Bebek Ayakkabı Numarası Nasıl Hesaplanır?
Kas ve kemik gelişimleri henüz devam eden minik bebeklerinizin ayak yapısı, yetişkinlerinkinden farklı olarak, genellikle topuk kısmı dar, parmaklara doğru genişleyen, yağ dokulu ve oldukça esnek bir yapıdadır.
Bebek ve çocuk ayakları, kemik değil kıkırdak yapıda olduğu için yanlış ayakkabı seçimi, çocuğunuzun ileriki yaşlarında da sorunlu ayak problemi yaşamasına sebep olabilir. Bebek ayak problemleri, dikkat edilmediği sürece, gelişim çağında veya ilerleyen zamanlarda bacak ve sırt problemlerini de beraberinde getirebilir.
Doğumdan itibaren bebeğinizin ayaklarını serbest ve özgür bırakmanız, ayak gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır. Esnek ve kıkırdak yapıdaki minik ayakların, şekil bozuklukları yaşamaması için uzmanlar, yeni yürümeye başlayan bebeklerin, çıplak ayakla ya da çorapla yürüyerek ayak gelişiminin desteklenmesini önermektedir. Sendeleyerek yürümeye başlayan minikler, önce ayak tabanları ve topuklarıyla yürümeyi hissettiği için çocuklarınızı ilk zamanlarda sadece yalın ayakla ya da çorapla yürümeye alıştırmak kas gelişimi için çok önemlidir.
Bebeklerin ayaklarındaki kıkırdak dokunun kemikleşmesi, yağ dokusunun kaybolması ve kaslarının bastığı yeri tam anlamıyla kavrayabilmesi yaklaşık olarak 4 yaşa denk gelecektir. Genellikle 6. aydan itibaren ilk adım ayakkabıları tercih edilmektedir. İlk adım ayakkabıları sayesinde bebeğiniz yürümeye başladığında hızlı ve güvenli bir şekilde ilerleyebilir ve ayak sağlığı olumsuz olarak etkilenmez.
Bebek Ayak Sağlığı Neden Önemlidir?
Miniklerin gelecekte yaşayabilecekleri tüm ayak problemleri, tam da ilk yürümeye başladıkları zamanlarda oluşmaya başlamakta olan sorunlardır. Sadece görüntüsü için seçilerek alınan bebek çocuk ayakkabı modelleri ileriki yaşlarda ayak sağlığı açısından bebeğinizin zorluk yaşamasına sebep olacaktır.
Yürümeye başlamadan önce bebeğiniz için tercih edebileceğiniz en güzel ayakkabı, tabanı yumuşak patikler ya da altı kaydırmaz çoraplar olacaktır. Bu sayede bebeğinizin ayakları ev içinde ve kapalı ortamlarda soğuktan korunurken kas gelişimi de en iyi şekilde desteklenir ve bebeğiniz yürürken ayaklarını hissetmeye başlar.
Henüz yürümeye başlayan bebeğiniz dışarda yürümek istediğinde tercih etmeniz gereken ayakkabı ise tabanı yumuşak, bebeğinizin ayağını sıkmayacak ve hareketlerini kısıtlamayacak esnek ayakkabılardan olmalıdır.
Bebeklerin Ayak Sağlığına Nasıl Dikkat Edebiliriz?
Gün geçtikçe gelişen bebeğinizin ilk adımlarından sonra doğru ayakkabılar seçerek sizinle birlikte sokaklarda gezebileceği, rahat yürüyüş yapmasını sağlayacak; sadece görüntüsünü önemseyerek ayakkabı alışverişi yapmadan bebek ayak sağlığına nasıl dikkat edebilirsiniz sizin için listeliyoruz:
- Bebek ayak ölçüsü alınmalı ve bu ölçüye uygun ayakkabı tercihi yapılmalıdır.
- Miniklerin en az 6. aya kadar çıplak ayakla, çorap ya da patiklerle yürümelerine destek olunmalıdır.
- Sert ayakkabılar almaktan kaçınıp esnek ayakkabılar tercih edilmelidir.
- Dar gelen ya da büyük gelen ayakkabılar giydirilmemelidir. Olması gerekenden daha büyük ya da daha küçük ayakkabılar giydirmek, bebek ayak yapısını bozan en yanlış davranışlardan biridir.
Bebek ve Çocuk Ayakkabısı Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Tercih edeceğiniz yanlış formdaki ayakkabılar, bebeğinizin ayağına baskı uygulayarak formunu bozacak ve ayak gelişiminin düzgün bir şekilde ilerlemesini engelleyecektir. Uygun bebek ayakkabısını seçerken göz önünde bulundurmanız gereken önemli detayları sizler için sıraladık:
- Bebek ayakkabıları, miniklere denge problemi yaşatmayacak, ayak bileğini kavrayıp destekleyecek, ayağın şeklini alabilen ve esnek bir tasarıma sahip olmalıdır.
- Tabanı yeri sağlam tutan, kaymayan malzemeden yapılmış ayakkabıları tercih etmelisiniz.
- Bebek ayakkabısı yer ile temas etme hissini vermelidir. Bebeğiniz yere değme hissiyle birlikte denge kurmaya çalışacak ve düşe kalka yürümeyi öğrenecektir.
- Seçtiğiniz ayakkabı ne çok sıkı ne de çok bol olmalıdır. Ayakkabının önünde bir parmak boşluk kalmalı ve bebeğinizin ayağını kavrayacak şekilde olmalıdır.
- Ayakkabının özellikle ön kısmı yumuşak ve esnek olmalı, minik bebeğinizi adım atarken ve koşarken zorlamamalıdır.
- Topuk kısmı ise sert olmalı ve bebeğinizin topuğunu kavramalıdır.
- İç taban kısmı düz olan ayakkabılar, bebeklerin ayak ve basış sorunu yaşamasına sebebiyet vereceğinden, ayak tabanı oyuğuna denk gelen bir yükselti bulunan bebek ayakkabılarını seçmelisiniz. Eğer ayakkabının tabanı 40 dereceye kadar bükülebiliyorsa bebeğinizin ayakları için ideal demektir.
- Bebek ayak numarası tablosu nu inceleyerek bebeğinizin ayak ölçülerine uygun olan ayakkabıları tercih edebilirsiniz.
- Çocukların ve minik bebeklerin narin ciltleri, alerjik reaksiyona daha yatkın olduğu için kalitesiz malzemelerden üretilmiş, sentetik ve zararlı maddeler kullanılmış ürünler seçmekten kaçınmalısınız.
- Hareketli miniklerin ayakları terlediğinde, kaşıntı, döküntü, mantar, alerji, egzama gibi problemlerle karşılaşmasına sebep olabilir. Hava alan doğal malzemelerden yapılmış ayakkabılar, bebeğinizin ayaklarının serin kalmasını sağlarken terletmez ve rahatsızlık hissi vermez. Bu sebeple doğal malzeme ile üretilmiş ayakkabılar ilk tercihiniz olmalıdır.
Bebek Ayakkabı Numarası Nasıl Hesaplanır?
Bebek ayakkabı numarası, topuk ile en uzun parmak arasındaki mesafenin ölçülmesiyle hesaplanır. Genelde tüm bebek ayakkabılarının iç tarafında, ayakkabının kaç numara veya kaç santimetre olduğu yazmaktadır.
- Bebeğinizin ayak numarasını pratik bir şekilde evde hesaplamak için;
- Bebeğinizin ayağını bir ayakkabı kutusuna basmasını sağlayın.
- Topuğunu ayakkabı kutusunun köşesine denk getirin ve ayak başparmağının olduğu noktayı işaretleyin.
- İşaretlediğiniz alanın, kutunun köşesine olan uzaklığını ölçerek kaç cm olduğunu hesaplayın.
- Elde ettiğiniz değerin kaç numaraya karşılık geldiğini aşağıda sizinle paylaşacağımız tablodan kontrol ederek ayakkabı tercihinizi yapabilirsiniz.
Bebek Ayakkabı Numarası Tablosu
Ayakkabı numaraların beden karşılığı bebeğinizin gelişim hızına, ayaklarının boyutuna ve her markanın kendi kalıbına göre değişmektedir. Bebeklerin ayak numaraları bazı markalarda S-M şeklinde ifade edilebilir. Birtakım farklılıklar söz konusu olsa da genel fikir sahibi olabileceğiniz, tüm ayakkabı numaralarının karşılığını bulabileceğiniz, ayakkabı numara tablosu nu aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.
Ayak Uzunluğu |
Bebek Ayakkabı Numarası |
Bebek Ayak Bedeni |
11 cm |
17-18 |
Small |
12.5 cm |
19-20 |
Medium |
14.2 cm |
21-22 |
Large |
15.5 cm |
23-24 |
X Large |
16.5 cm |
25-26 |
Çocuk X Small |
17.5 cm |
27-28 |
Çocuk Small |
18.5 cm |
28-29 |
Çocuk Medium |
19.5 cm |
30-31 |
Çocuk Medium Plus |
Minik bebeğinizin ilk adımlarında ve büyüme döneminin tamamında yanınızda olacak, doğru ayak gelişimi sağlarken bebeğinizi rahat ettirecek; Superfit, Sanbe, Gigi Ayakkabı, Stephen Joseph markalarının birbirinden sevimli ve konforlu ayakkabıları Welcome Baby web sitesinde sizleri bekliyor.