Montessori Yöntemi ile Çocuk Büyütmek
Bir ebeveyn olarak çocuğunuzu ne şekilde büyüttüğünüz çok önemli bir detaydır. Çocuğun kreşten ve anaokulundan önce eğitim aldığı yer büyüdüğü ev ortamı olacaktır yani ebeveynler bir öğretici kadar dikkatli olmalıdır. Bu nedenle çocuğunuza kazandırmak istediğiniz davranışları hangi şekilde öğrettiğiniz, hangi alışkanlıkları kazandırmak istediğiniz önemli olacaktır. Çocuğunuzun yaşayarak, kendi deneyimleri ve iş birliği içerisinde büyümesini istiyorsanız size en iyi şekilde yardımcı olacak yöntem Montessori yöntemi olacaktır.
Montessori Yöntemi Nedir?
Montessori yöntemi çocuk merkezli bir eğitimdir. Temel olarak çocukların sorumluluklarını bilme, kendi yapabildiği şeyleri ebeveynden yardım almadan, bağımsız olarak yapabilme, kendilerine yetebilme, özgüven kazanmalarını sağlayan bir eğitim ve yetiştirme yöntemidir. Montessori eğitimi daha çok okullardaki sınıf içi merkezlerde çocukları bu yönde destekleyecek bir yöntemdir fakat ebeveyn olarak ev içerisinde sağladığınız bazı düzenlerle de çocuklarınızı bu yönde eğitebilme imkânı bulabilirsiniz.
Montessori yöntemi ile büyümüş çocukların;
- Kendi başlarına problem çözme yöntemleri gelişir.
- Kişiliklerini kazanırlar.
- Özgüvenleri gelişir.
- Kendi kendilerini motive ederler.
- Merak duyguları gelişir.
- Çevrelerindeki insanlara ve kendilerine saygı duyarlar.
- Kendi yeteneklerini keşfedebilirler.
Evde Montessori Yöntemi Nasıl Uygulanır?
Çocuklarınızı Montessori eğitimini temel alarak yetiştirmek isterseniz ev içerisindeki ortamları çocuğunuz için düzenlemeniz gerekmektedir. Çocuğunuz uyku saati geldiğinde ebeveyninden destek almadan yatağına gitmeli, destek beklemeden oyuncaklarına ya da kitaplarına ulaşmalıdır. Bunun için çocuğunuzun odasını boyut olarak çocuklarınızın vakit geçirirken zorlanmayacağı şekilde düzenleyebilirsiniz.
Banyo, mutfak tezgahı gibi ortamlara daha kolay dahil olabilmesi için yükseltici ve güvenli merdivenler ya da sandalyeler temin edebilirsiniz. Çocuğunuz gün içerisinde diş fırçalama, el yıkama gibi ihtiyaçlarını kendi başına yapmalıdır. Aynı zamanda çocuğunuzun oyuncaklarını şeffaf kutularda rahatlıkla görebileceği şekilde konumlandırırsanız, çocuklarınızın oyuncaklarını daha rahat görüp erişebilmelerini sağlayabilirsiniz.
Çocuğunuzun kıyafetlerini kendi başına giymesine, giydiği kıyafetleri kendi seçmesine hatta çıkardığı kıyafetleri kirli sepetine kendi atmasına izin verebilirsiniz. Ayakkabılarını kendi giymesine, bağcık bağlamayı kendi kendine öğrenmesine destek olabilirsiniz. Çocuğunuz yaptığı yanlışı kendisi fark ederek düzeltmeye çalışacaktır. Yemek saati geldiğine kendi mamasını karıştırmasına, meyveleri yıkarken sizlere yardım etmesini sağlayabilirsiniz.
Çocuğunuza aldığınız oyuncakların daha gerçekçi tasarımlara sahip olmasında dikkat edebilirsiniz. Okula giderken kendi çantasını kendisi hazırlamasına, okul ihtiyaçlarını kendisinin belirlemesine izin verebilirsiniz. Çocuğunuz okumak istediği kitapları kendi seçmesi de kitap okuma hevesini yerine getirecektir. Çocuklarınızla birlikte bir bitki yetiştirmek, çiçekleri düzenli olarak sulamak da çocukların sorumluluk duygusunun gelişmesine katkı sağlayacaktır.
Montessori Yöntemini Uygularken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Montessori yönteminde temel kişi çocuktur ve her şey çocuğunuza göre düzenlenmiştir. Çocuğunuzun çevresini rahat bir şekilde keşfetmesine izin vermeniz gerekmektedir. Bir işi yapmak için istekli olan çocuğunuzu engellemek doğru bir davranış olmayacaktır. Çocuğunuzu o işi yapabilmesi için cesaretlendirmeli ve işi bitirdiğinde tebrik etmelisiniz. Çocuğunuz sizin destekleyici ve memnun olmuş tavırlarınızdan sonra işi doğru ve güzel yaptığına ikna olacaktır ve diğer başka işleri yapmak için hevesli olacaktır. Tabi ki çocuğunuzun kendi başına yaptığı bir işin her zaman doğru olmasını beklemek de yanlış olacaktır.
Montessori yönteminde temel kurallardan birisi çocuğunuzun deneyerek ve yaşayarak öğrenmesidir. Yaptığı davranış sonucunda memnun olmayabilir ya da doğru yapamayabilir. Önemli olan yaptığı işin sonucu değil yaparken uyguladığı aşamalar ve kendini nasıl hissettiğidir. Çocuğunuz işi kendisi yaptığı için yanlış yapsa bile bu durumu kendisi düzeltmek için çabalayacaktır ve sizden destek beklemeyecektir. Bu durum da çocuğunuzun ileriki yaşlarında da etkili olacaktır.
Çocuğunuzu gözlemlerken onu rahatsız etmemeye özen göstermeniz gerekmektedir. Bir ebeveyn tarafından izlendiğini hisseden çocuk yaptığı davranışlarda rahat olmayacaktır. Bu da bir pozitif ve doğal bir yaklaşım olan Montessori yöntemine uyum sağlamaz.
Oyuncak seçim hakkını çocuklarınıza vermelisiniz; çocuğunuz oynadığı oyunun konusunun dışında bir oyuncak tercih edebilir. Bu gayet normal bir durumdur. Oynadığı oyuncaklara göre çocuklarınız hangi yönlerinin daha aktif olduğunu görebilirsiniz. Aynı zamanda çocuğunuz oyuncaklarına istediği her an ulaşabilmelidir. Bu nokta da çocuğunuzun odasının düzeni çok önemli bir detay olacaktır.
Çocuğunuz ev içerisinde hareket ederken özgür olmalıdır. Montessori yönteminde çocuk hata yapmakta özgür olmalıdır. Unutmayalım ki hata yapılarak öğrenen bilgi daha kalıcı olacaktır. Çocuğunuzla yaptığınız iletişimler de bu noktada önemli olacaktır. Çocuğunuza güvendiğinizi ve destekçi olduğunu hissettirmeni gerekmektedir.
Sizlere aynı zamanda ev içerisinde çocuklarınıza uygulamak istediğiniz montessori eğitiminde kullanabileceğiniz birçok ürün önermek isteriz. Welcome Baby markasında rahatlıkla bulabileceğiniz ürünler sizlere bu yöntemin daha etkili gerçekleşmesini sağlayacaktır.
Bblüv step katlanabilen eğitici basamaklar sayesinde çocuklarınızın yetişmesi gereken yerlere daha kolay bir şekilde ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Katlanabilen basamak bblüv Step’i kullanmak istemediğiniz zaman basitçe katlayıp kaldırabilirsiniz.
Aynı zamanda oyuncak kategorisinde bulunan birçok çeşitte ahşap oyuncaklar ’ı çocuklarınız kendi zevkine ve isteklerine göre seçebilecektir. Son olarak her çocuğun farklı ve özel olduğunu unutmamak gerektir. Uygulanan bu yöntemler her çocukta aynı sonucu vermeyebilir fakat dikkat etmeniz gereken en önemli konu bu yöntemi uygularken sabırlı ve rahat olmanız olacaktır. Bu uygulamalarla ilk defa karşılaşmış olacak olan çocuğun tepkileri normal olmayabilir. Çocuğunuza her zaman zaman vermeli ve destekçi olmalısınız. Zaman içerisinde Montessori yöntemi ile büyümüş çocuğun sosyal, fiziksel ve zihinsel olarak kendini geliştirdiğini görmüş olacaksınız.
Kaynaklar: