İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Sağlıklı Çocuk Yetiştirmek İçin 5 İpucu

Sağlıklı Çocuk Yetiştirmek İçin 5 İpucu
Anne ve Bebek

Sağlıklı Çocuk Yetiştirmek İçin 5 İpucu

Tebrikler hamilesiniz! Şimdi bebeğinizi sağlıklı bir şekilde büyütme zamanı! Sağlıklı bir bebek yetiştirmenin ilk şartı sağlıklı bir hamilelik geçirmektir. Bebeğinize en iyi başlangıcı yaptırmak icin, vereceğim ilk 5 tavsiyem şunlardır;

1- Mümkün olduğu kadar tüm besinlerle beslenin!

Sağlıklı gelişim için en temel ihtiyaç optimal bir beslenme sistemi geliştirebilmektir.  Bu beslenme tipi düşündüğünüzden çok kolay ve basit bir yaklaşımla beslenmek demektir. Taze besinleri tüketmek, ambalajlı gıdalardan uzak durmak, çok şekerli gıdalar yerine meyveleri tercih etmek, iyi yıkanmış sebzeleri çoğunlukla çiğ yada az pişmiş olarak yemek bu beslenme tipi için en temel uygulamalardır. Tüm gıdaları tüketmek; mineral, vitamin, protein, karbonhidrat, antioksidan, demir gibi tüm yararlı bileşenleri vücudumuza almamızı sağlar. Tabi ki sürekli her sağlık programında söylendiği ve hekimlerin her fırsatta tavsiye ettiği yapay tatlandırıcılı, katkı maddeli, beklemiş, bayatlamış ya da bozulmaması için caba sarf edilmesi gıdalardan uzak durarak. Yediğimiz gıdaların amniyotik sıvıya hemen geçtiğini ve bebeğinizin 16. haftadan itibaren bu sıvıyı yutmaya başladığını biliyor muydunuz? Hamilelik dönemindeki beslenme şeklimizin çocuğumuzun gelecekteki beslenme tercihlerini belirlemede ciddi bir etkisi olduğunu ve bununla ilerleyen dönemlerde deneyip seveceği ya da sevmeyeceği gıdalar arasında bir korelasyon olduğu öngörülüyor.

2- İştahınızın sizi yönlendirmesine izin verin!

Hamilelikte aşerme de denilen, sürekli değişik bir şeyler isteme durumu, aslında vücudun o an için eksiklik hissettiği içeriklerdir. İlk hamileliğinde sürekli et tüketmek isteyen birisinin kan testindeki Demir ve B12 eksikliği, ayni kişinin ikinci hamileliğinde bitter çikolata istemesi ve akabinde krampların başlaması sonucu yapılan testlerde magnezyum ihtiyacı olduğunu göstermiştir. Vücudunuzun sinyallerini dikkate alın. Fakat bu sinyaller 9 ay boyunca size tatlı yeme isteği uyandırıyor ve bu istek sürekli artıyorsa belki de asıl neden düşündüğünüzden çok farklı olabilir. Bu nedenle her isteğinizi; kendiniz de tartıp bunun başka nedenlerin de olabileceğini ön görmelisiniz. Aşırı isteklerinizi de mutlaka doktorunuza danışıp, yönlendirmelerini dikkate almalısınız.

3- İhtiyaç duyduğunuzda dinlenin!

Vücudunuzu dinleyin ve vücudunuza saygı duyun. Yorgunluk ve dinlenme sinyalleri veriyorsa, kendinizi zorlamayın. Dinlenin! Yoğun bir tempoda çalışan ya da etrafta sizden beklentisi olan bir yığın insan varsa bile; öncelik içinizde ki o minik insan! Yavaşlamanızı istiyorsa, yavaşlayın! Bu özellikle ilk ve üçüncü trimester için çok önemlidir. Özellikle ilk trimester için yorgunluk beklenmedik anda ve her zaman kolaylıkla yaptığımız bir çok şey sonrası gelebilir. Bu konuda pazarlık yapmadan dinlenmelisiniz ki; bu esnada vücudunuz biyolojik fonksiyonlarını daha rahat gerçekleştirebilsin.

4- Bebeğinize bağlanın!

Zamanınızın çoğunu sakin ve stresten uzak bir şekilde geçirip: bebeğinizle bağınızı güçlendirin. İçinizde büyüdüğü için gurur duyun, sizin bir parçanız olduğunu, ayni şeyleri hissettiğini ve düşündüğünü hissedin ve buna göre davranın. Üzülmeyin, kırılmayın, umutsuzluğa kapılmayın; gülün, eğlenin ve bu durumun keyfini çıkarın!

5- Mikrobumunuzu koruyun!

Son olarak; bebeğinize mümkün olan en iyi başlangıcı vermenin önemli bir yolu da vücut ekosisteminizi korumaktır. Yaklaşık olarak vücudunuzun  %90’ı siz değilsiniz! Mikroorganizmalar, bakteriler, mantarlar…ve bu iyi bir şey! Mikrobiyom popülasyonun senin ve bebeğin için çok önemli. Mikrobiyom dengemizin dağılımı; ‘obezite, psikolojik bozukluklar, alerji, akne, alerji, astım, otoimmun hastalıklar, gastrit, kanser, depresyon’ gibi sağlık koşullarımız ile bağlantılıdır. Normal doğum ise sağlıklı mikrobiyom yapımızın temel dayanağıdır. Sağlıklı mikrobiyom yapınızı doğal besin tüketerek ve antibiyotiklerden uzak durarak destekleyin. Özellikle antibiyotik takviyesiyle yetiştirilmiş tavukları ve büyükbaş hayvanları tüketmekten uzak durun. Ve normal doğumu planlayın. Bebeğinin normal doğum sırasında rahim yolundan geçmesi, sağlıklı mikrobiyom ile ilk aşılanmasıdır ve kendi bakteriyel ekosisteminin ilk kuruluşudur.

Bu tavsiyelere uymanız anne karnındaki miniğiniz için ilk sağlıklı adımları atmanızı sağlayacak; doğumda ve ileriki yıllarda sağlıklı büyümesini destekleyecektir. Ayrıca bebeğiniz size bunun için ileride mutlaka teşekkür edecek!

Çeviri: Bihter ÜNSAL

Kaynak

Diğer Yazılar

ve Yaz Tatili Geldi!

ve Yaz Tatili Geldi!

Çocuklarla geçirilen nitelikli zaman, onların zihinsel, duygusal ve fiziksel gelişimi için çok önemlidir. Birlikte oyun oynamak ve etkinlikler yapmak, güven duygusunu geliştirir.

Daha fazlasını oku
Annelik Nedir?

Annelik Nedir?

Annelik, karşılık beklemeden fedakarlık yapma, bir bireyi sevgiyle büyütme ve onun için her şeyini verme halidir. Bu yolculuk, kişisel deneyimlerle şekillenir.

Daha fazlasını oku