Hamilelikte Mide Bulantısı
Gebelik, ilişki sırasında kadın yumurtasının erkek üreme hücresi olan spermin döllenmesiyle başlayan ve 37-40 hafta süren bir süreçtir. Bu süreç içerisinde hamilelikle birlikte kadın vücudunda hormonal, ruhsal ve fiziksel olarak birçok değişiklik gerçekleşmektedir. Her değişikliği gözle görmek mümkün değildir fakat birbirini tetikleyen değişiklikler mide bulantısı, baş dönmesi, vücut ağrısı gibi sonuçlara neden olmaktadır. Hamilelikte mide bulantısı da genel olarak her kadının hamilelik süreci boyunca karşılaştığı bir durumdur. Ayrıca hamilelik döneminizde sizleri rahat ettirecek hamile giyim ürünlerimizi de keşfedebilirsiniz.
Bu blog yazımızda hamileliğin en çok karşılaşılan süreçlerinden olan hamilelikte mide bulantısı hakkında bilgiler vererek süreci en iyi şekilde geçirmenizi sağlamak istedik.
Hamilelik belirtileri genel olarak her kadında değişiklik gösterebilir, kimi kadın belirtileri daha yoğun yaşarken kimisi bu dönemi daha hafif atlatabilir. Fakat genel olarak görülen belirtiler aynıdır. Hamilelik belirlileri genel olarak döllenme gerçekleştikten sonra 1-2 hafta içerisinde başlar. Gebelik belirtilerinin her kadında değişiklik gösterdiğinden bahsetmiştik. Aynı şekilde görülen her belirtinin de hamilelikle sonuçlanacağını düşünmek yanlış olacaktır. Belirtileri iyice gözlemlemek bu süreçte doğru olacaktır. Aynı şekilde daha önceden yazdığımız “ Gebelik Hesaplama ” konulu blog yazımızı inceleyerek bu süreç hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Annenin yaşadığı stres, fazla yorgunluk, düşük kan şekeri, B6 vitamini yoksunluğu gibi durumlar da mide bulantısının artmasına neden olacağı için hamilelik döneminde daha dikkatli ve özenli davranmak gerekmektedir.
Hamilelik döneminde mide bulantısının kusma ile sonuçlanmaması da normal bir durum olacaktır. Hamilelik mide bulantıları, hamileliğin hemen sonrasında belirmeye başlar. Bu bulantılar, 6 ve 8. haftalarda şiddetlendiği de görülmüştür. Özellikle sabah bulantıları annelerin en çok karşılaştığı durumlardan olacaktır. İlk 8 haftalık dönemde bulantınızı tetikleyecek alışkanlıklardan kaçınmanızı öneririz.
Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar?
Hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar? Sorusu her anne adayının sıkça sorduğu merak edilen konulardan birisidir. Aynı zamanda mide bulantısı genel olarak her hamilelik döneminde görüldüğü için bu bulantı dönemini daha hafif atlatmak isteyecek anneler bu konu hakkında daha çok meraklı olacaktır. Mide bulantısı hakkında bilgi vermeden önce belirtilerin nedeninden emin olduktan sonra mutlaka bir uzman doktora gitmenizi öneririz. Her bünye farklı olacağı için yaşanılan hamilelik ve hamilelik sürecinde gerçekleşen değişiklikle de farklı olacaktır.
Hamilelikte mide bulantısı hamilelik hormonu olan HCG’nin yoğunluğunun kanda artış göstermesiyle birlikte yaşanmaktadır. Yani bu durum genel olarak hamilelik yaşayan her kadında görülen normal bir süreçtir.
Aynı zamanda hamilelikte gerçekleşen bulantı ve kusmalar genel olarak 4-6. haftalar arasında artarak 9’uncu hafta civarlarında en üst seviyeye ulaşmaktadır.
Mide bulantısı çoğu anne adayında hafif seyredebilir. Ve mide bulantısı genel olarak 3. Aydan sonra sonra azalarak kaybolacaktır. Bu mide bulantılarının ve kusmaların size ve bebeğinize zarar vermediğini bilmek anneleri rahatlatacaktır.
Hamilelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?
Gebelikte mide bulantısı nın tamamen önüne geçmek ne yazık ki mümkün olmayacaktır. Fakat doğru uygulanacak davranışlar ve rutinler mide bulantısına iyi geleceği için bu dönemi daha hafif atlatmanızı sağlayacaktır. Aşağıdaki sıraladığımız bazı maddeler bu durumda sizlere en iyi şekilde yardımcı olacaktır.
- Tuzlu şeyler genel olarak mide bulantısına iyi geleceği için gebelik döneminde mide bulantısı ile karşılaşırsanız aşırıya kaçmayacak şekilde tuzlu yiyeceklerden ve atıştırmalıklardan destek alabilirsiniz.
- Çok fazla yorgun kalmak da mide bulantısını tetikleyeceği için hamilelikte bol bol dinlenmeye çalışmalısınız.
- Ağır kokulu, fazla yağlı yemekler midenize ağır geleceği için mide bulantısına neden olabilir. Bu nedenle daha hafif ve kokusuz yiyecekleri tercih edin fakat bunu yaparken almanız gereken proteinlere de dikkat etmelisiniz.
- Bol sıvı tüketimi hamilelik döneminde dikkat etmeniz gereken bir faktör olacaktır. Yudum yudum olacak şekilde bol su tüketmeye dikkat edin.
- Burundan nefes alıp ağızdan vermek mide bulantısına iyi gelecek bir yöntem olacaktır.
- Temiz hava almak mide bulantısına iyi gelecektir. Aynı zamanda vakit geçirdiğiniz, uyuduğunuz ortamı havalandırmak doğru bir yöntem olacaktır.
- Mide bulantısı yemek yeme düzeninizi bozabilir fakat bu durumdan kaçınmak gerekmektedir. Aç kalmak mide bulantısını daha çok tetikleyeceği için azar azar da olsa yeme sıklığını arttırarak yemek yiyebilirsiniz.
- Doktorunuzun önerisi doğrultusunda bitki çayları içmek de mide bulantısının azalmasına neden olacaktır.
- Proteini yüksek gıdalar gün boyunca alınabilir. Bu hem yeteri kadar protein almanızı hem de mide bulantısının azalmasına neden olacaktır.
- Yağlı ve fazla baharatlı gıdalar mide bulantısını tetikleyeceği için tercih etmemeniz doğru bir davranış olacaktır.
- Temiz hava ile birlikte yürüyüşler yapmak sizi hem ruhsal hem de fiziksel olarak rahatlatacağı için mide bulantısının azalmasını da sağlayacaktır.
- Mide bulantılarınız sizi daha çok rahatsız edecek derecede çoğalıyorsa mutlaka doktor kontrolünde bulunmanız gerekmektedir.
Hamilelik heyecanınıza ortak olduğumuz gibi tüm anne, bebek ve çocuklarınızın ihtiyaçları ve en doğru ürünleri incelemek için mutlaka Welcome Baby web sitemizi ve mağazalarımızı ziyaret etmenizi öneririz. Ayrıca annelik ve hamilelik dönemimizde sıkça kullanacağınız anne ve hamile kozmetik ürünleri ni web sitemizden inceleyebilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.