İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Kardeş İstemeyen Çocuğa Nasıl Yaklaşılmalı?

Kardeş İstemeyen Çocuğa Nasıl Yaklaşılmalı?
Anne ve Bebek

Kardeş İstemeyen Çocuğa Nasıl Yaklaşılmalı?

Ebeveynler için çocuklarına kardeş yapma kararı zor bir süreçtir. Fakat kardeşlik duygusu bu zor süreci yenecek kadar da güzeldir. Her çocuk farklı olacağı için kardeşi benimseme durumu da farklılık gösterecektir. Ebeveyn olarak bu durumun normal olduğunu ve kontrol altına alınabilir bir duygu olduğunu bilmek gerekir.

Kardeş Kıskançlığı

Kardeşlik duygusu her çocuğun yaşaması gereken bir duygu olarak anlatılmaktadır. Kardeşi olacağını öğrenen çocuk ilk başlarda bu duygunun farkında olmadığı için isyan ederek karşı çıkacaktır fakat kardeşiyle büyürken yaşadığı güzel duygular bu durumu daha kolay kabullenmesine neden olacaktır. Söylediğimiz gibi her çocuğun duygu durumu farklı olacağı için kardeşi kabullenme konusunda da farklılıklar yaşanabilir bu da kardeş kıskançlığına sebep olabilir. Bu nedenle ebeveyn olarak kardeş yapmaya karar verdikten sonra çocuğunuzun vereceği tepkilere hazırlıklı olmak gerekirken bu durumun geçici bir süreç olduğunu unutmamak gerekir.

Bir aileye kardeş gelmesi demek aslında tüm düzenin bozulması demektir. Anne için 9 ay süren bu macera dolu süre aynı şekilde kardeşi olacak çocuk için de geçerli olacaktır. Kardeş doğduktan sonra da kardeşi olan çocuklara bilinçli ve dikkatli davranmak gerekir.

Kardeş doğduktan sonra normal olarak artık ilk çocuğun üzerine eskisi kadar düşülmediği görülecektir fakat tabi ki ikisinin de değeri aynı olacaktır. Önemli olan bu durumu çocuklara yansıtmamak olacaktır.

Kardeş İstemeyen Çocuğa Nasıl Yaklaşılmalı?

Kardeş Haberi Nasıl ve Ne Zaman Verilmeli?

Her çocuğun kardeşi olacağını bilme hakkı vardır. Bu durumu ve süreci saklamak çocukların psikolojisini olumsuz bir yönde etkileyebilir. Çocuğun yaş farklarına ve psikolojik durumlarına göre kardeş haberinin verilme zamanı ve şekilde değişiklik gösterebilir. Önemli olan doğru yerde ve zamanda çocuğunuzun psikolojisini kötü etkilemeyecek, bilinçli bir şekilde haberi vermek olacaktır. Aynı zamanda çocuğunuza zaman vermeniz gerekmektedir. Bir kardeşe sahip olma durumunu hemen kabullenmesini sağlamak doğru olmaz, çocuklarınıza karşı hep sabırlı ve tutarlı bir tutum içerisinde olmanız gerekir.

  • Okul çağına gelmiş bir çocuğunuza kardeşi olacağı haberini vermek daha kolay olacaktır çünkü çocuğunuz somut ve soyut durumları anlayacak olgunluğa gelmiştir.
  • Çocukların yaş farklılıklarına göre kardeşi kabullenme durumu ve tepkileri farklı olacaktır. Özellikle 0-3 yaş çocukların soyut anlama durumu gelişmediğinden kardeşi anne karnında bir birey olarak görme durumunda da zorlanacaktır. 0-3 yaş aralığındaki çocuklar sabırsız olurlar ve anneye sürekli kardeşin nerde olduğunu sorarlar, bu nedenle çocuklara kardeşinin doğacağı zaman doğru olarak söylenmelidir ve yanlış bilgiler verilmemelidir. Çocuğunuz okul öncesi yaştaysa kardeşi olacağını ilk andan öğrenmesine gerek yoktur. Sorduğu sorular sizleri yoracağı için 3-4 ay bekleyebilirsiniz.
  • Hamileliğinizden 3-4 ay geçtikten sonra çocuğunuza bir kardeşi ya da bir ablası olacağını söyleyebilirsiniz.
  • Bir kağıda anne karnı ve bebek çizerek çocuğunuza görsel yollarla da bu durumu anlatabilirsiniz.
  • Çocuğunuzun kardeşi olacağını öğrendikten sonra bu haberi kalabalık ve yabancı insanların olduğu bir ortam içerisinde çocuğunuza söylemek yanlış olacaktır.
  • Çocuğunuza kardeşi olacağını söylerken jest ve mimiklerinize dikkat etmeniz gerekir. Çocuğunuz kardeşini ilk o an öğreneceği için kardeşine alacağı tavrı tepkilerinizle ve anlatış bicimizle siz belirlemiş olacaksınız.
  • Çocuğunuzun sorduğu sorulara sakin ve yapıcı bir dille cevap vermeniz gerekir.
  • Belli ve doğru zamanda doktor muayenesine beraber giderek bu durumu daha iyi kabullenmesini sağlayabilirsiniz.

Çocuğunuzun kardeşini daha kolay benimseyip kardeş kıskançlığına engel olmak için,

Çocuğunuz kardeşi olacağını öğrendikten sonra bu durumu sevinçle karşılamasını beklemek yanlış olacaktır. Kardeşi olacağını öğrenen çocuk tüm düzenin bozulacağını düşünerek kendini huzursuz hissedebilir bu da kardeşini istememesine neden olacaktır. Kardeş istemeyen çocuk durumunda da ebeveynlere çok fazla rol düşmektedir. Bunlar;

  • Çocuğunuzun hala ilk günkü gibi sevildiğini hissettirerek kardeşinin bu duruma engel olmayacağını anlatabilirsiniz.
  • Etrafınızdaki bebekli aileler ile çocuklarınızı kaynaştırarak bu durumu az da olsa hissetmesini sağlayabilirsiniz.
  • hastane çıkışı bebeğiniz için hazırlayacağınız oda ve aksesuarları seçerken çocuğunuzun fikirlerini alabilirsiniz. Bu durum çocuğunuzun eve yeni gelecek olan kardeşi benimsemesini sağlayacaktır.
  • Çocuğunuzun kardeşi ile vakit geçirmesine izin verebilirsiniz. Çocuklar kardeşine karşı temasta bulunmak isteyebilirler, bu duruma engel olmak çocuklarınız arasındaki bağı etkileyebilir.
  • Çocuğunuz kardeşine karşı olumlu davranışlar bulunduğunda çocuğunuzu tebrik ederek iyi bir şey yaptığını belli edebilirsiniz.
  • Kardeş doğduktan sonra diğer çocuğun okula başlatılması gibi bir durum söz konusu olursa bu durum çocuğunuzun psikolojisini kötü etkileyebilir. Çocuk kardeş eve gelince kendisini evden uzaklaştırılmış hissedebilir. Bu nedenle doğru zamanda doğru hareketlerde bulunmak gerekir.
  • Anne bebek ile ilgilendiği zaman diğer çocuk ilgisiz kalmamalıdır, baba kardeşi olan çocuk ile ilgilenebilir.
  • İki ebeveyn tarafından da ilgi tek çocukta olmamalıdır.
  • Küçük kardeşi küçümseyecek cümleler kurularak kardeşler birbirlerine kötülenmemelidir.
  • Şaka yollu da olsa kardeşler arasında olumsuz cümleler kullanılmamalıdır.

Çocuklarınıza kardeş konusunda ne kadar dikkatli ve bilinçli davranırsanız bu durumun yavaş yavaş çözüldüğünü göreceksiniz. Kardeş istemeyen çocuğunuz artık kardeşini kabullenerek aralarındaki duygusal bağı hissedecektir. Çocuğunuz kardeşiyle beraber oyunlar oynamak isteyecek hatta kardeşini koruma hissi içerisinde olacaktır. Fakat bununla beraber tartışmaların da olacağını da bilmek gerekir. Bu tartışmalar tatlıya bağlanacak ve birbirlerine olan bağları daha da artacaktır.

Ailenizle yaşadığınız kardeş heyecanınızı paylaştığımız gibi tüm anne bebek ve çocuk ihtiyaçlarınızda da Welcome Baby hep yanınızda.

Kaynaklar:

Diğer Yazılar

Kışın Doğan Bebekler Nasıl Giydirilir?

Kışın Doğan Bebekler Nasıl Giydirilir?

Kışın doğan bebekleri giydirirken kat kat giydirme tekniği kullanmak en iyisidir. Kalın kıyafetler yerine, pamuklu kumaşlardan oluşan ince katmanlar tercih edilmelidir. Eldiven ve baş bölgesini ört...

Daha fazlasını oku
Havale Geçiren Bebek Nasıl Anlaşılır?

Havale Geçiren Bebek Nasıl Anlaşılır?

Havale geçiren bebeklerde belirtiler arasında kasılma, ciltte morarma, hızlı nefes alma, titreme, göz dikme ve bilinç kaybı bulunur. Bebek sert bir zemine yan yatırılmalı, dişlerinin arasına ka...

Daha fazlasını oku