İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi
Anne ve Bebek

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi

Bebeklerde diş çıkarma gelişimsel sürecin olağan bir parçasıdır. Diş çıkarma döneminde bebeğinizde belli rahatsızlıkların ve huzursuzlukların olması çok doğal bir durumdur. Bu dönemde bir takım yatıştırıcı önlemler ile bebeğinize yardımcı olabilirsiniz. Bebeklerin süt dişlerinin çıkması ebeveynler için çok zorlayıcı bir dönem olabilir.

Bebeklerde diş çıkarma döneminin ne zaman başlayacağı değişiklik gösteren ve pek çok ebeveyn için merak konusu olan bir süreçtir. Bazı bebekler dişlerinden bir veya birkaçı çıkmış halde doğabilirken bazı bebeklerin henüz dişi çıkmamış olabilir. Daha erken çıkan diş daha sağlıklıdır yanılgısı doğru değildir. Bu durum tamamen bebeğin genetik faktörleri ve gelişimsel süreci ile alakalı bir durumdur.

İlk dişinin çıkması için tahmini yaş aralığı 3-14 ay arasında olsa da minik bebeklerin genelinde 6 ay civarında ilk dişin çıktığı gözlemlenmektedir. Bir yaşına kadar bebeğinizin hiç diş çıkarmaması durumunda ebeveynlerin çocuk doktoru ya da genel diş hekimiyle görüşmeleri tavsiye edilmektedir.

Sağlıklı bir bebekte, diş çıkarma 6.-7. aylarında başlar ancak her bebeğe göre değişkenlik gösterir ve 27.-28. aylık döneme kadar devam eder. Bebeğinizin dişleri tek tek ya da aynı anda çıkabilir. Diş çıkarma döneminde yaşadığı zorluklardan dolayı iştahı azalan bebeğiniz yerken acı çekmeyeceği için sulu gıdalar tercih edecektir. Bir istisna söz konusu olmadığında bebeklerin önce alt ön taraftaki 2 süt dişi, sonrasında da üst ön taraftaki 4 süt dişi görünür hale gelir. 36 aylık olmadan önce ise toplamda 20 süt dişine sahip olur. Genellikle 6 yaş civarı süt dişleri düşer ve kalıcı dişler çıkmaya başlar.

 

Diş Çıkarmanın Habercileri Nelerdir?

Diş çıkarma dönemindeki ağrı ve hassasiyet her çocukta farklılık gösterebilir ancak diş çıkarmanın eski ve geleneksel inanışlar ile bağdaştırılmış bir belirtisi bulunmamaktadır. Ateş, burun akıntısı ve ishal yanlış bir tanım olarak diş çıkarma dönemi ile ilişkilendirilmiştir. Bu semptomlar sanılanın aksine bilimsel dayanıklı değildir. Ancak diş çıkarma döneminin zor ve sancılı bir süreç olduğunu göz ardı edemeyiz.

Bebeğinizin diş çıkarma dönemindeki davranışları 3. aydan itibaren görülen gelişimsel ağız davranışları ile karıştırılabilir. Bu süreçte bebeğinizi huzursuz eden ve diş çıkardığını anlamanıza yarayacak bazı durumlar söz konusu olabilir. Bunlardan en çok görülen davranışları sizlere yardımcı olması için derledik:

  • Ateş (Genelde 38 °C'yi geçmez ve doktor müdahalesi gerektirmeden kontrol altına alınabilir.)
  • Aşırı salya oluşumu
  • Salya akıtmaya bağlı ağız kenarlarında kızarıklık
  • Geceleri yoğunlaşan huzursuzluk hali
  • Sürekli olarak ısırma eğilimi
  • Parmak emme
  • Gözle görülebilen ya da görülmeyen şişkin diş eti dokusu
  • Diş eti ağrısı
  • Diş eti ağrısının kulaklara vurabileceği durumlarda sıklıkla kulak tutma
  • İştahsızlık
  • Hafif ishal
  • Sinirlilik hali
  • Huysuzluk
  • Uyuyamama ya da normal uyku saatinde hareketlilik
  • Sürekli katı maddeleri çiğneme ve ısırma isteği

Diş çıkarma döneminde bebeklerin bağışıklık sistemleri zayıfladığı için enfeksiyonlara daha çok yatkınlık görülmektedir. Eğer bebeğinizin koltuk altından ölçülen ateş 38 °C ve üzerinde ise aynı zamanda ishali çok sulu ve çok sıksa ve bu duruma öksürük, burun akıntısı, kusma gibi şikayetler eşlik ediyorsa mutlaka doktorunuza danışın.

 

Diş Çıkarma Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Dişlerin çıkarken bebeğinizin diş etine yaptığı baskıyı azaltması için evde uygulayabileceğiniz birkaç yöntem bulunmaktadır. Öncelikli olarak bebeğinize çiğneyebileceği soğuk bir şeyler vermek onun diş çıkarma dönemini daha rahat geçirmesine yardımcı olacaktır. Bebeğinizin diş etlerindeki baskıyı azaltmak ve soğuk bir rahatlama yaratmak için diş etlerine sürülen, ağrı hafifletici jeller kullanılabilir.

Diş etlerine, temiz ve soğuk bir bez yardımı ile masaj yaparak bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz. Diş etlerini kaşımaya yardımcı olmak için sert meyve sebzelerden yararlanabilirsiniz. Boğulma riski içeren çiğnemesi zor yiyeceklerden kaçının. Bebeğiniz mutlaka ebeveyn gözetiminde olmalıdır. Hafifçe sallayarak uyutmaya çalışmak ve ılık su ile banyo yaptırmak bebeğinizin sakinleşmesi için ve bu dönemde yaşadığı huzursuzluğu gidermek için etkili yöntemler arasında yer almaktadır.

En çok tercih edilen araçlar arasında diş kaşıyıcılar bulunmaktadır. Soğutularak ve buzdolabında saklanarak kullanılabilen özellikteki diş kaşıyıcıların soğuk etkisi sayesinde bebeklerinizin diş etleri rahatlayacaktır.

Sevimli modelleri ile bebeğinizin çok seveceği ve kullanırken rahat edeceği diş kaşıyıcı modellerini aşağıdan inceleyebilirsiniz:

 

Bebek bakımına dair ebeveynlerin ve bebeklerin ihtiyaç duyacağı tüm ürünlere Welcome Baby web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar:

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Diğer Yazılar

Bebeklerde Gaz Sancısı

Bebeklerde Gaz Sancısı

Bebeklerde gaz sancısı, doğumdan sonraki ilk 3 ayda görülen, fizyolojik bir adaptasyon sürecidir. Bebekler, emme sırasında fazla hava yutar ve bağırsak sistemleri tam olgunlaşmadığı için gaz oluşum...

Daha fazlasını oku
Bebeklerde Ateş

Bebeklerde Ateş

eklerde ateş, vücudun bağışıklık yanıtı olarak görülür. Ateşin yükseldiği durumlarda doğru müdahale yöntemleri ile rahatlama sağlanabilir.

Daha fazlasını oku