Beyin Nasıl Öğrenir?
Beyin, öğrenme sürecindeki işlevsel ve yapısal olarak aktif çalışan en önemli organdır. Öğrenme eylemi herhangi bir davranışın, yeteneğin, becerinin, duygunun ya da seçimin kazanılması olarak ifade edilir. Beynin öğrenmesi, yeni kazanımlar elde etmenin yanında mevcut bilgilerin ya da duyguların değiştirilmesi eylemini de içeren bir süreçtir.
Öğrenmenin bir kısmı gözlem yeteneği, duygusal bağlar, odak problemi ve çevresel etkenlere bağlıdır ve bilişsel farkındalık dışında gerçekleşebilir. İnsanların çevrelerinde yaşadıkları herhangi bir olayın sonucunda kazandıkları deneyimleri beyinleri üzerinde etki gösterecektir.
Beyin öğrenirken farklı birçok metottan faydalanabilir. Yeni bir şey öğrenmek istediğinizde beyninizdeki nöronlar arasında bir bağ kurulur. Nöron bağların kuvvetli hale gelmesi ile öğrenme daha kalıcı olacaktır. Dolayısıyla öğrenmenin en etkili yöntemlerinden biri tekrar etmektir.
Etkili Öğrenmede Duyguların Önemi
Etkili bir öğrenim biçimi için duygular çok önemlidir. Nöronlar içerisinde bilgileri taşıyarak bilgilerin duyular ile etkileşip aktarılmasını sağlar.
Çeşitli şekillerle bize ulaşan bilgiler, o bilgiye verdiğimiz önem derecesine göre beynimize kaydolmaktadır. Merak etmediğimiz ve ilgi duymadığımız yani duyguların hareketlenmediği olaylarda beynin hipkamp noktası hareketlenmeyecektir.
Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Eğitimi Bölümü mezunu, P4C Eğitim Uzmanı, PYP Öğretmeni Asuman Önder’in bu konu hakkında söylediklerini sizlerle paylaşıyoruz.
“Güzel bir günden merhabalar, beyin çalışıyorum. Çalışmayı, araştırmayı en sevdiğim konulardan biri. Az önce bir anneden telefon aldım. Çocuğu için tavsiye istiyor, zorlanıyor, sabır diyor, gayret diyor kendi kendine, dikkatle notlar alarak dinliyor. Ben de bu paylaşımı yapmaya karar verdim. İhtiyacı olana, konuyu sevene, ilgisi olana katkı olsun diye. Öğrenme şu mekanizmaları kullanıyor.
1. Bilgi İşlem Teorisi
2. Beyin Temelli Öğrenme
3. Nörofizyolojik Öğrenme/Hebb
4. Öğrenme Tarzları
Merak edenler bu mekanizmaları araştırabilir. Öğrenme canlı bir doku olan beyinde gerçekleşiyorsa, öğrenme öncesi ve sonrası farklılıklar var mı? Olmalıdır diye, bilim insanları FMRI ile görüntülemişler. Öğrenmenin resmi; öncesi ve sonrası 2. resimde. Tekrarlarla öğreniyoruz, öğrenmek istediğini tekrar et. Tekrar edince öğreneceğini unutma. Bu konuda exper değilim, beyin ve öğrenmeyi araştırmak hep ilgimi çekiyor, başvurulacak çok kaynak var. Bana her zaman bu konuda tüm cömertliği ile yardımcı olan Yankı Yazhan Bey’e bir kez daha teşekkürlerimle önerdiği iki kaynağı paylaşmak istiyorum. Biri; Olcay Kara – Disleksi kitabı. Diğeri; güzel makalelerin olduğu “understood.org” web sitesi.”
Asuman Önder (@asuman_sonmez_onder)
Anne bebek ve çocuk ile ilgili merak ettiğiniz konular hakkında bilgi edinmek için Welcome Baby Blog sayfamızı; bebeğinizin ihtiyacı olan tüm ürünleri keşfetmek için Welcome Baby web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.