farklı birçok psikolojik nedenden kaynaklanıyor olabilir.
Çocuğunuzun çoktan geride bıraktığını düşündüğünüz davranışlarının geri gelmesinin altında yatan sebepleri ve ebeveynlerin bu durum karşısında neler yapması gerektiğine dair bilgileri yazımızda sizler için düzenledik.
Regresyon yani davranış gerilemesi özellikle stres ve zorlanma zamanlarında sıklıkla görülmektedir. Bu durum çocuğun içinden geçtiği zorlukla başa çıkmak için kullandığı bir savunma mekanizması olarak ortaya çıkar.
Çocuklarda regresyon un her çocuk için farklı bir sebebi olabilir ancak en yaygın olarak görülen kaynağı çocuklardaki güvensizlik hissidir. Çevresine uyum sağlamakta ya da yaşadığı zor durumla başa çıkmakta zorlanan çocuk, en güvende hissettiği zamana yani bebekliğine geri dönmek isteyecek ve buna yönelik gerileme davranışları gösterecektir.
Davranış Gerilemesinin Sebepleri Nelerdir?
Çocuklarda davranış gerilemesinin en büyük sebebi çocuğun kendini güvensiz bir durumda hissetmesidir. Ebeveynlerinin ilgisinin eksilmesi sonucunda artık anne ve babasından aynı sevgiyi göremeyeceğini düşünen çocuk korkar ve kendini güvensiz hissetmeye başlar. Kendini güvensiz hisseden çocuk, ebeveynlerinin ilgisinin eksilmemesi için bebek gibi davranışlar sergileyerek kendi ilgi muhtaçlığını kanıtlamaya çalışır.
Çocuğunuzun bebeksi davranışları, güvensizlik probleminin yanında aşağıdaki sebeplerden de kaynaklanıyor olabilir:
- Aile içi geçimsizlik,
- Ebeveynlerin boşanma süreci,
- Kendisine veya sevdiklerine ait hastalık süreci,
- Ölüm ve yas süreci,
- Okula başlama süreci,
- Yaşam alanının değişmesi ve taşınma süreci,
- Yeni okul, yeni öğretmen, yeni bakıcı ile tanışma ve uyum süreci,
- Yaşanılan Travmatik durumlar davranış gerilemesi görülmesinin en yaygın sebepleridir. Çocuğunuz güvensizlik ile birlikte yukarıdaki sebeplerden dolayı küçük bir bebek gibi davranıyor olabilir.
Çocuklarda Regresyon Belirtileri Nelerdir?
En güvensiz hissettiği anlarda bebekliğindeki güven ortamına dönmek isteyen çocuklarda regresyon belirtileri aşağıdaki gibi kendini gösterebilir.
- Bebek gibi konuşma,
- Emzik, biberon, parmak emme,
- Battaniye/örtü kenarı kemirme,
- Yemek yeme bozukluğu veya yemeği kendi kendine yemeyi reddetmek,
- Alt ıslatma,
- Uyku bozukluğu,
- Hayır, olduğunu öğrendiği davranışları istemede ve yapmada ısrar etme,
- Sürekli kucak ve ilgi isteyip ebeveynlere yapışık hale gelme çocukların davranış gerilemesine dair en çok gösterdiği hareketlerdendir.
Davranış Gerilemesi Durumunda Ebeveynler Ne Yapabilir?
Çocuklarda regresyon 3-6 yaşlar arasında yaygın olarak görülmektedir. Dolayısıyla bu süreç içerisinde ebeveynler olarak çocuğunuza karşı anlayışlı ve sabırlı bir tutum içinde olmalısınız.
Çocuğunuzun yaşının olgunluğu ile davranması için “Sen artık büyüdün, böyle yapma, bu hareketler sana hiç yakışmıyor.” gibi cümleler kurarak baskı yapmaktan kaçınmalısınız. Çocuğunuzun bu davranışları savunma mekanizması olarak geliştirdiğini unutmayın. Bu cümleler çocuğunuzun davranışlarını tetikler, daha çok ilgi gördüğünü düşünen çocuk bu hareketleri yapmaya devam edecektir, bu da sürecin daha da uzamasına sebep olabilir. Yapmak istediği etkinliklerden, oynamak istediği eşya ve oyuncaklardan vazgeçirmeye çalışmayın, izin verin oynasın. Bu sayede kendini istediği nesneden uzak ve yoksun hissetmeyecektir.
Sorunu kalıcı bir şekilde çözebilmek için çocuğunuzun neden böyle yaptığını keşfetmeye çalışabilirsiniz. Belki taşınmak istemiyor ya da okula başlamak istemiyor ve bu yüzden hala bebek gibi davranıyor olabilir. Yeni hayat düzeni ona zor geliyor ya da size anlatamadığı bir durum yaşıyor olabilir.
Çocukların gerileme davranışları ve bebeksi hareketler sergilediği durumlarda ebeveyn olarak sakin kalmak ve destekleyici davranmak sürecin çözümü için çok daha faydalı olacaktır. Çocuğunuzu zorlamak ve daha önce oluşturduğunuz sınırlara saygı duymasını beklemek gibi baskıcı bir tavır sergilemekten özellikle uzak durmalısınız. Nasıl davranmanız gerektiğine dair endişeleriniz varsa “Çocuklara Küsmek Doğru Mudur?” başlıklı blog yazımızı okuyarak bilgi edinebilirsiniz.
Sevgi dolu ve çocuğunuza karşı anlayışla yaklaştığınız bir tavır içinde olmak, strese girmeden ve baskı yapmadan bunun geçici bir süre olduğunu hatırlayarak davranışlarınızı şekillendirmek, kendini güvensiz hissettiğinde ve kaygı duyduğu anlarda ailesinin kendisi ile ilgileneceğini çocuğunuza gösterecektir. Bu ilgiyi hisseden çocuk eski davranışlarını uygulamayı bırakacaktır.
Tüm bunların dışında, çocuğunuzun sizinle paylaşamadığı ya da sizin fark etmediğiniz sorunları da olabilir. Bu gibi genel durumlarda uygulanan çözümler yeterli olmadığında uzmanlardan ve okuldaki danışmanlardan destek isteyerek süreci sağlıklı bir şekilde yönlendirebilirsiniz.
Anne, bebek ve çocuk ihtiyaçlarınızın tamamını karşılayabileceğiniz ürünleri keşfetmek için Welcome Baby mağazalarını ve Welcome Baby web sitesini ziyaret edin.
Kaynaklar:
- https://sevgilibebek.com/bebeksi-davranislar-cocuklarda-regresyon/
- https://www.cocukpsikiyatri.org/cocugum-bebek-gibi-davraniyor/