İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Bebeğim Neden Kısa Uyuyor?

Bebeğim Neden Kısa Uyuyor?
Anne ve Bebek

Bebeğim Neden Kısa Uyuyor?

Gün içindeki kısa kestirmelerin hem ebeveynler için hem de bebekler için zorlayıcı bir durum olduğunu biliyoruz. Bebeğinizin aniden kısa uykulara dalıyor ve neden olduğu hakkında bir fikriniz yok mu? ya da uykuya dalıyor fakat sonra geri mi uyanıyor? Bebeğinizi uyutmak için sürekli olarak harcadığınız efor sizi yormuş ve bıktırmış olabilir. Bebeğim neden kısa uyuyor? yazısında yorulmuş ebeveynler için küçük ipuçları hazırladık.

Kısa uykular, standart uykulardan daha kısa süren, yaklaşık 30-50 dakika arasındaki uyku döngüleridir. 50 dakikadan daha uzun süren uykular, bebeğinizin uykuya dalabildiğini gösterir. Yani bebeğiniz sadece 30 dakika uyuyorsa bu maalesef çok kısa ve yetersiz bir uyku döngüsüdür diyebiliriz.

Bir bebeğin uykuya dalması ve uykuda kalabilmesi için vücudunda uyku basıncının oluşması gereklidir. Kısa uyuklamalar gerçek bir problemdir, çünkü derin ve onarıcı gündüz uykusunu engeller. Bu da dolaylı ve sürekli olarak aşırı yorgun ve huysuz bir ruh halindeki bebeğe yol açar.

Aynı zamanda kısa uykular, bebeğinizin gece boyunca ve sabahın erken saatlerinde uyanmasına neden olabilir. Sabah erken saatlerde uyanan bebeğiniz gün içinde kısa kısa şekerlemeler yapacaktır. Bu da uyku döngüsündeki kısa ve kesik uyuklamaları kısır döngü haline getirecektir.

Bebeğim Neden Kısa Uyuyor?
 

Bebeğinizin Kısa Kestirmelerini Nasıl Düzeltebilirsiniz?

Bebeklerin uyku düzenini sekteye uğratacak kısa şekerlemelerin sebebini bulmak için bazı konulara dikkat etmeniz gerekir. Bu konuları birlikte inceleyelim.

Yorgun ve dinlenmeye ihtiyacınız olmasına rağmen rahat ve uygun bir ortam sağlanmadığında yetişkinler de uyumakta zorlanabilir. Bu durumun bebeğiniz için de geçerli olduğunu unutmayın. Bebeğinize uygun bir ortam sağlamak için her uyku öncesinde yaptıklarınızı bir rutine bindirerek onu rahatlatmayı deneyebilirsiniz.

Bebeğinizin bezini ve varsa rahatsız edici kıyafetlerini değiştirip mümkünse uyku tulumu giydirerek ve ışığı loş bir hale getirerek bebeğiniz için yatıştırıcı bir uyku rutini oluşturabilirsiniz. Bu rutini sürekli tekrarlamanız halinde bebeğiniz uyku için uygun koşulların sağlandığını anlayacaktır.

Işık bebeğinizin beyni için bir uyarıcı görevi görür, bu uyarıcı uykuya dalmada ve uykuda kalmada zorluk yaşatacağı için bebeklerde uyku eğitimi sırasında kaçınılması gereken durumlar arasındadır. Eğer bebeğiniz eli ile yüzünü kapatan bir yatış pozisyonunda ise ortam yeterince karanlık değil demektir.

Bebeğinizi zifiri karanlıkta yatırmaktan endişeleniyor olabilirsiniz ancak mümkün olan en loş ışığı kullanmanız bebeğinizin kaliteli ve uzun bir uyku uyuması için çok önemlidir. Hem sevimli hem de göz yormayan bblüv Hibü Silikon Led Gece Lambası ile bebeğinizin odasını loş ve uygun bir ortama dönüştürebilirsiniz.

Bebeğiniz yaklaşık olarak 6 aylık olduğu dönemlerde gün içinde 3 kez uyumak çok yaygın olarak görülen normal bir durumdur. Bu süre içinde bebeğinizin uyuduğu 3. uykunun şekerleme uykusu olması çok normaldir. Son uykusuna ulaşmasını sağlayacak 20-40 dakika arasındaki uykular, uyku eğitimi sağlamak için bebeğinizin destekçisi olacaktır.

Yine de şekerleme uykularını daha uzun uykulara dönüştürmek için çabalamanız gerekmektedir. Uyku saatlerini uzatmaya çalışırken her şekerlemeyi birbirinden bağımsız olarak düşünün. Günün ilk kısa uykusu her zaman uzama eğilimindedir. Bu yüzden uyku uzatma çalışmalarına günün ilk kısa uykusundan başlayabilirsiniz.

Uyku vakitleri çok kısa sürüyorsa bebeğinizi kucağınıza alıp sallamayı deneyebilirsiniz. Eğer bebeğinizi pışpışlayarak ya da sallayarak uyutmanız kestirme saatlerini uzatıyorsa ona yardım etmeye devam etmelisiniz. Sürekli olarak uyuyup uyanmak bebeğiniz için de yıpratıcı bir hal alabilir. Bu durumda ona yardım etmeniz gerektiğini unutmayın. Bebeğinizin daha uzun uyuyabilmesi ya da uykuya dalabilmesi için emziklere, uyku arkadaşına veya sallanmaya ihtiyacı oluyorsa ona bunu vermekten çekinmeyin.

Oioi markasının Emzikli Uyku Arkadaşı oyuncak modelleri bu dönem için tam aradığınız ürün olabilir.

Bebeğinizi iki uyku arasında yeterince uyanık tuttuğunuzdan emin olmalısınız. Bazen bebeğinizi biraz daha uyanık kalması için zorlamanız gerekebilir. Bebekler uykuya dalmak için yeterince yorgun olabilir ama uykuda kalmak için bu yorgunluk yeterli değildir. Bebeğinizin uzun uykuya geçerek yeterince uyuması için saatlerce uyanık kalması gerektiğini de düşünmeyin. Yalnızca 10-15 dakika daha uzun süre ayakta kalmaya zorlayarak da bebek uyutma sürelerini uzatmayı başarabilirsiniz.

Bebeğinizi uyku zamanı için uyanık tutmanın yanında bu süreyi aktif olarak da değerlendirmeniz gerekir. Eğer sadece oturuyorsanız ve bir sonraki uyku vaktini bekliyorsanız maalesef bebeğiniz de bunu bekliyor demektir. Oyun oynayarak, dışarı çıkarak ve fiziksel olarak hareket ederek gerçekleştirdiğiniz eylemler uyku basıncının artmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca bebeğinizin aşırı yorgun olması da kısa şekerlemeler yapmasına neden olabilir, bunun için bebeğinizi iyi gözlemleyin ve üzerine çok gitmediğinizden emin olun.

Bebeğinizin açlık ipuçlarına göre her 2-3 saatte bir besleme yapabilirsiniz. Bazı bebekler, son öğünlerinin ya da beslenmelerinin üzerinden 3 saatten fazla zaman geçmişse açlıktan uyanıyor olabilirler. Bebeğinizin kısa uykusunu yapmadan önce beslemeyi deneyebilirsiniz. Bu sayede karnı doyan bebeğiniz şekerleme yapmayı öteleyecek ve uzun uykusuna dalabilecektir.

Bebeklerin gece uykusunu öğrenerek uyku eğitimi kazanması çok önemlidir. Geceleri doğru ve verimli bir şekilde uyuyan bebeğinizin güç içindeki şekerleme süreleri uzayacak ve kendi kendine uyumayı öğrenecektir. Bebeklerin uyku düzenini oluşturmak için çabalıyorsanız “Bebeklerde Uyku Eğitimi” başlıklı blog yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Diğer Yazılar

Annelik Duygusu ve Değişen Duygular

Annelik Duygusu ve Değişen Duygular

Annelik duygusu, annenin bebeğiyle sevgi dolu bir bağ kurmasını sağlar. Bu duygu annede fiziksel ve psikolojik değişimlere yol açarak anneliğe hazırlık sürecini destekler.

Daha fazlasını oku
Bebeğinizi Giydirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeğinizi Giydirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeklerin hassas ciltlerine uygun kıyafet seçimi, yumuşak kumaşlar, rahat giydirme ve temizlik için doğru yöntemlerle sağlıklı bir giyim deneyimi sağlayın.

Daha fazlasını oku